ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατερίνα Στικούδη, μετά τη συνεργασία με την Christina Aguilera, θα σε δούμε στη Eurovision;

Courtesy of Minos EMI - A Universal Music Company

Για μια μερίδα του προβλέψιμου δυσλειτουργικού κοινού, η Κατερίνα Στικούδη πρέπει κάπως να αιτιολογήσει την ύπαρξή της. Σεξιστικά σχόλια, κάζουαλ μισογυνισμός, τοξικότητα και κατινιά βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε τηλεοπτικά πάνελ και μια βολική αφορμή στα social media να σχολιάσουν τα κιλά της, το σώμα της, τα πολιτικά της πιστεύω, την κοινωνική αφύπνισή της, την καριέρα της, το ντύσιμό της, ακόμη και το ρόλο της ως μητέρα. Γενικά, η Κατερίνα Στικούδη είναι η προσωποποίηση όλων όσων έχουν πάει λάθος στις ζωές τους.

 

Η Κατερίνα Στικούδη όμως δεν ασχολείται με αχρείαστες γραφικότητες. Καθόλου ανεμπόδιστα, εδώ και 18 χρόνια (από το 2005 που κατέβηκε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη) δουλεύει πολύ σκληρά, με στοχοπροσήλωση πρωταθλήτριας, χωρίς να μπλέκει σε μαλλιοτραβήγματα, και εμμονικά προστατεύοντας την ιδιωτικότητά της. Και το γεγονός ότι παραμένει μια φυσιολογική γυναίκα που έτυχε να είναι αναγνωρίσιμη είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας της.

Λίγο πριν συμμετοχή της ως opening act στη μεγάλη συναυλία της Αμερικανίδας σταρ, Christina Aguilera, στο φετινό Europride που θα διεξαχθεί αύριο στη Μάλτα, βρήκαμε την Κατερίνα Στικούδη στο τηλέφωνο και τη ρωτήσαμε πώς είναι να είσαι η Κατερίνα Στικούδη, μεταξύ άλλων.

– Κλισέ ερώτηση αλλά πρέπει να την κάνω. Πίστευες ποτέ ότι θα ανοίξεις συναυλία της Christina Aguilera;

Αυτό που ζω είναι βγαλμένο από παραμύθι. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα το φανταζόμουν. Πέρα όμως από το γεγονός ότι συμμετέχω σε ένα εντυπωσιακό event, θέλω να σταθούμε και στο σκοπό του EuroPride. Είμαι επισήμως η ambassador του EuroPride που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2024, είναι μια πανευρωπαϊκή διεθνής εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη, οπότε θέλω πολύ να κάνω μια ωραία συναυλία στην πόλη, στην οποία μεγάλωσα.

Κατερίνα Στικούδη

Τα προβλήματα του ενός, είναι προβλήματα όλων μας. Τα δικαιώματα  της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα είναι ελάχιστα. Πρέπει να βλέπουμε κάθε κατάσταση συλλογικά. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη στη χώρα μας ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Η στάση ζωής μου είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν περιορισμοί στην αγάπη. Σίγουρα θα διασκεδάσουμε και θα περάσουμε καλά αλλά σκοπός μας είναι να στηρίξουμε αυτούς που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.

Τώρα, πίσω στη δική μου συμμετοχή. Δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στα όνειρα. Ευτυχώς, έχω δίπλα μου τον Jim Varounis και τηνMinos EMI, a Universal Music Company και με βοηθούν να τα πραγματοποιήσω.

«Ζήτησαν να δουν το ρεπερτόριό μου από την ομάδα της Christina Aguilera, έψαχναν κάτι μοντέρνο και τους άρεσε πολύ».

– Και αυτή η συναυλία ακολουθεί τη συνεργασία σου με τo διάσημο pop icon της Γαλλίας, La Zarra, στο τραγούδι της,  Evidemment,  με το οποίο εκπροσώπησε τη Γαλλία στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Έχω την εντύπωση ότι προτιμάς να δουλεύεις χωρίς να κάνεις θόρυβο, σωστά;

Δεν θέλω να δημιουργώ φούσκες εντυπωσιασμού. Δεν μου αρέσει. Ούτε αγαπώ την υπερπροβολή, ούτε κάνω πράγματα για να πουλήσουμε την εικόνα μου. Ξέρω σε αυτή τη δουλειά ότι η επιτυχία έρχεται και φεύγει. Το ζήτημα είναι να κάνεις την αυτοκριτική σου, να βελτιώνεσαι και να προσπαθείς κάθε μέρα. Αν δεν συντονιστείς με αυτό στη δουλειά που κάνω εγώ, θα έχεις άλλα θέματα. Ψυχολογικά. Πρέπει να βάλεις στόχους. Εγώ ήξερα τι θέλω να κάνω. Και μέρα με τη μέρα το δούλευα. H Universal Γαλλίας μάς πρότεινε τη συνεργασία. Είχαν ακούσει το Τατουάζ και τους άρεσε.

Κατερίνα Στικούδη

Κοίτα, εγώ αμφισβητήθηκα πάρα πολύ. Τελικά όμως οι επιλογές μας καθορίζουν το μέλλον μας. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να κάνω λαϊκό. Ξέρεις από πότε κάνουμε ραπ στην Ελλάδα. Κάτι έπρεπε να πουν για μένα. Με εμπάθεια συνήθως. Δεν με ένοιαζε. Το μόνο που είχε σημασία για μένα ήταν οι συνεργάτες μου, τα τραγούδια μου και οι σωστές επιλογές.

Κατερίνα Στικούδη: «Δεν θέλω να σου μιλήσω για το bullying που έχω φάει».

-Κουβαλάς και τον τίτλο του «καλού παιδιού», πώς τον κέρδισες;

Μπορεί να σου φανεί κάπως, αλλά είμαι χαρούμενη που κάνω αυτή τη δουλειά. Νιώθω τυχερή πραγματικά. Δεν την κάνω αναγκαστικά. Σίγουρα θα έχω και κακές ημέρες που με σκοτεινιάζουν. Αλλά πάντα ξυπνάω με αισιοδοξία. Βλέπω τη φατσούλα του παιδιού μου και παίρνω δύναμη. Και παλιότερα, λέω καλημέρα με το που ξυπνάω. Δεν θέλω να είμαι μίζερη και φέρομαι όπως θέλω να μου φέρονται και οι άλλοι.

Δεν είμαι στον κόσμο μου. Ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα. Ξέρω ότι το καλοκαίρι κλαίγαμε για τις φωτιές και κάποιοι γελάγανε στις τηλεοπτικές κάμερες. Ξέρω ότι δεν έχουν όλοι κάβες στις τράπεζες.

-Γιατί υπήρξες εύκολος στόχος για κακεντρεχή σχόλια;

Όταν ξεκίνησα δεν είχα κανένα ως μάνατζερ. Δεν είχα γνωριμίες. Δεν μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με ανθρώπους που είχαν ένα ρόλο στην τηλεόραση και καλλιεργούσαν ένα τοξικό πρότυπο με το σχολιασμό τους για μένα. Δεν απαντώ με κανένα άλλο τρόπο παρά μέσα από τα τραγούδια μου. Ο Βαγγέλης έγραψε το «Eνθάδε Κείται» για αυτό ακριβώς το λόγο. Και δώσαμε τη δική μας απάντηση σε όποιον παραλήπτη έπρεπε.

Κατερίνα Στικούδη

Πάντα έλεγα «έλα μωρέ, δεν πειράζει». Η διάρκεια μου είναι απόδειξη για πολλά. Είναι και η μόνη απάντηση. Δεν θέλω να κάνω ένα χιτάκι με κλεμμένη μελωδική γραμμή για να κάνω επιτυχία. Δεν κοιτάμε μόνο το χρήμα. Δεν μου αποσπούσε τίποτα την προσοχή από τον στόχο μου κι αυτό μου το έμαθε ο αθλητισμός (υπήρξε έφηβη πρωταθλήτρια κολύμβησης) και η οικογένειά μου. Δεν ήθελα ποτέ να γίνω διάσημη. Ξεκίνησα πιάνο στα 26 μου με τον Μάριο Καζά, κάνω χρόνια μαθήματα φωνητικής με τη δασκάλα μου, Σοφία Λαζοπούλου. Ο Σερίφης της καρδιάς μου με μαθαίνει νέα πράγματα καθημερινά.

Κατερίνα Στικούδη: «Έχω πει όχι σε πολλά λεφτά».

– Και πώς στάθηκες απέναντι σε τόση τοξικότητα ακόμη και για τον ρόλο σου ως μητέρα;

Ας αποσαφηνίσουμε κάτι, η άποψη των περισσότερων μίντια και η άποψη του κόσμου δεν πάνε παρέα. Από κοντά δεν εισέπραξα ποτέ τοξικά σχόλια. Μέρος της δουλειάς μας είναι να ακούμε διάφορα. Δεν αρέσουμε σε όλους. Λειτούργησε ευνοϊκά και η συναισθηματική σταθερότητα που είχα στην ερωτική μου ζωή. Συναισθηματικά είχα πάντα τα πάντα. Και τώρα που μιλάμε νιώθω πιο ερωτευμένη από ποτέ. Δεν μπορεί να μου το χαλάσει κανείς αυτό.

– Πότε θα σε δούμε επιτέλους στην Eurovision να εκπροσωπείς την Ελλάδα;

Αν εγώ θέλω να πάω, δεν έχει σημασία. Να μου γίνει επίσημη πρόταση, αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΡΤ και με μεγάλη χαρά θα την αποδεχτώ. Αγαπώ την Eurovision. Την παρακολουθώ φανατικά. Δεν θέλω όμως να παρακαλάω. Προς το παρόν, ετοιμάζουμε πολλά νέα projects. Και δισκογραφικά με την Minos EMI, a Universal Music Company και (ίσως) τηλεοπτικά.