ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περίοδος & καλοκαίρι: 4 τροφές που ανακουφίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό

Pexels

Η περίοδος είναι κάτι που επηρεάζει τις γυναίκες κάθε μήνα και κάθε εποχή του χρόνου, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην έχει μια γυναίκα σταθερό κύκλο και να παρουσιάσει καθυστέρηση, ενώ ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ταλαιπωρία ως προς την αλλαγή σερβιέτας – η οποία συνίσταται να είναι 3- 5 φορές την ημέρα – αφού μπορεί να αυξηθεί και η ροή.

Αναλυτικότερα, αυτό που μπορεί να επηρεάσει την περίοδο είναι τα ταξίδια, τα οποία τείνουν να είναι συχνότερα το καλοκαίρι και μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή να έχεις μεταβολές στις φυσιολογικές διεργασίες και στις πνευματικές λειτουργίες, οι οποίες ακολουθούν έναν ημερήσιο κύκλο.

Επίσης, επειδή αρκετές γυναίκες τείνουν να εργάζονται σεζόν το καλοκαίρι, σε θέσεις με κυλιόμενο ωράριο, που άλλοτε είναι πρωινό, άλλοτε απογευματινό και άλλοτε βραδινό, αποκτούν ασταθές πρόγραμμα ύπνου που μπορείνα διαταράξει τον κύκλο τους. Τα μπάνια στη θάλασσα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα στην περίοδο, όμως η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού, όντως μπορεί να επηρεάσει την περίοδο.

4 ιδανικές τροφές για την περίοδο το καλοκαίρι Pexels

Για να ελαττώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα και τον πόνο, το μυστικό είναι να προσέχεις τη διατροφή σου. Τα ζεστά φαγητά αυξάνουν τη θερμότητα του σώματος που με τη σειρά της αυξάνει την ένταση του πόνου. Συνήθως προτείνεται στις γυναίκες να καταναλώνουν κρύα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Τα κρέατα είναι καλύτερο να αποφεύγονται. Για να ανακτήσεις δύναμη και να ανακουφιστείς από τις κράμπες, πρέπει να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα κτλπ. Παρακάτω σου έχουμε βρει 4 ιδανικές τροφές για την περίοδο το καλοκαίρι.

Καρπούζι

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε νερό και πολύ γλυκό, ιδανικό για τις μέρες της περιόδου που η όρεξή σου είναι αυξημένη. Προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεσαι, για να καταπολεμήσεις την αδυναμία και την κόπωση. Επιπλέον, τα φυσικά σάκχαρα στο καρπούζι βοηθούν στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να μειώσουν την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε B6. Το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στις εναλλαγές διάθεσης και να ρυθμίσει το πετικό σύστημα.

Γιαούρτι

Πρόκειται για μια ολιγοθερμιδική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών. Το καλοκαίρι μπορείς να το συνδυάσεις με τροπικά φρούτα ή superfoods.

Σπόροι Chia

Οι πολυδύναμοι σπόροι Chia έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιστρεσογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, σε διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα υψηλά επίπεδα σε φυτινές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.