ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Έλενα Χριστοπούλου έχει έναν πολύ προσωπικό λόγο που θέλει να κλείσεις άμεσα ραντεβού με την πρόληψη

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

«Της άρεσε πολύ το βίντεο της μαμάς μου, τώρα μένει να την πείσω να πάει να κάνει τις εξετάσεις», λέω στην Έλενα Χριστοπούλου, βγάζοντας από μέσα μου αυτόν τον βραχνά που λέγεται «γονείς που δεν προσέχουν τους εαυτούς τους». «Θες να την πάω εγώ; Μπορώ, αν θες», μου απάντησε η Έλενα, ελπίζοντας ότι ίσως έτσι να καταφέρει να επισημάνει η ίδια στη μητέρα μου πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Άλλωστε κι εκείνη, δεν διέφερε και πολύ από την αντιμετώπιση που έχει η μαμά μου απέναντι στις εξετάσεις και τους γιατρούς.

Η Έλενα Χριστοπούλου, μπορεί να μην δείχνει, αλλά είναι τρομερά αρρωστοφοβική. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι μέχρι και τρία χρόνια πριν, ανέβαλε με τρομερή συνέπεια κάθε ραντεβού που είχε πρωτίστως κλείσει η ίδια για να κάνει προληπτικές εξετάσεις. Πάσης φύσεως. Όλ’ αυτά άλλαξαν εν μία νυκτί, όταν της συνέβη ένα περιστατικό που την τρόμαξε πολύ και στη συνέχεια την έκανε να τα βάλει με τον εαυτό της.

Το καλό/κακό με το να γνωρίζω προσωπικά την – για τους πολλούς – Έλενα Χριστοπούλου, για εμένα – Ντένη, είναι ότι μπορώ να καταλάβω ακόμα και μέσα από τις αναρτήσεις της στο instagram, πότε έχει να πει κάτι παραπάνω από αυτό που λέει. Ή πότε έχει συμβεί κάτι παραπάνω από αυτό που λέει. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2018, η Έλενα ανέβασε ένα instagram story από το αυτοκίνητό της, στο οποίο προέτρεπε όλες τις γυναίκες να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους για τον καρκίνο του μαστού. Μπορούσα να καταλάβω ότι αυτό δεν ήταν κάτι που έλεγε για να το πει, πρώτον γιατί δεν το κάνει ποτέ και δεύτερον γιατί φαινόταν ότι κάτι είχε συμβεί. Την πήρα τηλέφωνο, θυμάμαι, και μιλήσαμε λίγα λεπτά για την περιπέτεια που είχε με το στήθος της, η οποία όχι μόνο την τρόμαξε, αλλά την άλλαξε κιόλας. Έμαθε πια να βάζει τον εαυτό της πάνω από τις φοβίες της. Πλέον αγαπά την Έλενα περισσότερο απ’ ό,τι φοβάται τους γιατρούς.

Η Έλενα Χριστοπούλου μοιράζεται την προσωπική της ιστορία που θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την πρόληψη

«Ένα απόγευμα ήμουν στον καναπέ μου και έβλεπα τηλεόραση, λίγο κοιμόμουν, λίγο ξυπνούσα, ήταν μια ώρα ανάπαυσης για μένα. Θυμάμαι σαν τώρα ότι φορούσα ένα λευκό μακό και σηκώνομαι και βλέπω την δεξιά μεριά του στήθους μου γεμάτη με αίμα. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ούτε και τώρα πώς κατάφερα να σηκωθώ. Τα ‘χασα τελείως. Κοιτούσα τα χέρια μου, το στόμα μου, δεν καταλάβαινα τι γινόταν, μέχρι που σήκωσα το μπλουζάκι μου και είδα ότι το δεξί μου στήθος είχε γεμίσει με αίμα. Άρχισα να κλαίω και να κοιτάζω γύρω γύρω σαν χαμένη για λίγα λεπτά. Όταν μπόρεσα να σχηματίσω τον αριθμό στο κινητό μου, κάλεσα τον μαστολόγο μου, τον κύριο Χαρλαύτη. Του εξήγησα την κατάσταση με κλάματα και άηχες λέξεις και του έστειλα μια φωτογραφία για να δει τι ακριβώς μού είχε συμβεί. Με ηρέμησε πολύ. Πήγα και με είδε. Έκανα υπέρηχο και μαστογραφία, η οποία τότε ήταν πολύ επίπονη λόγω της κατάστασης. Λίγες μέρες αργότερα μπήκα για επέμβαση. Όταν βγήκε η βιοψία, φάνηκε ότι είχα ένα πολύ μεγάλο θήλωμα, το οποίο δεν θα είχε συμβεί έτσι σαν θρίλερ αν είχα κάνει τις εξετάσεις μου. Ευτυχώς ήμουν πολύ τυχερή και εκδηλώθηκε έτσι αυτή η ιστορία, αλλιώς θα είχα λίγο πιο κακά ξεμπερδέματα.

Αυτές τις μέρες τις θυμάμαι με πάρα πολλή λύπη και χαρά, γιατί ανησυχούσα πολύ, αλλά παράλληλα ήξερα ότι είμαι σε καλά χέρια και πως ό,τι και να γίνει, το ελέγχω πια, κάτι που δεν είχα νωρίτερα επειδή δεν ήμουν καθόλου συνεπής με τις εξετάσεις μου.

Φοβήθηκα πάρα πολύ και τα έβαλα με τον εαυτό μου γιατί δεν με πρόσεχα. Ήμουν εκτεθειμένη απέναντι στον εαυτό μου σε μόνιμη βάση για πολλά χρόνια.

 

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Το σημαντικότερο πράγμα είναι η πρόληψη. Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, ένα μεγάλο ποσοστό του μπορούμε πια να το προλάβουμε, οπότε για μένα το σημαντικότερο μήνυμα για μένα είναι αυτό. Να κοιτάτε τον εαυτό σας και το στήθος σας. Να μην το αναβάλλετε για τίποτα. Δεν παίρνει αναβολή η ζωή μας, ούτε η υγεία μας.

Συγκινούμαι επειδή έχω ξεχάσει πάρα πολλές τον εαυτό μου και νομίζω ότι πολλές γυναίκες το κάνουν. Δεν έχουμε χρόνο να μας αφήνουμε πίσω. Η ζωή είναι πάρα πολύ ωραία και είναι μικρή για να αφήνουμε τον εαυτό μας να περνάει μέσα από δύσκολα μονοπάτια όταν μπορούμε να είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Να προσέχουμε εμάς γιατί πάρα πολλές γυναίκες πια δεν το κάνουμε. Δίνουμε προτεραιότητα αλλού και όχι σε κάτι που είναι πάρα πολύ βασικό, την υγεία μας».

Θα ήθελα όποιο κορίτσι και όποια γυναίκα νιώθει ότι μπορεί να αναβάλλει το ραντεβού της με την υγεία και τη ζωή της να μην το ξανασκεφτεί.

«γιατί θα έρθω και θα την αρπάξω από το μαλλί και θα την πάω εγώ στον γιατρό», θα ήταν η συνέχεια της πρότασης που θα περίμενες να ακούσεις από την Έλενα Χριστοπούλου. Και πράγματι, αυτό είναι κάτι που λέει συχνά σε όλες τις φίλες της. Πλέον κλείνει ραντεβού κάθε εξάμηνο με τον μαστολόγο και μαζί της παίρνει τουλάχιστον μία φίλη της για να βεβαιωθεί ότι θα κάνει κι εκείνη τις απαραίτητες εξετάσεις της.

Αυτή δεν είναι μια ιστορία για να σε τρομοκρατήσει, αλλά για να σε ταρακουνήσει. Να σου θυμίσει ότι ο εαυτός σου είναι ό,τι σημαντικότερο έχεις και έτσι του αξίζει να του φέρεσαι. Η Έλενα Χριστοπούλου μού υποσχέθηκε ότι θα μας κυνηγάει όλες, για να τρέχουμε και να προλαβαίνουμε τα πάντα. Ή απλά για να σταματάμε να τρέχουμε απ’ όλα τ’ άλλα και να κοιτάζουμε για λίγο και τον εαυτό μας. Για να είμαστε όλες εδώ σε ένα παντοτινό κυνηγητό, ας μην αναβάλλουμε άλλο το ραντεβού με την υγεία μας.

Τώρα μένει μόνο να πείσω τη μαμά μου.