ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 λόγοι για να μην κάνεις κανένα New Year’s resolution

Unsplash

Ας εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω τίποτα κατά των New Year’s resolutions και έχω κάνει πάμπολλα στη ζωή μου. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι εκείνη η χρονιά που με τη φίλη Μαριάννα κάναμε μία λίστα και τη βάλαμε στο πορτοφόλι μας. Ανάθεμα κι αν θυμάμαι τι έγραψα, τι ευχήθηκα και αν συνέβη κάτι από αυτά.

Πέρασαν τα χρόνια και τα New Year’s resolutions μου έγιναν μόνο νοερά, και σταδιακά, εξαφανίστηκαν εντελώς. Φαντάζομαι συμβαίνει αυτό όσο μεγαλώνεις. Α όχι, έχω κρατήσει ένα και μοναδικό resolution, ίσως επειδή δεν το έχω τηρήσει ποτέ. Να πίνω νερό. Δεν το κάνω επίτηδες, απλά το ξεχνάω. Και δεν είμαι άνθρωπος που το βάζει κάτω. Θα έρθει η χρονιά που θα κάνω απολογισμό και θα πω στον εαυτό μου μπράβο που πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Κατά τα άλλα, στα 32 μου χρόνια, κατέληξα ότι η λίστα με New Year’s resolution είναι μία βλακεία και μισή. Δε σε κρίνω αν το έχεις παράδοση να σημειώνεις τις αλλαγές που θέλεις να δεις στον εαυτό σου. Είναι απολύτως σεβαστό. Απλά νομίζω ότι η αλλαγή είναι κάτι που προκύπτει, δε γίνεται με το στανιό και σίγουρα δε θα συμβεί επειδή αλλάζει η χρονιά. Για την ακρίβεια, έχω 4 λόγους για τους οποίους έχω εγκαταλείψει τη λίστα με New Year’s resolution.

Είμαστε στα μισά της σεζόν

Αντικειμενικά μιλώντας, είναι πολύ πιο χρήσιμο να κάνεις νέα ξεκινήματα και σχέδια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Νέα σεζόν, νέα εποχή του χρόνου. Ενώ μέσα στον χειμώνα, αν κάνει και κρύο, δεν ξεκουνιέσαι ούτε από τον καναπέ για να πας μέχρι το περίπτερο. Μου θες και αλλαγές. Και αν θες να αλλάξεις τη διατροφή σου, είναι επειδή έφαγες το καταπέτασμα τις γιορτές και δεν αντέχεις τον εαυτό σου με αυτήν την μπάκα. Μήπως γίνομαι κυνική;

Μη ρεαλιστικό resolution

«Να αγοράσω αυτοκίνητο, να βρω τον άντρα της ζωής μου και να σταματήσω να αγχώνομαι». Προς Θεού, δεν είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεις τον άνθρωπο που θα σε καταλάβει ή ότι δε θα πάρεις αυτοκίνητο, αν έχεις κάνει αποταμίευση, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα συμβεί. Ενώ τα απλά του τύπου «να αλλάζω σεντόνια πιο συχνά ή να μη χάνω το πορτοφόλι μου» έχουν μία λογική και είναι αλλαγές που επιβάλλεται να κάνεις.

Γεμίζεις άγχος

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά σκέψου πόσες φορές έχεις σκεφτεί πόσα πράγματα έχουν καταφέρει οι άλλοι, σε σύγκριση με εσένα. Το New Year’s resolution μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έρχεται η επόμενη χρόνια, κάνεις απολογισμό και νιώθεις άχρηστη που δεν πέτυχες τίποτα από όσα έβαλες στη λίστα σου. Αν συνυπολογίσεις την πιθανή μελαγχολία των γιορτών, είναι λογικό να νιώσεις άσχημα με τον εαυτό σου. Και περνάς άσχημες γιορτές, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Οι αλλαγές προκύπτουν όταν είσαι έτοιμη

Όσο και να χτυπιέσαι επειδή είσαι single, επειδή είσαι σε μία δουλειά που δε σε γεμίζει ή επειδή φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου, τίποτα δε θα αλλάξει μαγικά. Τα πράγματα μεταβάλλονται όταν είσαι πραγματικά έτοιμη και όχι επειδή τα εύχεσαι. Μπορεί ας πούμε, να δεις σημαντικές αλλαγές μέσα στο 2020, αλλά σε καταστάσεις που δεν είχες σκεφτεί. Μπορεί η ζωή σου να πάρει εντελώς διαφορετική τροπή από ό,τι ευχήθηκες, αλλά να είναι ακόμα καλύτερη. Εμπιστεύσου τη ζωή. Αυτή ξέρει. Κι εσύ πρέπει να την εμπιστεύεσαι.