ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 tips για να βάλεις πρόγραμμα στη διατροφή σου και να μην παίρνεις περιττές θερμίδες

Unsplash

Αν και η επιστροφή στο πρόγραμμα και τις συνήθειές μας δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για διατροφικές παρασπονδίες, η έλλειψη οργάνωσης ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τη διατροφική μας συμπεριφορά, και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Όταν δεν έχουμε προετοιμάσει τα γεύματα της ημέρας μας, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Είτε να πεινάσουμε και να χρειαστεί να παραγγείλουμε κάτι το οποίο μπορεί να έχει «κρυφές» θερμίδες, όπως μία πολύ λιπαρή σος σε μία σαλάτα ή ένα πολύ αλμυρό τυρί σε μία αραβική πίτα, που θα εκτοξεύσουν το θερμιδικό φορτίο στη διατροφή μας. Είτε να επιλέξουμε να μην φάμε τίποτα όλη τη ημέρα, με συνέπεια να καταναλώσουμε ένα γεύμα το βράδυ όπου ο κίνδυνος για υπερβολική ποσότητα είναι μεγάλος. Μήπως να βάλεις ένα πρόγραμμα στη διατροφή σου;

Η οργάνωση λοιπόν είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να τηρήσουμε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Και για τον καθένα μας σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Βάλε ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα

Ακούγεται βασανιστήριο, αλλά με αυτόν τον τρόπο, προλαβαίνεις να καταναλώσεις ένα πρωινό γεύμα, κάτι το οποίο θα σε κάνει να έχεις ενέργεια και να πεινάσεις πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ετοίμασε τα γεύματα της ημέρας από το προηγούμενο βράδυ

Όταν γνωρίζεις από το βράδυ τι πρόκειται να καταναλώσεις όλη την επόμενη ημέρα, έχεις τον χρόνο να απολαύσεις τον καφέ σου το πρωί και απλώς να πάρεις μαζί σου τα ταπεράκια που έχεις ήδη ετοιμάσει.

Κάνε πλάνο εβδομάδας

Εάν το Σαββατοκύριακο δεν δουλεύεις και έχεις ελεύθερο χρόνο, ετοίμασε κάποια βασικά γεύματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία ή και περισσότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα.

Για παράδειγμα, μπορείς να βράσεις σε ποσότητα καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, να τα χωρίσεις σε μερίδες και να τα συνοδεύσεις με κρέας τη Δευτέρα και με λαχανικά ή μανιτάρια με σάλτσα ντομάτας την Τρίτη. Γλιτώνεις τον μισό χρόνο προετοιμασίας και φυσικά μπορείς να κάνεις το ίδιο και με άλλες τροφές, όπως το πλιγούρι, ή κάποια σπιτική σος που επίσης θα χωρίσεις σε μερίδες για να την συνοδεύσεις με το κυρίως γεύμα σου.

Βάλε υπενθύμιση για νερό (και πρόγραμμα στη διατροφή)

Η κατανάλωση νερού είναι τόσο σημαντική για την ενυδάτωση του σώματος, την πνευματική μας διαύγεια και την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων από τις τροφές, όμως πολύ συχνά ξεχνάμε, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που αλλάζει ο καιρός, και δεν ζεσταινόμαστε. Κατέβασε μία εφαρμογή υπενθύμισης νερού ή βάζε ξυπνητήρια μέσα στην ημέρα για να πιεις εκείνο το ποτήρι νερό που έχεις δίπλα σου.