ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι για να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

iStock

Αν το βράδυ που θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου, αρχίζεις να κάνεις ασταμάτητες σκέψεις, αναλύεις το καθετί και αισθάνεσαι διαρκώς μια ανησυχία και ένα στρες, τότε ανήκεις στους overthinkers. Τι είναι το overthinking ή αλλιώς η υπερανάλυση που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια;

Η υπερανάλυση είναι η τάση να σκεφτόμαστε υπερβολικά και επανειλημμένα ένα θέμα ή μια κατάσταση, συχνά σε σημείο που να προκαλεί άγχος και άσκοπη ανησυχία. Μπορεί να περιλαμβάνει αναλυτική σκέψη πάνω στις λεπτομέρειες, αναστολή λήψης αποφάσεων ή αλλιώς αναβλητικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Είναι και ένας είδος μηχανισμού άμυνας κατά κάποιον τρόπο, ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από μια πιθανή απογοήτευση, πόνο, ντροπή, επίκριση, μη αποδοχή από το περιβάλλον.

Αυτή η υπερανάλυση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική μας υγεία. Όταν αναλύουμε συνεχώς μια κατάσταση στο μυαλό μας, μπορεί να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στρες, που είναι δύσκολο να σταματήσει και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Οι σκέψεις που μας κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσκολεύουν τη χαλάρωση και τον ύπνο. Και αν θες να ελαττώσεις αυτή τη συνήθεια, συνέχισε να διαβάζεις.

4 τρόποι για να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

4 τρόποι για να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

Κατανοήσε ότι η υπερανάλυση δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της ζωής

Ανησυχείς γιατί νομίζεις ότι μπορείς να τα ελέγχεις όλα. Ωστόσο, η ανησυχία σε γεμίζει αρνητικές σκέψεις και σε αποστραγγίζει από ενέργεια. Είτε αγχωθείς για κάτι, είτε όχι, αυτό που είναι να συμβεί, θα συμβεί.

Μείωσε την κατανάλωση καφεΐνης μέσα στη μέρα

Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους), επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης σου. Η καφεΐνη ναι μεν μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγικότητα, αλλά χρειάζεται μέτρο.

Αντικατάστησε τις ανησυχητικές σκέψεις με τον συγχρονισμό σου στο τώρα

Μην ανέχεσαι αγχώδεις, εχθρικές ή στρεσογόνες σκέψεις. Η υπερανάλυση σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Γιατί να το συνεχίσεις;  Ανάπτυξε την ικανότητα να στρέφεις ήρεμα την προσοχή σου από τις υποθετικές μελλοντικές σκέψεις, στο τώρα.

Μείωσε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, για να μειώσεις την υπερανάλυση

Ένα τοξικό έντερο συνδέεται άμεσα με την αδυναμία μας να ηρεμήσουμε τις σκέψεις μας. Ο κακός συνδυασμός κακής διατροφής και διεγερτικών ουσιών δεν βοηθά στη γαλήνη του νου. Δεν λέω να στερηθείς εντελώς τα σνακ, αλλά όσο πιο διεγερμένος είναι ο οργανισμός σου και πιο τοξικό το έντερό σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να απολαύσεις μια ήρεμη και δημιουργική σκέψη.