ΥΓΕΙΑ

3 λάθη που κάνεις στο social distancing και πρέπει να διορθώσεις πριν βγεις και πάλι από το σπίτι

Unsplash

Το social distancing έγινε μία έννοια με την οποία έχεις αποκτήσει πλέον απόλυτη εξοικείωση. Κρατάς τις αποστάσεις και μένεις κατά βάση σπίτι. Ακούμε ότι σιγά αλλά σταθερά, θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και θα κυκλοφορούμε χωρίς να χρειάζεται να στέλνουμε sms, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίγουν σταδιακά μαγαζιά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η κατάσταση και η σοβαρότητα του ιού παραμένει ως έχει και θα αργήσουμε να περάσουμε στην κατάσταση που ξέραμε πριν την πανδημία. Όσο λοιπόν υπάρχει το social distancing (ακόμα και μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα), υπάρχουν αυτά που πρέπει να θυμάσαι να κάνεις ώστε να προφυλάσσεις τον εαυτό σου.

Νομίζεις ότι όλα θα είναι όπως πριν (το social distancing)

Έχουμε ανάγκη να δούμε αγαπημένους ανθρώπους και να βγούμε στον ήλιο να φωτοσυνθέσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στην πρότερη καθημερινότητα. Δεν πρέπει να χαλαρώσεις με τα μέτρα πρόληψης. Συνεχίζουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να φερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό, ώστε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας.

Αλλάζεις πάλι τις συνήθειές σου

Τα πράγματα θα αλλάξουν, ναι, αλλά αυτό θα γίνει αργά και σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούμε τις συνήθειες που έχουμε στην καραντίνα. Γυμναζόμαστε στο σπίτι, φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά και ψυχαγωγούμαστε κυρίως εντός σπιτιού. Η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα ξεχυθούμε στις παραλίες ή ότι θα κάνουμε πάρτι σε σπίτια.

Δίνεις αγκαλιές και φιλιά

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να κρατάμε τις αποστάσεις μας από εκείνους που αγαπάμε και μας έλειψαν. Αλλά τώρα είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να λειτουργούμε όπως και στην καραντίνα. Αν μπορούμε να δούμε έναν φίλο, δεν τον αγκαλιάζουμε. Όταν θα πάμε στο μανάβικο ή το κομμωτήριο, δεν καθόμαστε ο ένας εντελώς δίπλα στον άλλο. Και όπου υποχρεωτικό, θα φορέσουμε τη μάσκα μας.