ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές που αυξάνουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό σου

Pexels

Οι ειδικοί μάς συστήνουν διάφορες μεθόδους αντιγήρανσης: Aπό την κατανάλωση περισσότερου νερού, την επαρκή ξεκούραση και την σωματική άσκηση, μέχρι τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και τη χρήση ποικιλίας καλλυντικών με αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νέοι μπορεί να φαινόμαστε, είναι πολλοί, υπάρχουν δύο κύριες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά στο πόσες ρυτίδες και λεπτές γραμμές, μπορούμε να αναπτύξουμε: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και οι γλυκοτοξίνες ή AGEs. Τα AGEs σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της ζάχαρης σε συνδυασμό με λίπος ή πρωτεΐνη και παράγονται στο σώμα μας ή λαμβάνονται με τις τροφές.

Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, τη φυσική κατάσταση, την ομορφιά και τον κίνδυνο ασθενειών καθώς μεγαλώνουμε. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε τροφές που υποστηρίζουν την ελαστικότητα του δέρματος και το σχηματισμό κολλαγόνου, καθώς και την καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ρυτίδων και να καταπολεμήσει τη γήρανση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές τροφές από τις οποίες μάλλον πρέπει να μείνεις μακριά, εάν θέλεις να αποφύγεις την ανάπτυξη ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

 4 τροφές που αυξάνουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό σου Pexels

Τηγανητά φαγητά

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να καταναλώνεις τις αγαπημένες σου τηγανητές πατάτες, μια στο τόσο. Ωστόσο, όπως και οτιδήποτε άλλο, το κλειδί είναι το μέτρο. Κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση, βρίσκει τη δική του εφαρμογή, καθώς όλες οι τηγανητές λιχουδιές μπορούν να έχουν σοβαρή επίδραση στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σου. 

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη, είναι βασικός αντίπαλος των διατροφολόγων, αφού οι αναφορές για την υγεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της, έχουν επισημανθεί επανειλημμένως. Παρόμοια με τα τηγανητά τρόφιμα, η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να προάγει τον σχηματισμό AGE’s.

Βούτυρο/Μαργαρίνη

Είναι αυτονόητο ότι το βούτυρο δεν είναι απαραίτητα το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείς να προσθέσεις στα πιάτα σου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, όσοι δεν καταναλώνουν μαργαρίνη ή βούτυρο, έχουν λιγότερες βλάβες στο δέρμα και ρυτίδες. Η μαργαρίνη στην πραγματικότητα θεωρείται χειρότερη από το βούτυρο λόγω του υψηλού επιπέδου μερικώς υδρογονωμένων ελαίων της. Αυτά τα λιπαρά οξέα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο είναι (πάντα) καλύτερη εναλλακτική λύση.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά, είναι από εκείνα τα τρόφιμα που πολλοί διχάζονται γύρω από το πόσο καλό ή όχι, κάνουν στην υγεία. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη τους κι άλλες που επισημαίνουν τους κινδύνους, με τους τους οποίους συνδέεται η κατανάλωσή τους. Έτσι, φαίνεται πως τελικά εξαρτάται από τον καθένα μας. Για κάποιους, τα γαλακτοκομικά είναι ο κύριος ένοχος για την ακμή του δέρματος ή τα πεπτικά προβλήματα. Ενώ για άλλους δεν έχουν επιπτώσεις. Επιστημονικά μιλώντας ωστόσο, τα γαλακτοκομικά μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Με τη σειρά του, το οξειδωτικό στρες είναι μια από τις κύριες αιτίες της πρόωρης γήρανσης.