ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που η περίοδος δεν είναι ίδια κάθε μήνα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Υπάρχουν γυναίκες που δεν έρχονται αντιμέτωπες με εκπλήξεις, σε ό,τι έχει να κάνει με το κεφάλαιο «περίοδος». Η ημερομηνία και τα επίπεδα πόνου είναι πάντα σταθερά.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες. Οι περισσότερες εξ ημών βιώνουμε αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου, έντονες κράμπες ή αλλαγές από τη μία περίοδο στην άλλη. Αν και είναι φυσιολογικό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξηγήσεις πίσω από τις αλλαγές. Οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα δεν είναι τυχαίο. Τα συμπτώματα πριν την περίοδο οφείλονται, ναι μεν, στην αύξηση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, αλλά οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν το μέγεθός τους. Η περίοδος δεν είναι σταθερή για όλες και αυτό κάτι θέλει να σου πει.

Αν εντοπίζεις ξαφνικές έντονες κράμπες, αλλαγές στην όρεξη και κούραση, το πιθανότερο είναι ότι δεν οφείλονται απλά στην έλευση της περιόδου, αλλά σε «λάθη» που κάνεις χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Δεν κοιμάσαι όσο θα έπρεπε και η περίοδος σε εκδικείται

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για δεκάδες λόγους. Ένας είναι ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο την ξεκούραση και δεν θα στρεσάρεται εάν το έχεις σε mode ύπνου. Το βασικό όμως είναι ότι, όταν δεν κοιμάσαι, οι ορμόνες αλλάζουν και κάνουν πιο ασταθείς τις περιόδους σου.

Τρως πολύ επεξεργασμένο φαγητό

Ξέρω πόσο σε παρηγορούν τα burgers, οι τηγανητές πατάτες και η πίτσα, αλλά όσο περισσότερα σάκχαρα και αλεύρι καταναλώνεις, εκείνες τις μέρες, τόσες περισσότερες και οι φλεγμονές στο σώμα. Προσπάθησε να κάνεις focus σε φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης, αλλά και προβιοτικά που διατηρούν σταθερό το PH του σώματος.

Πάρα πολύ στρες (και επηρεάζεται η περίοδος)

Δεν το ακούς πρώτη φορά. Το άγχος είναι ικανό να επηρεάσει τη ροή και τη διάρκεια της περιόδου σου. Ακόμα και να την εξαφανίσει. Αν είναι αυτή η περίπτωση, επιβάλλεται να βρεις τους τρόπους που σε χαλαρώνουν, όσο αυτό είναι δυνατόν. Διαλογισμός, διάβασμα και όσο γίνεται λιγότερο σκρολάρισμα.

Ένδειξη κάποιας ιατρικής πάθησης

Σε περίπτωση που παρατηρείς ότι οι 3 τελευταίες περίοδοι έχουν σημαντικές αλλαγές από τις προηγούμενες, όπως η πολύ βαριά ροή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά όταν αλλάζει η περίοδος θα πρέπει να το σημειώνετε στο ιστορικό σου.