ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Δήμητρα Καρδάτου στα 50 της πέταξε τις ψηλοτάκουνες γόβες κι έγινε αγρότισσα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Να φέρει τη ζωή της τούμπα και να ακολουθήσει το όνειρό της. Αυτό έκανε η Δήμητρα Καρδάτου όταν έσβησε 50 κεράκια στην τούρτα της. Αργά; Ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσεις τις επιθυμίες σου κι εκείνη το ξέρει πολύ καλά.

Η Δήμητρα Καρδάτου άφησε πίσω της την πόλη και επέστρεψε στα Μέγαρα των παιδικών της χρόνων. Δεν ξεχνά τη μητέρα της να σκαλίζει το χώμα στο αγρόκτημά της για να θεριέψουν τα λαχανικά της. Η πιο ισχυρή ανάμνηση από το παρελθόν της την οδήγησε ξανά στη φύση.

Στη φύση εκεί που η ηρεμία κυριαρχεί. Στη φύση εκεί που η ευτυχία είναι αποτέλεσμα στιγμών. Η Δήμητρα Καρδάτου δημιούργησε «Το Περιβολάκι» της, ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα, μια υγιής επιχείρηση-πρότυπο με βιολογικά προϊόντα που φτιάχνει με τα χεράκια της από τις πρώτες ύλες που της δίνει η φύση.

Η Δήμητρα Καρδάτου με κόπο, επιμονή, υπομονή και μεράκι, δημιούργησε «Το Περιβολάκι» και μέσω των βιολογικών αγορών έκανε γνωστά τα προϊόντα της και απέκτησε πιστούς πελάτες.

H πολυπράγμων Δήμητρα Καρδάτου μάς διηγείται την ιστορία της

«Πριν από 12 χρόνια παράτησα την προηγούμενη ζωή μου και έγινα ένα με τη φύση. Δεν ήμουν αγρότισσα ποτέ, απλά αγαπούσα τα ζώα, τη γη, τα φυτά.

Η μητέρα μου ήταν κι αυτή σαν εμένα. Είχε πάθος με τη φυσική καλλιέργεια, τα ζώα, τα χειροποίητα προϊόντα. Όταν ήμουν μικρή είχαμε ένα αγρόκτημα και θυμάμαι τη μητέρα μου πάντα να μαγειρεύει με όσα έβγαζε η γη μας. Είχε πάντα μια κατσίκα, μια προβατίνα, ένα γουρουνάκι, δυο τρία κουνελάκια, μια αγελάδα.

Αυτό που κάνω εγώ τώρα το έκανε η μητέρα μου παλιά. Οπότε με είχε μυήσει σε αυτή τη ζωή.

Πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτή την ελπίδα, να επιστρέψω στη φύση και να ασχοληθώ με αυτή.

Η ζωή μου ήταν τελείως διαφορετική και η ζωή στην πόλη ήταν για ‘μενα ασφυκτική. Περίμενα πώς και πώς να φτιάξω ένα σπίτι στα Μέγαρα, που είναι και ο τόπος που μεγάλωσα, και να φύγω από το κέντρο της πόλης.

Στο μυαλό μου είχα πάντα την εικόνα της μητέρας μου μέσα στο αγρόκτημά της. Ήθελα να γυρίσω σε αυτή την υπέροχη ζωή. Πέρασα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια σε αυτό το αγρόκτημα.

Δήμητρα Καρδάτου Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο άντρας μου ήταν αρχιτέκτονας και δουλεύαμε μαζί στο αρχιτεκτονικό γραφείο. Ήταν τραγικό για ‘μενα. Έπρεπε συνεχώς να είμαι ντυμένη, βαμμένη, με ταγιέρ, γόβα στιλέτο και μαλλί κομμωτηρίου. Ήθελα και θέλω να είμαι περιποιημένη, αλλά κάποια στιγμή όλο αυτό που ζούσα, με είχε πραγματικά κουράσει.

Αν και ζούσα μακριά από τη φύση πάντα είχα δραστηριότητες που με έφερναν κοντά της. Ξεγλιστρούσα και πήγαινα πότε για ράφτινγκ, πότε για ορειβασία, πότε για τρέξιμο, πότε για κολύμβηση.

Είμαι υπερδραστήρια. Ακόμα και σήμερα που είμαι 62 ετών, όλοι με ρωτούν πώς αντέχω να τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι τρόπος ζωής. Όταν αυτό που κάνεις το αγαπάς και σε γεμίζει, δεν νιώθεις κούραση, είσαι ευτυχισμένος.

Όταν ανακοίνωσα στην οικογένειά μου ότι τα παρατάω όλα και θα ασχοληθώ με τη φύση έπεσε το γέλιο της αρκούδας. Ο άντρας μου έλεγε στα παιδιά μας ‘’αφήστε τη μαμά να ηρεμήσει και θα της περάσει’’. Αλλά δεν μου πέρασε.

Δεν πίστευε κανένας ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω. Κι όμως κατάφερα πάρα πολύ γρήγορα αυτά που ονειρευόμουν. Κάθε φορά αλλάζω πορεία. Δεν θέλω να μένω στάσιμη. Μου αρέσουν οι αλλαγές, τις θέλω τις αλλαγές.

Μια ζωή έχουμε και είναι πολύ μικρή οπότε τολμώ κι αν κερδίσω, κέρδισα. Αν πάλι χάσω, κανένα πρόβλημα. Όλα είναι στο παιχνίδι. Αξίζει να δοκιμάζουμε σήμερα οτιδήποτε μας αρέσει γιατί δεν ξέρουμε αν θα ζούμε αύριο.

Δήμητρα Καρδάτου Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μετά από δύο χρόνια άρχισαν όλοι να με παραδέχονται. Τους έλεγα από την αρχή ‘’μην γελάτε γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Κοροϊδεύετε εσείς, εγώ δεν μιλάω’’.

Μια γυναίκα όλα τα μπορεί κι αυτό να το θυμάστε.

Μου αρέσει να κάνω μικρά και σταθερά βήματα. Να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου. Θέλω να πατάω σταθερά στη γη. Να μην χρωστάω και να μην μου χρωστάνε. Εκμεταλλεύομαι αυτό που έχω, αυτή είναι η τακτική μου.

Βρήκα πολλά εμπόδια στην πορεία μου όμως ξέρω να επιμένω. Έδειξα σε όλους ότι δεν αστειεύομαι και ότι δεν είμαι αδύναμη επειδή είμαι γυναίκα μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Το αγρόκτημα ζει από τις βιολογικές αγορές. Έχουν περάσει από τα χέρια μου όλες οι καλλιέργειες γιατί είμαι της άποψης ότι για να κάνεις μια δουλειά σωστά, πρέπει να ξέρεις τα πάντα για το αντικείμενό σου. Ξεκίνησα με λαχανικά που είναι το πιο εύκολο. Οποιοσδήποτε περίεργος σπόρος υπάρχει τον έχω φέρει στην Ελλάδα.

Ο κόσμος με έμαθε στις βιολογικές λαϊκές ως το άτομο που είναι καινοτόμο και μπορεί να του προσφέρει μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Οι πάγκοι μου είναι πάντα πολύ περιποιημένοι και διακοσμημένοι ανάλογα με την εποχή. Διαφέρουν από όλους τους υπόλοιπους.

Έφυγα από τα λαχανικά, πήγα στα όσπρια κι από εκεί έκανα vegan άλευρα από τα όσπρια. Με αυτά τα άλευρα έφτιαχνα ψωμί οπότε είδα ότι η μεταποίηση είναι το επόμενο βήμα για εμένα. Έβγαλα άδεια και έφτιαξα ένα εργαστήριο και μεταποιώ οτιδήποτε κι αν έχω.

Δήμητρα Καρδάτου Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Στόχος μου ήταν ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα για αυτό έχω και ζωική παραγωγή. Τα ζώα μου είναι η αγάπη μου. Όλα τα έκανα σιγά σιγά.

Ξέρω να περιμένω και δεν βιάζομαι. Περίμενα να βγει ο νόμος κι έβγαλα αμέσως άδεια και για βιολογικό τυροκομείο.

Στο Περιβολάκι κάνουμε ξεναγήσεις, κάνουμε σεμινάρια για την υγιεινή διατροφή, για τη φυσική καλλιέργεια, για τη βιολογική καλλιέργεια.

Στα επόμενα σχέδιά μου είναι ένα θερμοκηπιακό εστιατόριο.

Δεν με κατευθύνουν τα χρήματα. Τα χρησιμοποιώ για να κατευθύνω τη ζωή μου εκεί που λαχταρά η ψυχή μου».

Είμαι χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

«Το Περιβολάκι», Άγιος Λουκάς Μέγαρα

Τηλέφωνο: 2296090169