ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Παρασκευή Κερασιώτη είναι τσιγγάνα κι αντιμετωπίζει αβέρτα ρατσισμό γιατί αυτοί είμαστε

Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Η Παρασκευή Κερασιώτη είναι 23 ετών. Ελληνίδα Ρομνί. Τσιγγάνα. Μια γυναίκα που προσπαθεί να χειραφετηθεί σε μια κοινωνία που πάσχει από ρομαφοβία, σεξισμό και μετράει δολοφονημένες γυναίκες. Μεγάλωσε σε  αυτή τη -γεμάτη παθογένειες- κοινωνία που η ρητορική μίσους, ο θεσμικός ρατσισμός, ο αντιτσιγγανισμός, η απουσία στρατηγικής για κοινωνική ένταξη των Ρομά, η γκετοποίηση είναι κανονικοποιημένη καθημερινότητα. Μια νόρμα. Και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά δεν της λέει απολύτως τίποτα. Γιατί ξέρει ότι μόνη της είναι και μόνη της αγωνίζεται να τα καταφέρει. Όχι χωρίς κόστος.

Ίσως είναι καχύποπτη με τους δημοσιογράφους. Μπορεί να είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, που προτιμά να μιλά λίγο, να προσέχει τα λόγια της και να μην γίνεται ενοχλητική, προσβλητική, να μην δημιουργεί θόρυβο. Η Παρασκευή Κερασιώτη δεν πάσχει από λογοδιάρροια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι διακριτική. Μου λέει με τα δικά της λόγια ότι προφανώς έχει επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της ως τσιγγάνα και διαφέρει από το κλισέ στερεότυπο που μπορεί να κουβαλάω ασυνείδητα. Άλλαξαν με ταχύτητα οι εποχές. Και εκείνη γεννήθηκε το 2001. 

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Η δυσώδης τηλεοπτική ανάγκη να ακολουθήσει τις κοινωνικές επιταγές για υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έδωσε στην Παρασκευή Κερασιώτη μια ευκαιρία να ακουστεί. Της έδωσε μια ελπίδα να πιστέψει ότι όντως η εποχή άλλαξε, μετακινήθηκε και ήρθε η ώρα να την συμπεριλάβει. Δήλωσε συμμετοχή στο GNTM και με όση απειρία μπορεί να κουβαλάει ένα 20χρονο κορίτσι, που η κοινωνία θέλει να το καλουπώσει στα γυναικεία πρότυπα που αποδέχεται, βρέθηκε στην τελική 5αδα. Και μετά; 

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

«Θέλω να φύγω στο εξωτερικό, να κάνω modelling, δεν έχει συμβεί και δεν ξέρω και γιατί δεν έχει συμβεί σε μένα. Είναι δύσκολα τα πράγματα στην Ελλάδα, αν είσαι influencer βγάζεις χρήματα και είσαι κομπλέ. Πασαρέλα έχω κάνει, αλλά είναι λίγα τα χρήματα. Κάνεις και διαφήμιση. Ήμουν σε ένα από τα καλύτερα πρακτορεία μετά το παιχνίδι. Έκανα κάποιες καμπάνιες και ένα εξώφυλλο σε περιοδικό. Αποφάσισα να φύγω από αυτό το πρακτορείο για τους δικούς μου λόγους. Πήγα σε ένα άλλο πρακτορείο μετά, δεν θεωρώ ότι είναι ακριβώς πρακτορείο μοντέλων, δεν τους έκανα και δεν μου έκαναν. Δεν βρήκα την στήριξη που θέλω. Πρόσφατα βρέθηκα σε καινούργιο πρακτορείο». 

Τι ακριβώς εννοεί η Παρασκευή Κερασιώτη;

«Για να πας έξω να δουλέψεις πρέπει να σε στείλει το πρακτορείο σου. Να μιλήσει με πρακτορεία στο εξωτερικό. Μιλάω με ανθρώπους που είναι στο χώρο και μου λένε την αλήθεια, ότι έπρεπε ήδη να έχω βγει έξω. Όλοι έχουν κάνει κάτι έξω. Δεν θέλω να εκθέσω κόσμο, δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος. Έχω κάνει πολλές άλλες δουλειές για να ζήσω. Σερβιτόρα και καμαριέρα. Και βγήκαν στην τηλεόραση και είπαν διάφορα. Επιβιώνω με τον τρόπο που ξέρω εγώ. Παράλληλα, δεν εγκαταλείπω το όνειρό μου και τον σκοπό μου. Κάνω τις διατροφές μου και τις γυμναστικές μου. Αγαπώ πολύ το modelling. Θέλω να φύγω στο εξωτερικό».

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Δεν την αποθαρρύνει την Παρασκευή Κερασιώτη η ολιγωρία των ανθρώπων που εμπιστεύτηκε. Μάλλον έχει συνηθίσει να την απογοητεύουν οι θεσμοί. Την ρωτώ για την καταγωγή της που δεν έκρυψε ποτέ κι όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με τους Τσιγγάνους στην Ελλάδα

Η περήφανη τσιγγάνικη καταγωγή

«Μας έχουν βάλει ως λαό σε ένα τσουβάλι και λένε για εμάς ότι είμαστε έτσι και έτσι. Όλοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Με μεγάλωσε ο πατέρας μου λέγοντάς μου να μην ακούω τι λέει ο κόσμος. Πήγα σχολείο. Το τελείωσα. Ρατσισμό; Ναι, βιώσα. Κάποια παιδιά δεν σε κάνουν παρέα επειδή είσαι τσιγγάνα. Ο ρατσισμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Φυσικά και πολλοί με φωνάζουν κοροϊδευτικά και ειρωνικά “Τσιγγάνα”. Δεν με ακουμπάει. Αγαπώ αυτό που είμαι και δεν θα κρύψω την καταγωγή μου. Δεν θα ντραπώ.

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Οι δικοί μου οι γονείς ποτέ δεν μας είπαν ότι πρέπει να παντρευτούμε μικρές και μόνο με τσιγγάνους. Και πραγματικά αναρωτιέμαι αν ξέρουν τα έθιμα και τις αξίες μας. Ξέρεις με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουμε εμείς οι Τσιγγάνοι τους γονείς μας; Δεν ξέρουν ούτε τη μουσική μας. Δεν με προσβάλλει να μου πεις ότι είναι εξωτική η ομορφιά μου. Με χαροποιεί που σε ένα κόσμο γεμάτο ξανθιές γαλανομάτες δίμετρες, η δική μου ομορφιά θα διαφέρει. Αυτό είναι το diversity που ψάχνουν στη μόδα».

«Δεν είναι εμπόδιο η καταγωγή μου στον χώρο του modelling. Δεν έχω όμως στήριξη στην Ελλάδα και δεν ξέρω γιατί. Αναρωτιέμαι αν είναι επειδή υπάρχουν κλίκες που δουλεύουν μόνο με συγκεκριμένα άτομα ή αν όντως φταίει η καταγωγή μου. Ναι, με στεναχωρεί». 

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Αν κάτι κατάλαβα από τη συνομιλία μου με την Παρασκευή Κερασιώτη είναι ότι δεν θυματοποιεί  τον εαυτό της. «Δεν είμαι αχάριστος άνθρωπος. Δεν ήξερα τίποτα για τον χώρο και έμαθα κάποια πράγματα. Επίσης δεν σημαίνει ότι όποιος μπήκε στο GNTM θα κάνει καριέρα μοντέλου. Υπάρχουν άτομα που θέλουν απλά τη φήμη. Είμαι ικανοποιημένη με τα πράγματα που έχω καταφέρει. Ξέρω όμως ότι είμαι 23 ετών και το modelling έχει ημερομηνία λήξης. Κι έχω περάσει δύσκολα».

Και ήρθε η στιγμή για να ειπωθούν οι αλήθειες που δύσκολα ομολογούμε. Η Παρασκευή Κερασιώτη είχε διατροφική διαταραχή. «Έτρωγα ένα μήλο την ημέρα κι ένα γιαούρτι. Πέρασα 7 μήνες με αμηνόρροια. Κι έπειτα είχα βουλιμία. Έτρωγα ασταμάτητα και μετά ένιωθα τύψεις και είχα άγχος. Ευτυχώς, μίλησα στον πατέρα μου (που τον έχει χάσει) και με πήγε σε γιατρό. Και έπειτα πήγα σε διατροφολόγο κι έμαθα να τρέφομαι σωστά».

Παρασκευή Κερασιώτη Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson/ LadyLike.gr

Γνώρισε και αρκετό σεξισμό. «Όταν δουλεύεις υποδοχή τη νύχτα μπορείς να βγάλεις πολλά χρήματα. Ωστόσο θα σου πουν πώς να ντυθείς και πώς να βαφτείς». 

Παρασκευή Κερασιώτη: «Ας παίρνω έναν βασικό μισθό κι ας είμαι καλά μέσα μου. Είναι επιλογή μου».

Τα media που έχουν μάθει να κατασκευάζουν ειδήσεις πάντα αποσιωπούν τον ρατσισμό των Ρομά μιλώντας μόνο για τα βίαια επεισόδια που προκαλούν. Η Παρασκευή Κερασιώτη μοιράστηκε τη δική της ιστορία κι έβαλε ένα λιθαράκι για να σκεφτούμε ποιος είναι πραγματικά το πρόβλημα στην ενσωμάτωση των Ρομά. Εμείς μιλάμε με τους Ρομά, όχι για τους Ρομά. 

Τι μου είπε η Παρασκευή Κερασιώτη στο τέλος της κουβέντας μας;  Μπορείς να μην συμπαθείς κάποιον γιατί δεν σου αρέσει ο χαρακτήρας του. Αυτό είναι λογικό. Να μην συμπαθείς κάποιον εξαιτίας της καταγωγής του είναι αγνός, ατόφιος ρατσισμός. Δεν μου δίνονται πολλές ευκαιρίες στη ζωή. Δεν το περίμενα να με πάρουν στο GNTM ποτέ. Υπάρχει ο κοινωνικός αποκλεισμός. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να κυνηγάω το όνειρό μου».

Το ίδιο όνειρο που κυνηγάμε όλοι. Αυτό της καλύτερης ζωής.

Ευχαριστούμε το VN Model Management /MUA & HAIR STYLING: ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΗ