ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 tips των ειδικών για να διαχειριστείς τη μελαγχολία των γιορτών

Unsplash

Ταυτίζουμε την περίοδο των γιορτών με χαρά, αισιοδοξία, διασκέδαση και γκλαμουριά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Αρκετοί άνθρωποι βιώνουν αυτές τις μέρες με μελαγχολία, κακή διάθεση και ένα έντονο άγχος, που περνάει αφού τελειώσουν τα Χριστούγεννα. Μπορεί να μη σου συμβαίνει το ίδιο φέτος, αλλά ίσως το έχεις νιώσει πιο παλιά. Κάθε χρονιά στη ζωή μας, έχει και διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

«Οι γιορτές είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι τα πράγματα στη ζωή μας δεν είναι εκεί που θα θέλαμε. Και αυτό μπορεί να φέρει κύματα θυμού, λύπης και απογοήτευσης. Αλλά και μελαγχολία», εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Victoria Chialy Smith.

 

Είναι οκ να νιώθεις μελαγχολία

Αυτό συνήθως είναι το πρώτο βήμα σε κάθε κατάσταση. Αν μάλιστα βιώνεις μία δύσκολη περίοδο πένθους ή χωρισμού, αποδέξου όλη την γκάμα των συναισθημάτων με συμπόνοια. «Όταν έρχεται ένα κύμα αναμνήσεων και πόνου, προσπάθησε να μείνεις στο παρόν παίρνοντας βαθιές ανάσες», υπενθυμίζει η Dr. Smith.

Mη συγκρίνεσαι με τους άλλους

Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτεις είναι ότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Τι καλύτερο έχουν καταφέρει οι φίλοι σου; Γιατί εκείνοι έχουν σχέση; Γιατί όλου δείχνουν πολύ πιο χαρούμενοι από εσένα; «Αν και τα πράγματα στη ζωή σου μπορεί να είναι μια χαρά, έχεις την εντύπωση ότι όλοι δείχνουν πιο ανέμελοι μέσα στις χριστουγεννιάτικες πιτζαμούλες και στα ταξιδάκια που κάνουν. Και ξαφνικά νιώθεις ότι εσύ δεν μπορείς να το πετύχεις και σε κατακλύζει η μελαγχολία», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr. Jo Eckler.

Μην απομονώνεσαι όταν νιώθεις μελαγχολία

Όταν νιώθεις ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ή τα πάρτι μπορούν να αυξήσουν τη μελαγχολία σου, η πρώτη αντίδραση είναι να απέχεις και να απομονωθείς. Αυτό όμως απλώς επιδεινώνει τα συμπτώματα που έχεις. Το κλειδί είναι η ισορροπία και η φροντίδα του εαυτού σου. «Να τρως καλά, να κοιμάσαι και να περνάς όμορφες στιγμές με εκείνους που αγαπάς», σε ενθαρρύνει η Δρ. Rebecca Cowan.

Φτιάξε τις δικές σου παραδόσεις

Αντί να προσαρμοστείς εσύ στις γιορτές, φέρε αυτές στα δικά σου μέτρα. Δημιούργησε τις δικές σου παραδόσεις και έθιμα και μη σε απασχολεί τι γίνεται γύρω σου. Δεν μπαίνουμε όλοι στα ίδια καλούπια και δε χαιρόμαστε με τα ίδια πράγματα. Μη στολίσεις δέντρο αν δε σου βγαίνει. Βάλε λαμπάκια πάνω από το κρεβάτι σου. Μην αγοράσεις μελομακάρονα αν δε σου αρέσουν. Καταβρόχθισε ένα κέικ. Ή ό,τι άλλο σου αρέσει.