ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Yannis Sergakis θέλει να φοράμε διαμάντια κάθε μέρα

«Οικεία Πολυτέλεια: Μου αρέσει να δημιουργώ κοσμήματα που φοριούνται κάθε μέρα». Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνέντευξή μας με τον Yannis Sergakis. Τον Έλληνα κοσμηματοποιό που αποδεικνύει ότι τα κοσμήματα είναι μίνι έργα τέχνης. Πρέπει να μας φοβίζει αυτός ο χαρακτηρισμός; Δηλαδή, αν ένα κόσμημα είναι μεγαλύτερης αξίας, αν έχει διαμάντια (όπως έχουν και πολλά από τα κοσμήματα του Γιάννη Σεργάκη), πρέπει αυτό να μας σταματάει από το να τα φοράμε καθημερινά; Σαν λάτρης των κοσμημάτων, πριν σου δώσει την απάντηση ο ειδικός, εγώ, θα σου πω όχι. Πιστεύω ότι εφόσον βρούμε ένα κόσμημα που μας ταιριάζει και εκπροσωπεί την αισθητική μας, έχει μια θέση στην ενδυματολογική μας καθημερινότητα.

Γι’ αυτό θέλει να μας πείσει και ο master του κοσμήματος, Yannis Sergakis, ο οποίος κάνει «τάση» -αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί τάση-, την φιλοσοφία αυτή. «Οικεία Πολυτέλεια». Νομίζω εκεί κρύβεται το μυστικό του πώς αντιμετωπίζουμε ή πρέπει να α αντιμετωπίζουμε το κόσμημα. Και όταν το δηλώνει αυτό ο expert του κοσμήματος, τότε δεν μπορούμε πάρα να πάρουμε την συμβουλή του.

Diamonds are forever

Για τον κοσμηματοποιό Yannis Sergakis, θα δεις ότι το κόσμημα ήρθε κάπως αβίαστα στην ζωή του. Η οικογένειά του έχει μια μακρά ιστορία και κληρονομιά στην δημιουργία κοσμημάτων και δη, των διαμαντιών. Μπορεί, λοιπόν, να πει κανείς ότι η τέχνη αυτή είναι στο DNA του. Αλλά είναι ο τρόπος που ο ίδιος εξέλιξε το brand του, και την τέχνη του γενικότερα, που εντυπωσιάζει. Ο Yannis Sergakis σέβεται κάθε πετράδι, κάθε υλικό που χρησιμοποιεί στα κοσμήματά του και γι’ αυτό κατασκευάζονται με ηθικές μεθόδους παραγωγής. Αυτό και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει -και θέλει κι εμείς να αντιμετωπίζουμε-, τα κοσμήματα αλλά και τα διαμάντια (είναι ειδικότης του), δείχνει το forward thinking ενός εκπληκτικού designer. Τα κοσμήματά του είναι πολυτελή μεν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν στοχεύει στο wearability αυτών δε.

Με λίγα λόγια, ο Yannis Sergakis έχει βρει την ιδανική ισορροπία στα πολυτελή κοσμήματα που σχεδιάζει τα οποία παράγονται ηθικά και τιμούν την μεγάλη οικογενειακή κληρονομιά του κοσμηματοποιού. Τα διαμάντια είναι διαχρονικά, το ίδιο και τα κοσμήματα του Yannis Sergakis.

-Αν θα έπρεπε να γράψετε ένα intro που να περιγράφει την επαγγελματική σας ταυτότητα, πώς θα ξεκινούσε αυτό;

Είμαι κοσμηματοποιός, με οικογενειακούς δεσμούς στο χώρο του κοσμήματος, μεγάλωσα μέσα σε αυτό. Ήξερα πάντα ότι ασχοληθώ με αυτό, όπως και έγινε. Όταν πια γεννήθηκε το brand Yannis Sergakis, το 2015, πολλά χρόνια αφού άρχισα να σχεδιάζω κοσμήματα για άλλους, ήταν μια φυσική εξέλιξη για εμένα. Ήταν μια τολμηρή απόφαση λόγω των δυσκολιών της εποχής, αλλά δεν έχω κοιτάξει πίσω από τότε.

-Έχετε μια μακρά ιστορία στο design κοσμημάτων, συγκεκριμένα από την οικογένεια σας, πριν καν ξεκινήσετε τον δικό σας οίκο κοσμημάτων. Πιστεύετε ότι αυτό σας βοήθησε να αντιληφθείτε το κόσμημα διαφορετικά, από το να είχατε σπουδάσει απλά σχέδιο κοσμήματος;

Θεωρώ ότι η οικειότητα με τον χώρο του κοσμήματος περισσότερο μου έδωσε την άνεση να μπορώ να σκέφτομαι πιο απελευθερωμένα. Όταν πλέον δημιούργησα με δική μου υπογραφή, είχα κατασταλάξει σε ένα ύφος, ήξερα ότι θέλω να αντιμετωπίσω την πρόκληση του να δημιουργώ κοσμήματα με διαμάντια, που είναι προσιτά και μπορούν να φορεθούν κάθε μέρα.

-Πότε αποφασίσατε να αφιερώσετε την καριέρα σας ως σχεδιαστής κοσμημάτων στα διαμάντια;

Δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε συνειδητά. Λόγω και της οικογενειακής παράδοσης τα διαμάντια μου είναι οικεία, τα γνωρίζω πολύ καλά και ξέρω πως πρέπει να τα χειρίζεσαι, έχω τους τεχνίτες μου. Είναι μια οργανική εξέλιξη να δουλεύω με αυτή την πέτρα. Κυρίως επειδή όταν δουλεύω με διαμάντια σχεδιάζω καλύτερα, είναι πάντα μια ευκαιρία να τα δω διαφορετικά και να τα φανταστώ ως ένα καθημερινό αξεσουάρ, να ξανασχεδιάσω δηλαδή κοσμήματα με διαμάντια, φίνα αλλά λιγότερο εξεζητημένα.

Ο Yannis Sergakis σχεδιάζει στο εργαστήρι του

-Πώς θα χαρακτηρίζατε την αισθητική σας ως σχεδιαστής, μέσα από μια φράση;

Ανεπιτήδευτη κομψότητα.

-Μια από τις πιο iconic σειρές του οίκου σας, είναι η συλλογή, Charnières η οποία στοχεύει στο wearability των πολυτελών κοσμημάτων. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Είναι αυτό που σας είπα και προηγουμένως, η σαρνιέρα είναι μια παραδοσιακή τεχνική καρφώματος. Μέσα από την παράδοση, γεννήθηκε η ιδέα να σχεδιάσω αναδεικνύοντας την τέχνη πίσω από την κατασκευή. Η τεχνική της σαρνιέρας άρχισε να μεταμορφώνεται στα μάτια μου σε design concept. Από τα κοσμήματα της οικογένειας Charnières Pétale, που μεγαλώνει με νέα πιο προσιτά designs, μέχρι τα Charnières Caramel, είναι όλα κοσμήματα που συνδυάζονται πολύ κομψά μεταξύ τους και φοριούνται είτε πιο κλασικά είτε σε πιο τολμηρούς συνδυασμούς.

Η  συλλογή Charnières είναι για εμένα απόδειξη πως μπορείς να κατασκευάσεις σύγχρονα κοσμήματα με παλιές τεχνικές.

-Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα όταν φοράει διαμάντια;

Υπάρχουν πολλοί κανόνες στο styling και μάλλον τους ξέρετε καλύτερα από εμένα. Θεωρώ πως οι γυναίκες δέχονται αρκετές οδηγίες καθημερινά για το πώς πρέπει να είναι και τι πρέπει να φοράνε και πώς να το φοράνε. Να μη φοβούνται τίποτα, να κάνουν δοκιμές και να χαίρονται να ανακαλύπτουν νέους συνδυασμούς. Τα κοσμήματα μου είναι σχεδιασμένα ώστε να φοριούνται σε ζευγάρια, μόνα τους, σε layering, να είναι προσιτά και να φοριούνται καθημερινά, ακριβώς με στόχο να μην είναι εξεζητημένα.

-Εφαρμόζει η λογική των τάσεων της μόδας που υπάρχει στα ρούχα και στα κοσμήματα και μάλιστα, σε ένα τόσο σπάνιο πετράδι όπως το διαμάντι;

Φυσικά υπάρχουν τάσεις και στο κόσμημα, έχουν κι αυτές μια κυκλικότητα. Το ενδιαφέρον τη χρονιά που πέρασε είναι πόσο επηρέασε η πανδημία τη μόδα στα κοσμήματα. Ξαφνικά είδαμε πολύ μεγάλα σκουλαρίκια και statement pieces λόγω των online συναντήσεων. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι αισθάνθηκαν έτοιμοι να φορέσουν πιο τολμηρούς συνδυασμούς. Λειτούργησε και λίγο απελευθερωτικά όλο αυτό.

-Σαν Έλληνας σχεδιαστής, έχει η Ελλάδα σαν χώρα αλλά και η πολιτιστική της κληρονομιά, ασκήσει επιρροή στα σχέδιά σας;

Ναι, φυσικά, δεν μπορεί κάποιος να υπάρχει και να σκέφτεται δημιουργικά σε έναν τόπο και σε έναν χρόνο χωρίς να δέχεται προσλαμβάνουσες. Ειδικά στην Ελλάδα, που η συζήτηση για την πολιτιστική κληρονομιά μας είναι πάντα ανοιχτή, είναι προφανές ότι επηρεαζόμαστε όλοι. Όμως, θεωρώ ότι σε εμένα η επιρροή αυτή είναι περισσότερο υποδόρια. Οι αναφορές μου σε ελληνικά μοτίβα δεν είναι προφανείς. Θέλω να πω, όταν κάποιος στη Γαλλία αγοράζει τα κοσμήματά μου, θεωρώ ότι το κάνει γιατί του θυμίζουν την Ελλάδα σε ένα πιο αφηρημένο επίπεδο, μέσω μιας ατμόσφαιρας.

-Η πανδημία έχει φέρει διάφορες αλλαγές στον τρόπο που η βιομηχανία της μόδας, λειτουργούσε ως τώρα -σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια απ’ αυτές είναι η «στροφή» στα classics της γκαρνταρόμπας αλλά και η επένδυση σε timeless κομμάτια, ενισχύοντας τη φιλοσοφία του “buy less”. Σαν σχεδιαστής, πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την αλλαγή;

Είναι μια λογική εξέλιξη σε όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα, αλλά και ευρύτερα στη συζήτηση για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη με πράσινες αρχές. Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα μοντέλου ανάπτυξης και η συζήτηση για τον τρόπο που καταναλώνουμε δεν θα εξαφανιστεί. Με ένα τρόπο, με ευχαριστεί που τα κοσμήματα που φτιάχνω έχουν οργανικά αυτή τη διάσταση της ανθεκτικότητας και της διαχρονικότητας. Εξάλλου, δουλεύουμε μόνο με πρώτες ύλες -διαμάντια και χρυσός- που προέρχονται από conflict-free και ethical sources.

-Τελικά, τι σημαίνει το κόσμημα για εσάς;

Με συγκινεί πολύ η ιδέα ότι οι άνθρωποι άρχισαν να στολίζουν το σώμα τους με κοσμήματα πολύ πριν σκεφτούν τα ρούχα. Είναι μια πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου. Θέλω οι γυναίκες που φοράνε τα κοσμήματά μου να νιώθουν άνετα, τα κοσμήματα μου είναι περίτεχνα αλλά δεν είναι πολύπλοκα. Μπορείς να τα φορέσεις όλες τις ώρες. Προσθέτουμε συνέχεια συλλογές που είναι πιο προσιτές. Θα κυκλοφορήσουμε και μια σειρά με βραχιόλια, που θα μπορείς να τα «χτίζεις» με όσα στοιχεία θέλεις.

Το κόσμημα είναι δημιουργία και μια αποστολή για να «απομυθοποιήσω» τα κοσμήματα με διαμάντια

-Από τη συλλογή μιας γυναίκας τι δεν πρέπει να λείπει;

Από τη συλλογή μιας γυναίκας ή ενός άντρα, δεν πρέπει να λείπουν εκείνα τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα που μας ικανοποιούν, μας ευχαριστούν και μας κάνουν να εκπέμπουμε το προσωπικό μας αφήγημα. Αυτό είναι νομίζω το απόσταγμα της συζήτησης για μια πιο ηθική κατανάλωση, λιγότερα πράγματα μεγαλύτερης προσωπικής αξίας, επιλογές με διάρκεια, και κομμάτια που μας ταιριάζουν.

Για περισσότερα, επισκέψου το e-shop του Yannis Sergakis.