FITNESS

4 είδη γυμναστικής για σένα που ονειρεύεσαι φουλ γράμμωση

Pexels

Δεν θα ‘ναι εύκολο, δεν θα ‘ναι απλό. Θα ‘ναι απαιτητικό και κουραστικό. Αλλά αν ένας από τους στόχους σ’ αυτή τη ζωή είναι να γυμναστείς κι αυτό να βγει προς τα έξω- με τη μορφή γραμμωμένων μυών- τότε αξίζει να το δοκιμάσεις. Γιατί η γυμναστική, πέρα από παράγοντας μακροζωίας (το Νο1 κίνητρο για να ιδρώνεις τη φανέλα συστηματικά), συμβάλλει όσο λίγα στην τόνωση της αυτοπεποίθησης. Τίποτα, βέβαια- και κυρίως η γράμμωση- δεν γίνεται χωρίς ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

 

Πιο κοντά στη γράμμωση θα σε φέρουν στοχευμένα είδη γυμναστικής, όπως τα παρακάτω. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δεις αυτό που ονειρεύεσαι, η συστηματική προπόνηση. Την βάζεις στο πρόγραμμα 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον κι αποδίδει ανάλογα με την ήδη υπάρχουσα σωματική σου κατάσταση. Έχε υπομονή.

HiiT

Είναι γνωστή και ως διαλειμματική (ή διαλείπουσα) προπόνηση υψηλής έντασης (High Intensity Interval Training), αποτελεί ένα από τα σύγχρονα trends στο fitness και δικαιωματικά, αφού καίει λίπος και γραμμώνει κορμί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει βέβαια, ό,τι λέει και το όνομά της: Προπόνηση σε λιγότερο χρόνο μεν- 20 έως 45 λεπτά συνήθως, ανάλογα το πρόγραμμα- αλλά σε υψηλές συχνότητες. Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνει κατακόρυφα, οι καύσεις είναι πολλαπλάσιες από εκείνης μίας ήπιας σωματικής δραστηριότητας που κρατάει περισσότερο χρόνο και η φυσική κατάσταση απογειώνεται, ενώ οι θερμίδες καίγονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και σε after burn effect. H φιλοσοφία της HiiT μπορεί να κουμπώσει σε πολλά είδη εκγύμνασης- για παράδειγμα αν σ’ αρέσει το τρέξιμο, επενδύεις σε επαναλαμβανόμενα σπριντ με ενδιάμεσα διαλείμματα-, αλλά η δημοφιλέστερη μορφή της εναλλάσσει αερόβια δραστηριότητα με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Kick Boxing

Με μπουνιές και κλωτσιές γραμμώνεις; Nαι, αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι η προπόνηση που προηγείται του κλασικού training πριν αρχίσεις να γρονθοκοπάς τον σάκο του μποξ. Μία τυπική προπόνηση kick boxing κρατάει περίπου μία ώρα και περιλαμβάνει συνδυασμό αερόβιας με αναερόβια. Ζέσταμα με τρέξιμο ή σκοινάκι και δώσ’ του μετά εναλλάξ κοιλιακούς, push ups και πάει λέγοντας. Το kick είναι μία μορφή σωματικής δραστηριότητας άκρως εκτονωτική, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα. Καις και βλέπεις γράμμωση.

Tabata

Αν αναζητάς ένα είδος γυμναστικής για γράμμωση τότε η προπόνηση Tabata, είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες σου. Πρόκειται για είδος διαλειμματικής προπόνησης σε ακόμα πιο σύντομη μορφή. Ο Ιάπωνας δημιουργός της, Izumi Tabata έβαλε στόχο να κάνει την HiiT ακόμα πιο δελεαστική για όλους όσοι δεν έχουν χρόνο, έχουν όμως θέληση και καλή φυσική κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για 4΄ έντονης διαλειμματικής γυμναστικής χωρισμένα σε 8 σετ ασκήσεων των 20 δευτερολέπτων με 10” ξεκούρασης. Δες εδώ ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι (υπό την προϋπόθεση ότι έχεις μια καλή φυσική κατάσταση). Η απόδοσή της έγκειται στην επαναληψιμότητά της. Όσο πιο συχνά, τόσο το καλύτερο. Η γράμμωση εγγυημένη.

Το Cross Fit είναι η καλύτερη γυμναστική για γράμμωση

Καλώς ήρθες στον πλανήτη του cross fit. Εκεί όπου το όνειρο για ένα σώμα χτιστό παίρνει μυώδη σάρκα και γερά οστά. Το ασκησιολόγιο του συγκεκριμένου στιλ εκγύμνασης είναι απεριόριστο κι αυτό θεωρείται ένα από τα δυνατά του σημεία. Συνδυάζει κινήσεις στίβου, άρσης βαρών, κωπηλασίας, ενόργανης, κι αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει σε κάθε προπόνηση. Απαιτητικό; είναι, αλλά, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κάψεις λίπος και να αποκαλύψεις όλους εκείνους τους ξεχασμένους μύες που τόσα χρόνια παρέμεναν στην αφάνεια.