ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

2 έξυπνοι και γρήγοροι τρόποι για να ξαναδείς τη ζωή με αισιοδοξία στη στιγμή

Pexels

Η ζωή μας είναι γεμάτη με πολλές στιγμές χαράς, αλλά και με πολλές δυσκολίες. Δυστυχώς, γίνονται συχνά ανατροπές οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητάς μας με οδυνηρό τρόπο που, όμως, μπορεί να γίνει χρήσιμος στη συνέχεια και να τον χρησιμοποιήσεις για να γεμίσεις και πάλι αισιοδοξία. Και εξηγώ τι εννοώ.

Όταν σε κάποια στάδιο της ζωής μου, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου, γιατί έπρεπε να διαχειριστώ ταυτόχρονα έναν χωρισμό, ένα πολύ ασταθές εργασιακό περιβάλλον και ένα πρόβλημα υγείας που με γέμιζε ανασφάλεια για το μέλλον, έψαχνα απεγνωσμένα για την ιδανική σανίδα σωτηρίας! Αναρωτιέσαι ποια ήταν αυτή; Ήταν ο μόνος σταθερός άξονας αναφοράς, ο μόνος γρανιτένιος κάβος στον οποίον μπορούσα να αγκυροβολήσω: Ο ίδιος μου ο εαυτός!

Το αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Μπορείς να παραμείνεις θετικός με τόση απαισιοδοξία διάχυτη γύρω σου; Ακούγεται από ακατόρθωτο έως και αφελές μερικές φορές. Για θυμήσου, όμως, πόσες φορές ο κυνισμός, η απαξίωση και η αρνητικότητα, πραγματικά, σε βοήθησαν να βγεις από το πρόβλημα; Είμαι σίγουρη πως δε θα βρεις καμιά. Γιατί άραγε; Το μυαλό μας έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί σε παραγωγικές στροφές και να γεννά συνεχώς. Αυτό, όμως, μόνο η αισιοδοξία μπορεί να το τροφοδοτήσει.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνεις; Άλλαξε διάθεση και υιοθέτησε μια πιο ευοίωνη προοπτική των πραγμάτων (ακόμα κι αν χρειαστεί να ψάξεις πολύ για να εντοπίσεις το θετικό μέσα στο αρνητικό). Έτσι βοηθάς το συναίσθημα και τη λογική σου να επικεντρωθούν στο επόμενο βήμα επίλυσης. Πιστεύεις ότι είναι τυχαίο πως οι αρνητικοί άνθρωποι διαχέουν την απαισιοδοξία τους γύρω τους; Γίνονται πομποί της αρνητικής τους ενέργειάς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιλύουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά να προκαλούν και στους άλλους.

2 έξυπνοι τρόποι για να ξαναδείς τη ζωή με αισιοδοξία άμεσα

Όποτε νιώθεις ότι καταβάλλεσαι και χάνεις την πίστη σου στο όραμά σου, εφάρμοσε τους δύο παρακάτω έξυπνους, γρήγορους και ανέξοδους τρόπους για να δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα και από διαφορετική οπτική γωνία.

α) Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι γύρω σου βουλιάζουν στην ανακύκλωση της δυστυχίας. Απομονώσου βάζοντας τα ακουστικά σου και ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική. Διάλεξε το τραγούδι που σου ανεβάζει τη διάθεση, σε γεμίζει πίστη για τη ζωή και σου δίνει ώθηση και κουράγιο να συνεχίσεις. Βάλτο τέρμα, ταξίδεψε μαζί του, σκέψου πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που το άκουσες και ξαναζήσε τις όμορφες αναμνήσεις με τις οποίες το έχεις συνδέσει.

β) Είσαι στο γραφείο, στο λεωφορείο ή περπατάς σε έναν πολυσύχναστο δρόμο; Σταμάτησε για 5 λεπτά και κλείσε τα μάτια. Φέρε στο μυαλό σου ένα μέρος που θα ήθελες να βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή όσο τίποτα άλλο στον κόσμο! Ένα εξωτικό νησί, τη μπανιέρα σου, το κρεβάτι σου, ακόμα και την αγκαλιά της μαμάς σου! Πήγαινε στη φαντασία σου μέχρι εκεί και νιώσε το με όλες σου τις αισθήσεις. Μύρισε τα αρώματα, δες τις εικόνες, κάθε μικρή λεπτομέρεια που σε κάνει να νιώθεις εκεί ασφάλεια και αγάπη!

Το τι σκέφτεσαι και τι πράττεις είναι αποκλειστικά στο χέρι σου. Δεν εξαρτάται από το τι λένε και τι πιστεύουν οι άλλοι. Όσο κι αν ζορίζουν τα πράγματα γύρω σου, άλλαξε τη διάθεσή σου και πρόβαλε αντίσταση στην επικράτηση της απαισιοδοξίας! Κέρδισε τη ζωή με αισιοδοξία!

Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com