ΥΓΕΙΑ

10 τρόποι που το σώμα σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου

Unsplash

Αν το καλοσκεφτείς, το σώμα μας είναι μια υπέροχη μηχανή, που αξίζει το θαυμασμό μας. Κάθε μέρα, μπορούμε να σκεφτόμαστε, να αναπνέουμε, να τρώμε και να κινούμαστε, χάρη σε όλα τα συστήματά που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το σώμα μας έχει τον τρόπο του να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας

Ενώ όμως το σώμα λειτουργεί συνήθως σαν μια καλολαδωμένη μηχανή, μερικές φορές προκύπτουν προβλήματα, είτε πρόκειται για ασθένεια, μόλυνση ή τραυματισμό. Ευτυχώς, το σώμα μας στέλνει τα δικά του σημάδια, όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά και μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Για να σε βοηθήσουμε να τα παρατηρήσεις πιο εύκολα και να τα παρακολουθήσεις γρήγορα με τον/την γιατρό σου, συγκεντρώσαμε 10 λεπτές ενδείξεις ασθένειας που είναι εύκολο να εντοπιστούν μόλις μάθεις τι ψάχνεις.

10 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου Unsplash

Τα μάτια σου είναι πάντα στεγνά

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για την ξηροφθαλμία, συμπεριλαμβανομένης της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, ένας πιο σοβαρός ένοχος είναι το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αδένων που εκκρίνουν δάκρυα στα μάτια. Το το σύνδρομο Sjögren, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής δακρύων και χρόνια προβλήματα ξηροφθαλμίας, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα σας.

Έχετε λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα σας

Οι λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα σας ή οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα σας μπορεί να είναι λευκοπλακία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά σε όσους καπνίζουν και εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο του στόματος.

Το σώμα σου λέει ότι κάνει δεν πάει καλά με την υγεία σου όταν πάντα κρυώνεις

Ψάχνεις συνήθως για ένα επιπλέον πουλόβερ ή μια κουβέρτα για να τυλιχτείς; Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι κρυώνεις πάντα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιβραδυνόμενα κύτταρα, καίνε λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει λιγότερη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί συχνά να πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει για ένα φούτερ, όταν όλοι οι άλλοι φαίνονται να είναι ευχαριστημένοι με τα επίπεδα θερμοκρασίας.

Βλέπεις συχνά εφιάλτες

Τα όνειρά σου, μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά μερικές φορές μπορούν να πουν πολλά για την υγεία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη Νόσο του Πάρκινσον, το να βλέπεις πολύ έντονα και έντονα όνειρα ή εφιάλτες, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον. Ειδικότερα, τα άτομα μέσης ηλικίας που βλέπουν συχνά εφιάλτες στη μέση ηλικία, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την υγεία τους, εμφανίζοντας ταχύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης και μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, καθώς μεγαλώνουν.

Τα δάχτυλά σου αλλάζουν χρώμα όταν είσαι στο κρύο

Εάν τα δάχτυλά σου αλλάζουν χρώμα μετά την έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες – συνήθως γίνονται λευκά και μετά μπλε – μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Raynaud. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο αποχρωματισμός εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο δέρμα, γίνονται πολύ στενές. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει τα δάχτυλά σου να κρυώνουν και να μουδιάζουν μέχρι να ζεσταθείς.

Το σώμα σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου όταν πάντα νιώθεις κουρασμένη

Εάν νιώθεις πάντα κουρασμένη, ξεχνάς πράγματα και γενικά έχεις πεσμένη ενέργεια, θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Νιώθεις πάντα φουσκωμένη

Το φούσκωμα μπορεί να προκύψει λόγω κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από κάτι πιο σοβαρό. Ένα από τα πιο ορατά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες είναι το φούσκωμα, το οποίο συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης περίσσειας υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα.

Το πρόσωπό σου φαίνεται πρησμένο

Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Μπορεί να συνοδεύεται από αραίωση στα μαλλιά και μυϊκή αδυναμία, καθώς ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες.

Το σώμα σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου όταν τα δόντια σου αποχρωματίζονται

Η οδοντική διάβρωση είναι συχνά σημάδι της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ). Συχνά, οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ΓΟΠΝ επειδή δεν αντιμετωπίζουν πόνο στην καθημερινότητά τους. Η ζημιά εντοπίζεται συνήθως στα πάνω μπροστινά δόντια και στα κάτω πίσω δόντια, στην πλευρά της γλώσσας. Τα δόντια συχνά αποχρωματίζονται λόγω της απώλειας του σμάλτου. Τα γενικά σημάδια οδοντικής διάβρωσης λόγω ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν ευαισθησία, αποχρωματισμό, λέπτυνση σμάλτου, οδοντωτές άκρες, πόνο στα δόντια και τελική απώλεια δοντιών λόγω κατάγματος και τερηδόνας.

Μελανιάζεις πολύ εύκολα

Εάν διαπιστώσεις ότι μελανιάζεις πιο εύκολα από το κανονικό, ενημέρωσε το/την γιατρό σου. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία εμφανίζεται όταν ένα μεγάλο μέρος του οργάνου έχει υποστεί βλάβη, λόγω ηπατικής διαταραχής.