ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι για να σταματήσεις να νιώθεις ενοχές όταν δεν τρως υγιεινά

Unsplash

Η υγιεινή διατροφή είναι μία καλή lifestyle επιλογή. Τελεία. Σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Το πρόβλημα ξεκινά όταν παθαίνεις εμμονή και αρνείσαι να φας junk food ή «μη υγιεινά» πράγματα. Ή όταν τα τρως και μετά νιώθες ενοχές.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μία περίπλοκη σχέση με το φαγητό γιατί τείνουν να αποδίδουν ιδιότητες στις τροφές. «Αυτό θα σου κάνει καλό. Η συγκεκριμένη τροφή καταστρέφει τον οργανισμό. Και σε παχαίνει». Έτσι δαιμονοποιείς το φαγητό, νιώθεις ενοχές και αποκτάς μία κακή σχέση μαζί του, τη στιγμή που μπορείς να διατηρείς μία ισορροπία. «Όταν βάζεις ταμπέλα στο φαγητό, το κάνεις και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν τρώω καλό και υγιεινό φαγητό, είμαι σωστός. Αν τρώω βλακείες, είμαι κακός», επισημαίνει η ειδικός στις διατροφικές διαταραχές Timberline Knolls.

Αυτό το είδος σκέψης δημιουργεί ντροπή και ενοχές. Συνεπώς επηρεάζει και τον τρόπο που τρως. Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο απαγορεύεις τροφές στον εαυτό σου, μετά τις τρως, μετά νιώθεις ενοχές και πάλι απ’την αρχή. Κάπως έτσι ξεκινούν οι διατροφικές διαταραχές. Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα; Να αποκτήσεις μία υγιή σχέση με το φαγητό και να μην στερείς από τον εαυτό σου την πίτσα ή το γλυκό, όταν τα λαχταράς.

Κράτα διατροφικό ημερολόγιο

Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη νοοτροπία σου, είναι η αποδοχή. Αντί να βαπτίζεις τις τροφές «καλές» ή «κακές», σκέψου ότι είναι κάτι ουδέτερο. Αυτό σε βοηθά στο να βλέπεις το φαγητό έτσι όπως είναι. Επειδή όμως η θεωρία απέχει από την πράξη, κάνε το εξής. Ξεκίνα ένα διατροφικό ημερολόγιο. «Αυτό διαφέρει αρκετά από το να σημειώνεις το φαγητό και τις θερμίδες του. Αυτό που λέμε εδώ είναι να σημειώνεις τι έφαγες, τι σκεφτόσουν πριν και μετά και πώς ένιωσε το σώμα σου μετά», σου λέει η σύμβουλος διατροφής Alissa Rumsey. Πού θα σε βοηθήσει; Στο να εντοπίσεις τι μηνύματα δίνεις στον εαυτό σου ανάλογα με το τι τρως. Μπορεί να δεις πράγματα που δεν ήξερες καν ότι σκεφτόσουν.

Άλλαξε τις διατροφικές πεποιθήσεις (και αντίο ενοχές)

Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το φαγητό. Σκέψου τι όφελος σου δίνει κάθε γεύμα. Ναι, μία καρμπονάρα δεν είναι η πιο υγιεινή διατροφική επιλογή που μπορείς να κάνεις, αλλά σου δίνει εύκολα υδατάνθρακες για να έχεις ενέργεια και είναι πεντανόστιμη. Ή μπορεί να λατρεύεις την καρυδόπιτα, γιατί συνδέεται με όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Αφαιρείς εντελώς την αρνητική χροιά που δίνεις σε μία κατηγορία φαγητού επί χρόνια.

Αντιλαμβάνεσαι ότι το φαγητό δεν είναι μόνο θρεπτικά στοιχεία. Είναι καλή παρέα και απόλαυση. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. «Αν νιώθεις ενοχές κάθε φορά που τρως 5-6 μπισκότα, σκέψου γιατί επέλεξες να τα φας. Μπορεί να μην είχες χορτάσει από το μεσημεριανό γεύμα. Ή ένιωθες στρες. Ή τα λαχταράς εδώ και καιρό. Είναι πολύ πιο βοηθητικό από το να κατακρίνεις τον εαυτό σου για την απόφαση», εξηγεί η Alissa Rumsey.

Επίτρεψε στον εαυτό σου μία «ελεύθερη μέρα»

Οι διατροφολόγοι διαφωνούν πάνω σε αυτό. Άλλοι συστήνουν να έχουμε μία ελεύθερη μέρα την εβδομάδα για να απολαμβάνουμε ό,τι στερούμαστε τις υπόλοιπες μέρες. Και άλλοι πιστεύουν ότι ένα ελεύθερο γεύμα την ημέρα είναι αρκετό. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχεις να περιμένεις κάτι και ξέρεις ότι σε περιμένει μία μέρα με σουβλάκια και μπράουνις (όπως τη βρίσκει ο καθένας), επιλέγεις πιο εύκολα την υγιεινή διατροφή. Και όπως έχει πει και η Gigi Hadid: «Τα burgers με βοηθούν να μην χάνω τα λογικά μου».