ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαγγέλης Χαρισόπουλος: Η φωνή του “Shopping Star” κάνει stand up comedy και θα σε κάνει να γελάσεις πολύ

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα (για τρίτη φορά στη ζωή μου) σε παράσταση stand up. Έχω δει άπειρα shows στο Netflix και όπως είναι αναμενόμενο, κάποια θα σου αρέσουν και κάποια θα σου προκαλούν μία αμηχανία. Το κλείνεις και βάζεις να δεις κάτι άλλο. Σε μία live παράσταση όμως, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Ό,τι έχω δει στην Ελλάδα σε stand up, είναι μόνο από άντρες. Αν και η αμερικάνικη, βρετανική (και αυστραλιανή) σκηνή έχει ένα κάποιο δείγμα γυναικών, που είναι ξεκαρδιστικές, εδώ τα κορίτσια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Με την ελπίδα ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα αλλάξει και θα εξελιχθεί έτσι όπως του πρέπει, επιστρέφω στο θέμα μου, γιατί θέλω να σου πω για την παρέα του Βαγγέλη Χαρισόπουλου. Αν δεν τον αναγνώρισες από το όνομα, θα τον καταλάβεις από τη φωνή.

Είναι ο άνθρωπος που κάνει τα σχόλια στην εκπομπή “Shopping Star” και ίσως συζητιέται περισσότερο από τις κυρίες που διαγωνίζονται.

Ο Βαγγέλης είναι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και εδώ και λίγα χρόνια stand up comedian. Οι παραστάσεις του αλλάζουν μέρος και guests, όπως συμβαίνει πάντα στο stand up, αλλά σου υπογράφω ότι εκείνος και η παρέα του θα σε κάνουν να γελάσεις πολύ.

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι αυτό το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου,στο θέατρο Akroasis (Κυψέλης 15), στην Κυψέλη. Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, συμμετέχει ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου και guests είναι ο Οδυσσέας Μαυρομάτης και ο Γιώργος Καραμανλής. Η φωνή του “Shopping Star” βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για τη (σχετικά) νέα του αγάπη, το ελληνικό κοινό και τι κάνει τον ίδιο να γελάει.

Πότε ξεκίνησες το stand up και ποιο ήταν το έναυσμα;

Ξεκίνησα το 2015, με συμμετοχή σε open mic του Λάμπρου Φισφή (παραστάσεις όπου νέοι κωμικοί παίζουν για 5 λεπτά ο καθένας) την περίοδο που ακόμη εργαζόμουν ως ρεπόρτερ στο δελτίο του Alpha.

Το πιο κωμικό απ’όλα ήταν ότι, επειδή φοβόμουν ότι κάποιος θα μπορούσε να με αναγνωρίσει ως ρεπόρτερ, και να λεγε «καλά, σοβαρός δημοσιογράφος, τι κάνει εδώ;» εμφανιζόμουν με ένα καπελάκι για να μη με καταλάβουν, καθώς τα αστεία μου σε μεγάλο βαθμό είναι σόκιν.

Και λέω ότι αυτό ήταν κωμικό, διότι πριν βγω, ο Φισφής, ως παρουσιαστής, ανακοίνωνε τα ονόματα των κωμικών: «Και τώρα, ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος».

Μετά από δύο επιτυχημένες εμφανίσεις, τα παράτησα, κυρίως λόγω της παραπάνω ασυμβατότητας, και ξαναξεκίνησα, σοβαρά πλέον, αρχές του 2018, με το σκεπτικό ότι το standup θα με βοηθήσει στις δουλειές μου στην τηλεόραση. Πλέον, είναι για μένα μια πλήρης ενασχόληση και από τις πιο ενδιαφέρουσες.

Είσαι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και stand up comedian. Τι θεωρείς ότι σου ταιριάζει περισσότερο;

Νομίζω ότι πάνω απ’όλα είμαι ένας πολύ καλός εραστής. Αλλά γενικότερα, ως ψωνάρα, θέλω να πιστεύω και τα τρία. Ο επόμενος στόχος μου πάντως, είναι να κάνω μια σατιρική εκπομπή στην τηλεόραση, κάτι που πιστεύω ότι μου ταιριάζει περισσότερο απ’όλα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα για stand up;

Οι σχέσεις, το σεξ και η οικογένειά μου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο αστείο πράγμα από τις σχέσεις και το σεξ, κυρίως διότι όλοι μας έχουμε σχετικές παραστάσεις. (Εντάξει, κάποιοι λίγο λιγότερο). Κάποια θέματα σοκάρουν ακόμη. Αλλά κατά βάση πιστεύω ότι αν κάτι είναι πραγματικά αστείο, θα γελάσουν οι περισσότεροι.

Προσωπικό απωθημένο είναι η πολιτική και η επικαιρότητα, αλλά τα συγκεκριμένα θέματα είναι πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν σε έναν κωμικό μονόλογο που παρουσιάζεις για πολύ καιρό. Πάντως κάποια στιγμή θα το κάνω κι αυτό.

Βαγγέλης Χαρισόπουλος

Έχεις βρεθεί ποτέ σε παγωμένο κοινό; Πώς το χειρίστηκες;

Ελάχιστες φορές. Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε παγωμένο κοινό, είναι σαν να κάνεις σεξ και η γυναίκα να μην ανταποκρίνεται. Όταν αυτό συνέβη, προσπάθησα περισσότερο. (Μιλάω και για τις δύο περιπτώσεις).

Πώς αντιμετωπίζει το ελληνικό κοινό το stand up;

Νομίζω ότι χωρίζεται πλέον σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν δει πολύ standup και το αντιμετωπίζουν όπως το κοινό οποιουδήποτε θεάματος, και σε εκείνους που δεν έχουν δει καθόλου ή ελάχιστα, και το μαθαίνουν σιγά σιγά. Έχει πλάκα να βλέπεις τα πρόσωπα των δεύτερων, διότι συνήθως μας κοιτάνε σαν εξωτικά πουλιά. Κάποιοι είμαστε, εξάλλου.

Το κοινό διαφέρει, ανάλογα με τον χώρο. Χρειάζεται να περάσουν ακόμη πολλά χρόνια για να πούμε ότι το ελληνικό κοινό είναι εκπαιδευμένο. Το standup comedy στην Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην καλύτερη φάση όλων των εποχών. Εξάλλου είναι πολύ νέο για τη χώρα μας και το μόνο που μπορώ να περιμένω είναι ραγδαία αύξηση του κοινού στα επόμενα χρόνια.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις γυναίκες στο stand up; Ποια Ελληνίδες ξεχωρίζεις;

Λατρεύω την Κατερίνα Βρανά, την Χρύσα Κατσαρίνη, την Ήρα Κατσούδα. Δυστυχώς, η ελληνική σκηνή stand up comedy θυμίζει λίγο ΚΨΜ λόγω της απουσίας γυναικών, γεγονός που μου προκαλεί κατάθλιψη κάθε φορά που διοργανώνω μια παράσταση. Θέλω να συμπεριλάβω κάποια γυναίκα, και δεν βρίσκω. Κορίτσια που διαβάζετε, σας παρακαλώ, ξεκινήστε stand up comedy. Η χώρα σας χρειάζεται!

Τι σε κάνει να γελάς περισσότερο και τι σε ξενερώνει όταν είσαι εσύ ο θεατής στο stand up;

Πεθαίνω με τον αυτοσαρκασμό και την αλληλεπίδραση με το κοινό. Ξενερώνω όταν ο κωμικός κάνει πλάκα με πολύ ξεπερασμένα αστεία π.χ. για τα ναρκωτικά και την αστυνομία. Επίσης ξενερώνω όταν η θεματολογία είναι πολύ clean. Θέλω λίγη «βρωμιά» στο stand up.

Τι ονειρεύεσαι για αυτήν τη δουλειά;

Αρχικά, θέλω του χρόνου να ανεβάσω δική μου solo παράσταση. Επίσης εύχομαι να βελτιωθούν πολύ οι απολαβές όλων των Ελλήνων κωμικών, διότι τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα.

Πώς είναι να είσαι η φωνή του Shopping Star; Σε έχει βοηθήσει;

Είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα μου, μετά τη ραδιοφωνική μου εκπομπή, που νιώθω τόση αγάπη από τον κόσμο. Τα μηνύματα είναι τόσο πολλά και τόσο συγκινητικά, που πραγματικά νιώθω ευγνώμων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το «κάθε φορά που νιώθω χάλια, βάζω Shopping Star, και ξεχνάω τα προβλήματά μου». Επίσης, το Shopping Star μου έχει ανοίξει αρκετές πόρτες.

H επόμενη παράσταση του Βαγγέλη Χαρισόπουλου είναι το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Akroasis (Κυψέλης 15), στην Κυψέλη. Μπορείς επίσης να τον ξαναδείς στο My Place στον Χολαργό, στις 11 Ιανουαρίου και στο Architecture Rock στου Ζωγράφου με άλλους συντελεστές και παρουσιαστή τον Θωμά Ζάμπρα.