ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βάσια Κωσταρά: H σχεδιάστρια που «τιμά» τις γυναίκες μέσα από τα ρούχα της

Εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά για να κατακτήσουν δικαίως μια θέση στην κοινωνία. Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η εξέλιξη ενός ανθρώπου, νομίζω, προέρχεται απ’ αυτό. Από την συνεχή αυτοβελτίωση. Η ζωή είναι μια συνεχής αυτοβελτίωση.

Ως fashion editor, που «ζει και αναπνέει» μόδα, θεωρώ ότι αυτό ισχύει απόλυτα με τη μόδα. Ειδικά, με την εγχώρια βιομηχανία που πιστεύω (και εύχομαι) ότι εξελίσσεται διαρκώς. Εκεί όμως που διακρίνω την πραγματική εξέλιξη, είναι όταν βλέπεις όχι μόνο το μεράκι αλλά και τη σκληρή δουλειά που αφιερώνει κανείς σε αυτή. Πρέπει να ψάξεις, να διαβάσεις πολύ, να πειραματιστείς και να εμπνευστείς για να μάθεις τη δουλειά.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Βάσια Κωσταρά είναι απ’ αυτούς τους ανθρώπους στον χώρο της μόδας. Είναι μια γυναίκα (πόσο χρειαζόμαστε τις γυναίκες σχεδιάστριες στον χώρο αυτό), που «κάνει τη δουλειά». Που δουλεύει σκληρά, όχι μόνο για να πετύχει την μετριότητα (σε αυτό στοχεύουν διάφοροι στον χώρο της εγχώριας μόδας), αλλά για να πετύχει την τελειότητα. Την διακατέχει μια αποφασιστικότητα που όμως, δεν είναι αυστηρή ή «βαριά», αλλά τρομερά απελευθερωτική. Το αποτέλεσμα αυτού, -κατά την γνώμη μου τουλάχιστον-, είναι μια δυναμική γυναικεία παρουσία που δημιουργεί ρούχα με στόχο ένα πράγμα: να νιώσει όμορφα η γυναίκα που τα φοράει.

Δεν είναι κάπως λυτρωτική αυτή η αντίληψη; Και ενώ, μπορεί αυτό σου που γράφω να θεωρείται αυτονόητο, αλλά είναι τελικά; Νιώθεις μοναδική με κάθε ρούχο μαζικής παραγωγής που φοράς; Σίγουρα, είμαστε εμείς οι ίδιοι που δίνουμε ταυτότητα σε καθετί που φοράμε, αλλά όταν ακουμπάει το κορμί σου ένα ρούχο, σαν αυτά της Βάσιας Κωσταρά, νιώθεις αυτή τη μοναδικότητα διαφορετικά. Σαν να νιώθεις ότι η σχεδιάστρια, δημιούργησε αυτό το ρούχο για εσένα αποκλειστικά.

Αυτός είναι ο στόχος του ρούχου, κατ’ εμέ. Να σου δίνει την αυτοπεποίθηση ώστε να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Και η Βάσια Κωσταρά, με το ομώνυμο brand της, ξέρω ότι σε αυτό στοχεύει. Και αυτός είναι, εν τέλει, ο λόγος που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των γυναικών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να την εμπιστεύονται για να τους φτιάξει τη διάθεση. Για να τις απελευθερώσει. Για να τις κάνει να νιώσουν φανταστικά με τον εαυτό τους και για να τις βοηθήσει να αποκτήσουν μια γκαρνταρόμπα που θα τις εκφράζει απόλυτα. Όταν όλα αυτά τα συναισθήματα, προκύπτουν από έναν άνθρωπο που δεν ξεκίνησε την πορεία της ζωής ή της καριέρας του με στόχο τον σχεδιασμό ρούχων, νιώθω ότι αξίζει ένα χειροκρότημα παραπάνω.

Μιλώντας, λοιπόν, με την Βάσια Κωσταρά μπόρεσα να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον άνθρωπο ή καλύτερα, την γυναίκα που σχεδιάζει ρούχα που τιμάνε τις γυναίκες και την γυναικεία υπόσταση, στο σύνολό τους. Μάς μίλησε για την απελευθερωτική διάθεση με την οποία πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε το στιλ μας και για την exciting νέα συλλογής της, Golden Ratio, για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, που λάνσαρε πριν μερικές μέρες και που έχει ήδη αγαπηθεί από τις Ελληνίδες γυναίκες.

 

Πριν ασχοληθείς με τη μόδα, δούλευες στο marketing. Πώς αποφάσισες να κάνεις αυτή την αλλαγή πλεύσης και να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό ρούχων;

Όντως μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής διαμορφώθηκε μέσα στον επιχειρηματικό κόσμο, και μάλλον δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η ακαδημαϊκή μου πορεία στο LSE υπέδειξε κατά κάποιο τρόπο την κατεύθυνση, τουλάχιστον στην αρχή. Παράλληλα όμως οι καταβολές και τα ενδιαφέροντά μου ήταν προσανατολισμένα στις τέχνες και στη δημιουργικότητα, αφού πολύ από τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιέρωνα στη ζωγραφική και στο χορό. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν η αφορμή για να γίνει τελικά αυτή η σύνθεση! Όταν μπήκα στο διαγωνιστικό κομμάτι, θέλησα να επιμελούμαι η ίδια τις εμφανίσεις μου και έτσι αρχικά ξεκίνησα να σχεδιάζω και να ράβω τα δικά μου χορευτικά ρούχα. Μου άρεσε πάρα πολύ η όλη διαδικασία, και τελικά αποφάσισα να το εξελίξω. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός προσωπικού brand.

Ποιο είναι το δημιουργικό σου process, η έμπνευσή σου, αν θες, όταν πρόκειται να σχεδιάσεις μια νέα συλλογή;

Θεωρώ ότι η δημιουργική αφετηρία είναι πάντα τα ταξίδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω νέα μέρη, να «ανακατεύομαι» με τη διαφορετικότητα που κουβαλούν οι άνθρωποι ενός τόπου, να δοκιμάζω τις γεύσεις τους, να ακούω τη μουσική τους. Όταν οι αισθήσεις μας αιφνιδιάζονται, αφυπνίζεται νομίζω η δημιουργική μας δυναμική. Ωστόσο, σε καιρούς που οι μετακινήσεις είναι ζητούμενο, ένα καλό βιβλίο μπορεί επίσης να μας προσφέρει ένα νοερό ταξίδι.

Σχέδιο του print φορέματος από τη συλλογή, Golden Ratio

Υπάρχει κάποιος/α σχεδιαστής/στρια (Έλληνας ή διεθνής) του/της οποίου/ας τη δουλειά θαυμάζεις και σε εμπνέει;

Θαυμάζω και εκτιμώ όλους τους Έλληνες σχεδιαστές, τον καθένα για το στιλ που εκπροσωπεί και υπηρετεί.

Πώς θα χαρακτήριζες την αισθητική σου ως σχεδιάστρια, με μια φράση;

“Το κομψό μπορεί να είναι άνετο!”

Τα prints και υλικά, όπως η δαντέλα και τα κρόσσια, είναι από τα βασικά στοιχεία των designs σου. Είναι και στοιχεία τα οποία κάποιες γυναίκες «φοβούνται» να φορέσουν, γιατί δεν γνωρίζουν πώς να τα συμπεριλάβουν ισορροπημένα στις εμφανίσεις τους. Τι θα τους πρότεινες, λοιπόν, να προσέχουν για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα;

Η χρήση των prints αποτελεί εξαρχής τη “σφραγίδα” του brand και σύμβολο της γυναικείας μοναδικότητας, με έναν τρόπο αυθεντικό αλλά και ουσιαστικό. Όλα τα στοιχεία λειτουργούν συνθετικά και συμπληρωματικά και ειδικά στη νέα συλλογή Golden Ratio όπου πρωταγωνιστεί το mix and match θα διαπιστώσεις ότι μια ισορροπημένη χρωματική παλέτα μπορεί να είναι η βάση για αναπάντεχους και απόλυτα ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Αν τώρα σε αυτό προσθέσεις την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, νομίζω ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος.

Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν και τους «πυλώνες» της Spring/Summer 2021 συλλογής σου. Τα prints, η γεωμετρία και η φύση είναι οι βασικές πηγές έμπνευσης της κολεξιόν. Μίλησέ μας για τη νέα συλλογή.

Μέσα από τη νέα μου συλλογή θέλω οι γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το κέντρο τους. Να απελευθερώσουν την εσωτερικευμένη δύναμή τους και να αναγεννηθούν. Η «χρυσή τομή» συμβολίζει την ισορροπία, την αρμονία και την ομορφιά που καλούνται να ανακαλύψουν και να εξωτερικεύσουν. Μέσα από τη σπείρα αναδύονται η γήινη τερακότα, το φλογερό κοραλλί, το ζωηρό πράσινο και το θερμό κίτρινο συνθέτοντας εικόνες ελληνικού καλοκαιριού.

Σχέδιο της designer για τα prints της συλλογής, που δείχνει την σπείρα και την έμπνευση της συλλογής, Golden Ratio

Πώς ήταν η χρονιά που μας πέρασε, για εσένα, σε δημιουργικό επίπεδο; Με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αλλαγές που έφερε στη μόδα, σε έκανε να δεις τη μόδα διαφορετικά;

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι έχω επαναπροσδιορίσει τον όρο έμπνευση. Η δημιουργική μου ταυτότητα είχε διαμορφωθεί μέσα σε μια συνθήκη ελευθερίας και εξωστρέφειας η οποία έχει πλέον ανατραπεί, και συνεπώς όλο αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Χαίρομαι ωστόσο, γιατί με έναν τρόπο νιώθω ότι έχω απαγκιστρωθεί από προκαταλήψεις και στεγανά και έχω ανακαλύψει μια εξίσου σημαντική, εσωτερική ελευθερία.

Με τις οικονομικές δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία στον χώρο της εγχώριας μόδας, πολλοί κρίνουν ότι είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις μικρές (και μεγάλες) επιχειρήσεις μόδας, και δη, αυτές που διοικούνται από γυναίκες. Πώς βλέπεις να ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτή τη φιλοσοφία, σαν μια γυναίκα με τη δική της ελληνική επιχείρηση μόδας; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σαν καταναλωτές;

Πιστεύω ότι η ελληνική μόδα, όπως και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, βιώνει μια σοβαρή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να στηρίζουμε όλους τους καλούς επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν να προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν που μας αφορά. Προσωπικά είμαι ευγνώμων, που ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη περίοδο η δουλειά μου βρίσκει μια τόσο θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο.

Δημιουργίες από την Spring/Summer 2021 συλλογή, Golden Ratio
Δημιουργίες από την Spring/Summer 2021 συλλογή, Golden Ratio

Με τα trends πώς τα πας; Τα παρακολουθείς; Τα ακολουθείς; Πιστεύεις σ’ αυτά ή θεωρείς ότι είναι σημαντικότερο να παραμένει κανείς πιστός στην αισθητική του;

Σαφέστατα ενημερώνομαι για τις τάσεις και παρακολουθώ με ενδιαφέρον την ελληνική και ξένη αρθρογραφία με αντικείμενο τη μόδα. Ωστόσο αυτό που αναζητώ περισσότερο είναι η έκφραση, η ενέργεια και η συγχρονικότητα πίσω από τα trends, γιατί εκεί βρίσκεται για εμένα η ουσία. Θέλω να αποδίδω την αίσθηση διατηρώντας παράλληλα τη φιλοσοφία και το ύφος μου.

Πιστεύω ότι η μόδα αλλάζει σε πολλά επίπεδα. Όσον αφορά το inclusivity και το πώς αντιμετωπίζει η μόδα τις γυναίκες όλων των σωματότυπων, και φυσικά, όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σ’ αυτό;

Inclusivity και Sustainability. Πρόκειται για δυο έννοιες που έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς, τα τελευταία χρόνια, και δείχνουν πως η μόδα ορθώς και νομοτελειακά αλλάζει κατεύθυνση με σεβασμό στην άνθρωπο και στο περιβάλλον. Δεν χωρά καμιά ελιτίστικη διάθεση σε ένα προϊόν πολιτισμού, όπως είναι η μόδα και φυσικά δεν είναι δυνατόν ο σύγχρονος άνθρωπος να πορεύεται μόνος και εγωιστής μακριά από τη φύση.

Δημιουργίες από την Spring/Summer 2021 συλλογή, Golden Ratio
Δημιουργίες από την Spring/Summer 2021 συλλογή, Golden Ratio

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από το brand σου; Υπάρχει κάποιο excting project/συλλογή στα σκαριά;

Η συλλογή μου Golden Ratio SS21 χωρίζεται σε τρία drop οπότε μέχρι στιγμής μπορώ να σας αποκαλύψω πως έρχονται νέα prints, νέα σχέδια και φυσικά μαγιό μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως και ένα project έκπληξη.

Πώς θα ήθελες να δεις τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν το στιλ τους;

Θα ήθελα οι γυναίκες να επιλέγουν κομμάτια που τις αναδεικνύουν. Που τις κάνουν να αισθάνονται όμορφες, χαρούμενες και ελεύθερες. Να αγκαλιάζουν και να προβάλλουν τη μοναδικότητά τους. Μέσα από το στιλ τους να παρουσιάζουν τον εαυτό τους χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν.

Ανακάλυψε τη νέα συλλογής της Vassia Kostara Limited Collections, εδώ.