ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 λόγοι για να μην κάνεις κανένα New Year’s resolution. Ειδικά φέτος

Unsplash

Ας εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω τίποτα κατά των New Year’s resolutions και έχω κάνει πάμπολλα στη ζωή μου. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι εκείνη η χρονιά που με τη φίλη Μαριάννα κάναμε μία λίστα και τη βάλαμε στο πορτοφόλι μας. Ανάθεμα κι αν θυμάμαι τι έγραψα, τι ευχήθηκα και αν συνέβη κάτι από αυτά.

Πέρασαν τα χρόνια και τα New Year’s resolutions μου έγιναν μόνο νοερά, και σταδιακά, εξαφανίστηκαν εντελώς. Φαντάζομαι συμβαίνει αυτό όσο μεγαλώνεις. Α όχι, έχω κρατήσει ένα και μοναδικό resolution, ίσως επειδή δεν το έχω τηρήσει ποτέ. Να πίνω νερό. Δεν το κάνω επίτηδες, απλά το ξεχνάω. Και δεν είμαι άνθρωπος που το βάζει κάτω. Θα έρθει η χρονιά που θα κάνω απολογισμό και θα πω στον εαυτό μου μπράβο που πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα.

‘Ολα αυτά μέχρι φέτος που ζήσαμε οριακά το τέλος του κόσμου και η άποψή μου για στόχους και σχέδια ήρθε και ενισχύθηκε με τεκμήρια. Όχι ότι θα πάψω να ονειρεύομαι, αλλά πλέον είμαι βέβαιη ότι η ζωή ξέρει καλύτερα από εμάς και μάς φέρνει τα πράγματα στην ώρα τους. Ό,τι και να λέμε εμείς για σχέδια, τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχω λοιπόν 4 λόγους για τους οποίους έχω εγκαταλείψει τη λίστα με New Year’s resolution.

Είμαστε μέσα σε μία πανδημία (και σε καραντίνα)

Κάποτε λέγαμε ότι είναι βλακεία να κάνεις αλλαγές στα μισά της σεζόν και τώρα λέμε ότι είναι βλακεία να κάνεις σχέδια αφού δεν ξέρεις πότε θα ξαναπάς για ένα ποτό με τους φίλους σου. Τώρα η μόνη ευχή που κάνεις είναι να έχεις την υγεία σου, και εσύ και όλοι οι άλλοι και απλώς κάνεις υπομονή περιμένοντας να μειωθούν τα κρούσματα μπας και ξαναθυμηθούμε πώς ζούσαμε πέρυσι.

Μη ρεαλιστικό resolution

«Να αγοράσω αυτοκίνητο, να βρω τον άντρα της ζωής μου και να σταματήσω να αγχώνομαι». Προς Θεού, δεν είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεις τον άνθρωπο που θα σε καταλάβει ή ότι δε θα πάρεις αυτοκίνητο, αν έχεις κάνει αποταμίευση, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα συμβεί. Ενώ τα απλά του τύπου «να αλλάζω σεντόνια πιο συχνά ή να μην χάνω το πορτοφόλι μου» έχουν μία λογική και είναι αλλαγές που επιβάλλεται να κάνεις.

Γεμίζεις άγχος

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά σκέψου πόσες φορές έχεις σκεφτεί πόσα πράγματα έχουν καταφέρει οι άλλοι, σε σύγκριση με εσένα. Το New Year’s resolution μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έρχεται η επόμενη χρόνια, κάνεις απολογισμό και νιώθεις άχρηστη που δεν πέτυχες τίποτα από όσα έβαλες στη λίστα σου. Αν συνυπολογίσεις την πιθανή μελαγχολία των γιορτών, είναι λογικό να νιώσεις άσχημα με τον εαυτό σου. Λες και δεν σου φτάνει το ήδη υπάρχον άγχος και η πεσμένη ψυχολογία, μπαίνεις στη διαδικασία να προβληματιστείς επειδή η κολλητή σου ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ εσύ είσαι single.

Οι αλλαγές προκύπτουν όταν είσαι έτοιμη

Όσο και να χτυπιέσαι επειδή είσαι single, επειδή είσαι σε μία δουλειά που δεn σε γεμίζει ή επειδή φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου, τίποτα δεn θα αλλάξει μαγικά. Τα πράγματα μεταβάλλονται όταν είσαι πραγματικά έτοιμη και όχι επειδή τα εύχεσαι. Μπορεί η ζωή σου να πάρει εντελώς διαφορετική τροπή από ό,τι ευχήθηκες (καλή ώρα), και να βάλεις τη ζωή σου σε αναμονή. Εμπιστεύσου τη ζωή. Αυτή ξέρει. Κι εσύ πρέπει να την εμπιστεύεσαι. Ακόμα κι αν τα πράγματα δείχνουν μαύρα και άραχνα, κάνε υπομονή. Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Είμαστε όλοι μαζί.