ΥΓΕΙΑ

10 πιθανοί λόγοι για τα πρησμένα χέρια και δάχτυλα

Pexels

Λίγο-πολύ έχει συμβεί σε όλες μας. Κάποια στιγμή και για ανεξήγητο λόγο παρατηρείς ένα πρήξιμο στα χέρια και τα δάχτυλα σου. Και ενώ τις περισσότερες φορές αυτό το οίδημα είναι ακίνδυνο, μερικές φορές μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα υγείας.

Το πρήξιμο στα χέρια και στα δάχτυλα, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πολλές αιτίες και πολλές από αυτές είναι ακίνδυνες. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε δέκα από τις κοινές αιτίες, που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα πρησμένα χέρια και δάχτυλα.

10 πιθανοί λόγοι για τα πρησμένα χέρια και δάχτυλα Pexels

1. Έχει πολλή ζέστη

Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που επιτρέπει τη διαφυγή περισσότερης θερμότητας από το δέρμα, ώστε να παραμένουμε δροσεροί. Καθώς τα αγγεία διαστέλλονται, μέρος του υγρού, μπορεί να διαρρεύσει στους μαλακούς ιστούς και να προκαλέσει πρήξιμο. Αυτό το είδος πρηξίματος, τείνει να υποχωρεί καθώς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας. Αλλά αν παρατηρήσεις πρήξιμο μόνο στα χέρια και τα δάχτυλά σου και όχι στα πόδια, που συνοδεύεται από πόνο, ίσως θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

2. Έχεις καταναλώσει πολύ αλάτι

Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ή οτιδήποτε τηγανητό, μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τα πρησμένα χέρια και δάχτυλά σου. Το σώμα μας τείνει να διατηρεί μια σταθερή ισορροπία αλατιού-νερού, επομένως όταν καταναλώνουμε επιπλέον αλάτι, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, οδηγώντας σε πρήξιμο.

3. Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα

Με την οστεοαρθρίτιδα ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και δυσκολία στην κίνηση. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας, που σχετίζεται με την ηλικία προκαλείται από τη φθορά των προστατευτικών ιστών στο τέλος των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες της ημέρας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα χέρια και στα δάχτυλα. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, Το οίδημα σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα εντοπίζεται συχνά στους καρπούς και τις αρθρώσεις των δακτύλων.

4. Μπορεί να ευθύνεται μια μόλυνση ή ένας τραυματισμός

Οι λοιμώξεις στα δάχτυλα, μπορούν να δημιουργηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Το πλύσιμο των πιάτων χωρίς γάντια, το μανικιούρ, τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα και το δάγκωμα των νυχιών, μπορούν όλα να μεταφέρουν βακτήρια στα δάχτυλα και να οδηγήσουν σε πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνο. Μικρά τραύματα και τραυματισμοί, όπως κοψίματα, τρυπήματα και γρατζουνιές, μπορούν επίσης να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

5. Σκληρή προπόνηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα δάχτυλα και τα χέρια σου, μπορεί να πρηστούν, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, ανταποκρίνονται στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις των μυών σου. Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, το σώμα μας παράγει θερμότητα. Το αγγειακό σύστημα επιτρέπει να απελευθερωθεί περισσότερο υγρό στα δάχτυλα των χεριών, των χεριών και των ποδιών μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

6. Θα μπορούσε να είναι η φαρμακευτική σου αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στα δάχτυλα και τα χέρια. Τα φάρμακα για την πίεση, τον διαβήτη, τα στεροειδή, αλλά και τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν όλα να προκαλέσουν πρήξιμο ως γενική παρενέργεια.

7. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Μια κατάσταση που οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν από τους άνδρες.

Ενώ συνήθως υπάρχουν διάφορες αιτίες, το επαναλαμβανόμενο τραύμα ή τραυματισμός στον καρπό, το εργασιακό στρες, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν όλα να αποτελέσουν έναυσμα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα δάχτυλα και συνήθως συνοδεύεται από πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια – συμπτώματα που συχνά αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Για να αποτρέψετε και να διευκολύνετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δοκιμάστε αυτές τις πέντε διατάσεις στο γραφείο σας.

8. Νόσος του Raynaud

Η νόσος ή φαινόμενο του Raynaud, είναι μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριών, η οποία περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος. Τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, οι τραυματισμοί στα χέρια, η βλάβη των ιστών, ακόμη και ορισμένα φάρμακα, μπορεί όλα να είναι έναυσμα. Η πάθηση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το πρήξιμο, μαζί με το μούδιασμα, το τσούξιμο, τον πόνο ή τις αλλαγές χρώματος στο δέρμα, εμφανίζεται πιο συχνά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, όταν επανέρχεται η κυκλοφορία.

9. Μπορεί να έχεις προβλήματα με τα νεφρά σου

Εάν τα νεφρά δεν καταφέρουν να αφαιρέσουν τα υπερβολικά υγρά από τον οργανισμό, το σώμα θα τα διατηρήσει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρήξιμο. Το οίδημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά εμφανίζεται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα πόδια και τους αστραγάλους. Τα νεφρά βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, επομένως κάθε είδους νεφρική νόσος ή νεφρικό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία. Η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, είναι ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα στα νεφρά.

10. Μπλοκαρισμένο, λεμφικό σύστημα

Το λεμφοίδημα, είναι μια σπάνια ασθένεια διόγκωσης των άκρων που εμφανίζεται όταν το λεμφικό υγρό, το οποίο μεταφέρει απόβλητα, βακτήρια και ιούς έξω από το σώμα, δεν αποστραγγίζεται επαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως πρήζονται και τα χέρια και τα πόδια. Το λεμφοίδημα έχει συνδεθεί με χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού με ακτινοβολία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ανώμαλη ανάπτυξη κοντά σε λεμφαδένα ή αγγείο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη υγρού.