ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ζεις στο παρελθόν; 4 βήματα για να έρθεις στο παρόν

Unsplash

Τα μικρά βήματα που σε βοηθούν να ξεκολλήσεις από το παρελθόν και να προχωρήσεις με τη ζωή σου.

Το να ζεις στο παρελθόν δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Όταν έχεις να θυμάσαι όμορφες στιγμές, τις αναβιώνεις και σου φτιάχνει τη διάθεση αυτοστιγμεί. Όταν όμως αυτό σου συμβαίνει στο περισσότερο κομμάτι της ημέρας, αυτό μάλλον δείχνει ότι αδυνατείς να ζήσεις στο παρόν και ενθουσιάζεσαι μόνο με πράγματα που αφορούν στο παρελθόν.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να είναι διαφορετικοί. Δεν έχεις ξεπεράσει μία δυνατή ερωτική σχέση. Δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για κάτι που έκανε στο παρελθόν και ζεις το σήμερα με ενοχές. Ή μπορεί να σε ακολουθούν τραύματα του παρελθόντος που σε αποτρέπουν από το να ζήσεις το εδώ και τώρα, έτσι όπως σου αξίζει.

Η life coach Gwen Dittmar εξηγεί ότι οι άνθρωποι μένουν κολλημένοι στο παρελθόν εξαιτίας της έλλειψης αυτοεκτίμησης, επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν αξία και, κυρίως, επειδή φοβούνται. Αν συνυπολογίσεις και το ότι προκύπτουν προβλήματα στο παρόν, δε θέλει και πολύ να μείνεις πίσω χωρίς καν να μπορείς να το αντιληφθείς. Πώς θα μπορέσεις λοιπόν να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται με τη ζωή σου;

Μίλησε σε κάποιον που σε αγαπά

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εκεί για εσένα και θα σε ακούσουν όταν το έχεις ανάγκη. Το σημαντικότερο είναι να νιώθεις ότι είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για εσένα. Ζήτησε από αυτόν τον άνθρωπο να σου υπενθυμίσει τα δυνατά στοιχεία που έχεις και τα όνειρα που ίσως άφησες στην άκρη.

Λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να σου ακούγεται τετριμμένο, αλλά μην το υποτιμάς. Μία λίστα ευγνωμοσύνης θα σε βοηθήσεις να επικεντρωθείς στα καλά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σου. Επιστημονικές έρευνες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι αυτή η εξάσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις. «Γράφε κάθε μέρα. Έτσι αναγκάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί θετικά πράγματα και να διακόψει τον φαύλο κύκλο του αρνητισμού», τονίζει η Gwen Dittmar.

Συν πλην

Εδώ θα χρειαστεί να ξαναγράψεις για να δεις κάποια πράγματα που ίσως να μην είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό, υπάρχει και κάτι θετικό. Αν νιώθεις κολλημένη στο παρελθόν, υπάρχει μία λύση για να ξεκολλήσεις. Πάρε μία κόλλα χαρτί (ή άνοιξε ένα Word) και φτιάξε δύο στήλες. Αριστερά, γράψε τι δε θέλεις πια στη ζωή σου και δεξιά γράψε το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η άσκηση σου δίνει αυτήν τη στιγμή που συνειδητοποιείς τι λείπει ή τι χρειάζεται να αλλάξεις άμεσα.

Κινήσου για να ξεμπλοκάρεις από το παρελθόν

Η ψυχική αδράνεια μπορεί να σχετιστεί και με τη σωματική. Αν νιώθεις ακινητοποιημένη, ίσως βοηθήσει το να κινηθείς σωματικά μέχρι να νιώσεις μια κάποια ανακούφιση. Ναι, αν αυτό που χρειάζεσαι είναι να κουνηθείς στους ρυθμούς της Beyonce μέσα στο σαλόνι σου ή να κάνεις δύο ώρες pilates, να το κάνεις. Θα σε βοηθήσει κι ας μην το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή.