ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Vasiliki: Τα sustainable κοσμήματα της Κικής Καραγιάννη στοχεύουν στη μοναδικότητα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Νομίζω ότι δίνω πολύ βαρύτητα σε κάθε κόσμημα που ακουμπάει το κορμί μου. Δεν έχει σημασία πάντα η ποιότητα (αν και στοχεύω σε αυτή), αρκεί να ξέρω ότι το κόσμημα που φοράω, μου προσφέρει κάτι. Τις περισσότερες φορές, τα κοσμήματα που φοράω έχουν κάποιο «υπόβαθρο». Είναι συνδεδεμένα με κάποιον άνθρωπο ή με μια ανάμνηση. Για να καταλάβεις, δεν πρόκειται να βγω ποτέ από το σπίτι, αν δεν φοράω τον βυζαντινού ύφους σταυρό της αγαπημένης μου γιαγιάς, Καλλιόπης, που μου είχε «τάξει» από όταν ήμουν μικρή, ενώ δεν περνάει μέρα που να μη φορέσω τα χρυσά βραχιόλια της μαμάς μου που μου δώρισε τα τελευταία Χριστούγεννα που περάσαμε μαζί. Πιστεύω πολύ στο συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε με τα κοσμήματά μας, και αυτό μου επιβεβαίωσε και η Κική Καραγιάννη, η δημιουργός του jewelry studio, Vasiliki.

Αυτό ήταν που με τράβηξε και στα κοσμήματά της εξ αρχής, εξάλλου. Ανακάλυψα τα κοσμήματά της, μέσω του e-shop SSENSE, μια από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες πολυτελούς μόδας που στηρίζει ανεξάρτητους σχεδιαστές, από το ξεκίνημά του. Το πρώτο πράγμα που «ανταποκρίθηκε» στην όψη των κοσμημάτων της, ήταν το συναίσθημα. Αν και δεν είχα φορέσει τις δημιουργίες της, αυτή η εξωπραγματική, αλλά και γνώριμη, ταυτόχρονα, όψη τους, με έκανε να νιώσω οικειότητα. Και το κόσμημα, ξέρεις, πρέπει να το εκπέμπει αυτό, ώστε να μπορεί τελικά να το κάνει κανείς «δικό» του. Οι δημιουργίες της Κικής για το Vasiliki, λοιπόν, θα σε κάνουν να τα ξεχάσεις όλα για λίγο. Θα θέλεις να παρατηρήσεις κάθε λεπτομέρειά τους, να καταλάβεις από πού προέρχονται και τι είναι, αλλά και τι μπορεί να σημαίνουν. Θα αναρωτηθείς, θα προβληματιστείς, αλλά θα νιώσεις το συναίσθημα. Θα δεις την αφοσίωση που απαιτείται για να φτιαχτούν, την αγνότητα των υλικών τους (θα σου πω κι άλλα γι’ αυτό) και την αντίστασή τους σε οτιδήποτε «ίδιο» και «τέλειο».

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα κόσμημα που σε παροτρύνει να αποδεχτείς τη διαφορετικότητά σου και να ζητωκραυγάσεις τη μοναδικότητα του χαρακτήρα ή του στιλ σου, οι δημιουργίες του Vasiliki, είναι για εσένα. Αλλά νομίζω ότι όλο αυτό το συναίσθημα που εκπέμπουν, συνδέεται με τον τρόπο παραγωγής και δημιουργίας τους. Να σου πω εδώ, ότι τα κοσμήματα της Κικής Καραγιάννη για το studio Vasiliki, είναι sustainable.

Μπορούν τα κοσμήματα να είναι sustainable; Το studio Vasiliki αποδεικνύει ότι μπορούν

Η κουβέντα της βιωσιμότητας στη μόδα, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν μπορεί κανείς μας να παραβλέψει. Η μόδα στρέφεται όλο και περισσότερο σε βιώσιμες μεθόδους για την παραγωγή και δημιουργία ρούχων και αυτό αφορά και τα brands κοσμημάτων. Αν και δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένο αυτό το κομμάτι της μόδας, ως προς τα κοσμήματα, η Κική, βρήκε τρόπο να ενσωματώσει την ηθική παραγωγή στο studio Vasiliki.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αυτό τι σημαίνει, σε πρακτικό επίπεδο; Ότι φροντίζει σε μια ηθική παραγωγή, άρα δεν παράγει κοσμήματα «με το κιλό» (κάτι που οφείλεται και στη μέθοδο που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των κοσμημάτων της). Συνεργάζεται με ντόπιους τεχνίτες (άρα τα κοσμήματά της δεν φτιάχνονται σε εργοστάσια που ρυπαίνουν) και επαναχρησιμοποιεί μέταλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο και στο τελικό αποτέλεσμα, πράγμα που κάνει τα κοσμήματα του studio Vasiliki, ακόμα πιο μοναδικά.

Και στην τελική, αυτό θα έπρεπε να αναζητάμε από τα κοσμήματά μας: μοναδικότητα. Σε μια λαοθάλασσα από εταιρείες που παράγουν τα ίδια ρούχα σε τόνους και που καταλήγουμε να φοράμε όλοι, ας είναι τουλάχιστον τα κοσμήματά (και η προσωπικότητα) μας που μας ξεχωρίζουν από το πλήθος. Τα out-of-this-world κοσμήματα του studio Vasiliki, αντιστέκονται στα «αντίγραφα» και γιορτάζουν τη μοναδικότητά τους.

-Γιατί κόσμημα; Τι σε τράβηξε σε αυτό;

Τα κοσμήματα μπορεί να είναι κάτι πολύ προσωπικό και συναισθηματικό ταυτόχρονα, κάτι που φοριέται καθημερινά, σαν δεύτερο δέρμα. Είναι επίσης, επιτελεστικό, ένα μέσο το οποίο σε μεταμορφώνει σε έναν διαφορετικό χαρακτήρα ή σου αλλάζει τη διάθεση.

-Το όνομα του brand σου από πού προέκυψε; Είναι το ίδιο προσωπικό, όπως και τα κοσμήματα;

Ναι. Το όνομα της γιαγιάς μου είναι Βασιλική και από εκεί προήλθε και το όνομα του brand μου. Με τράβηξε η ετυμολογική έννοια του ονόματος που ταυτίζεται με κάτι το «βασιλικό», που, στην ουσία, είναι το ίδιο συναίσθημα που σου προσφέρουν και τα κοσμήματα.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

-Έχεις γεννηθεί στο Λονδίνο, αλλά περνάς πολύ χρόνο στην Ελλάδα. Το στούντιό σου είναι στην Ελλάδα, το ίδιο και η πανέμορφη σκυλίτσα σου, Chloe. Γιατί να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, όταν η βιομηχανία της μόδας στο Λονδίνο είναι πιο ενεργή;

Στην Ελλάδα, υπάρχει «χώρος» για να αναπνεύσεις, να κινηθείς, να ξεφύγεις. Και αυτό εμένα, με βοηθάει να ονειρεύομαι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, γιατί αποτελεί και μεγάλο μέρος του επαγγέλματός μου. Και η Chloe, πάντως, είναι ονειροπόλα (γέλια).

«Το Λονδίνο είναι μια πόλη με εξαιρετική ενέργεια, αλλά δουλεύω στην Αθήνα, γιατί έχω ερωτευτεί τους τεχνίτες που με στηρίζουν. Το ταλέντο τους, η ζεστασιά τους, δεν συγκρίνεται με τίποτα».

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

-Πόσο σε εμπνέει στη δουλειά σου η ελληνική κληρονομιά σου; Και γενικά, από πού αντλείς έμπνευση για τα κοσμήματά σου;

«Παίρνω» πολλά από τη μυθολογία, αλλά και από ερμηνείες που αφορούν τα όνειρα και για τον κόσμο, γενικότερα. Είναι κάτι σαν τη δική μου σύγχρονη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ωραιοποιημένη, όπως είναι οι ταινίες της Disney!

-Τα κοσμήματά σου έχουν μια μοναδικότητα και αυτό νομίζω, οφείλεται και στην τεχνική που χρησιμοποιείς. Μίλησέ μου γι’ αυτή.

Λιώνω κερί, αποτυπώνω τα δακτυλικά μου αποτυπώματα σε αυτό, και το αφήνω να πάρει τη δική του μορφή όσο στάζει. Έπειτα, αυτό μπαίνει σε καλούπια με πολύτιμα μέταλλα. Το σημαντικό «συστατικό» που προσθέτω στη διαδικασία αυτή, είναι το συναίσθημα.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

-Το brand σου επικεντρώνεται στη δημιουργία κοσμημάτων με βιώσιμες μεθόδους. Πώς λειτουργεί αυτό στο κόσμημα;

Δουλεύω μόνο με ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους δίκαιου εμπορίου που έχουν πάρει εξακρίβωση. Επίσης, δέχομαι και ειδικές παραγγελίες, όπου λιώνω τα παλιά κοσμήματα των πελατών μου ή επαναχρησιμοποιώ τους πολύτιμους λίθους από τα κοσμήματά τους και φτιάχνω καινούργια που φέρουν την υπογραφή του Vasiliki.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Όλο αυτό το κάνω, γιατί γνωρίζω καλά πόσο επιβλαβής είναι ο χώρος της μόδας και του κοσμήματος στον πλανήτη, οπότε φροντίζω να χρησιμοποιώ ανακυκλωμένες συσκευασίες και γενικά, να κάνω ό,τι μπορώ για να επιβαρύνω όσο λιγότερο μπορώ, το περιβάλλον.

«Γενικά, είμαι της άποψης ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο και να αγοράζουμε λιγότερο».

-Τα κομμάτια σου πωλούνται σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα luxury e-shops στον κόσμο και γενικά, φαίνεται να λαμβάνεις όλο και περισσότερη αναγνωσιμότητα σε διεθνές επίπεδο. Πώς το καταφέρνει κανείς αυτό;

H δουλειά μου είναι να κάνω κοσμήματα για τον κόσμο. Επικεντρώνονται πολύ σε αυτό και πώς κάθε κομμάτι κάνει κάποιον να νιώθει.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αγαπημένος/η σχεδιαστής/στρια ή καλλιτέχνης.

Η συγγραφέας Ursula k. Le Guin.

Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς…

Το μεταξωτό μαντήλι της γιαγιάς μου.

Το κόσμημα είναι…

Ό,τι θέλει ο καθένας να είναι.