ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

fckboiz: Η ολίνα τραγουδά το girl anthem για τις τοξικές σχέσεις

Photo: 2cool4pool

Η ολίνα δεν είναι απλώς μια ακόμα παρουσία στην ελληνική indie pop σκηνή. Είναι η φωνή που πατάει στα τραύματα της, τα κάνει στίχους, τα τυλίγει σε ήχους και τα βάζει στα ακουστικά μας ωμά, ακομπλεξάριστα και με θάρρος. Με το νέο της single fckboiz μάς καλεί σε ένα «σχολείο» άλλου τύπου: εκεί που τα κορίτσια μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τοξικές συμπεριφορές, να βάζουν όρια και να σηκώνουν ανάστημα.  

Με ειρωνεία προς την τοξική αρρενωπότητα. Με χιούμορ απέναντι σε «ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο». Με θυμό απέναντι σε κάθε απόπειρα συναισθηματικής χειραγώγησης. Το girl gang τραγούδι της ολίνας με τίτλο fckboiz, καθρεφτίζει την εποχή όπου τα κορίτσια υψώνουν ανάστημα, κάνουν συμμαχίες και ξέρουν πως τα φιλιά δεν κλέβονται, αλλά μοιράζονται μόνο όταν το θέλουν κι οι 2.

Το fckboiz δεν είναι ένα diss απέναντι στα αγόρια, αλλά ένα girl anthem τραγούδι, που έχει μεγάλες πιθανότητες να σε κάνει να ταυτιστείς. Το βίντεο, ένας μικρός φεμινιστικός μύθος. Κι η ίδια η ολίνα, μια millennial με φωνή που συνδυάζει το χιούμορ με το κοινωνικό σχόλιο, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην αλήθεια της.

Η ολίνα μού μιλά για το «τέρας» στις σύγχρονες σχέσεις, τα red flags που δεν πρέπει να αγνοούμε, τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής και εξηγεί γιατί η επιτυχία για εκείνη μετριέται σε στιγμές που συγκινούν. Αν έχεις μπλέξει με κάποιον/α που σε κάνει να νιώθεις «λίγη/ος» ή «μπερδεμένη/ος», η ολίνα είναι η φωνή που δεν ήξερες ότι πρέπει να ακούσεις.

– Ο τίτλος “fckboiz” είναι τολμηρός και ξεκάθαρος. Πότε κατάλαβες ότι αυτός θα ήταν ο μόνος κατάλληλος τίτλος για το τραγούδι;

Όταν ένα f@ckboy μού είπε ότι δεν είναι ωραίος ο τίτλος, ότι φαίνεται σαν clickbait κι ότι το κάνω για να τραβήξω την προσοχή.

– Το κομμάτι σου είναι σχεδόν «μάθημα αυτοάμυνας» απέναντι σε χειριστικές συμπεριφορές. Τι θα έλεγες σε μια κοπέλα που μόλις κατάλαβε ότι έχει μπλέξει με έναν τέτοιο τύπο;

Δεν είμαι ειδικός, αλλά θα της έλεγα κάτι που εγώ χρειάστηκα να ακούσω κάποτε: Δεν φταις εσύ, δεν είσαι τρελή και δεν είσαι μόνη. Όταν αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι κάποιος σε χειρίζεται, αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο βήμα. Πίστεψε την εσωτερική σου φωνή, μίλα με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είναι αδυναμία. Είναι αυτοφροντίδα.

– Ποια είναι για σένα τα σημάδια ότι κάποιος είναι “fckboi”; Πιστεύεις ότι γενιές όπως millennials και Gen Z έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία στις σχέσεις;

Ένα f@ckboy πρώτα σε γοητεύει, αλλά εσύ πάντα αισθάνεσαι το ανικανοποίητο. Κάποιες φορές κάνει και πιο χοντρά πράγματα, όχι διαχειρίσιμα.

ολίνα: «Πριν 10 χρόνια δεν είχαμε ζήσει το #MeToo, δεν ξέραμε τι μας συμβαίνει όταν κάποιος μας κακοποιούσε ή μας χειριζόταν. Τώρα τουλάχιστον είμαστε πιο ενημερωμένες κι ενωμένες από ποτέ».

Η Gen Z εμένα μου αρέσει πολύ. Με κάνουν να νιώθω ασφάλεια όταν είμαι μαζί τους. Φυσικά δεν μπορώ να κρίνω από τον δικό μου, στενό κύκλο, μια ολόκληρη γενιά. Η ιστορία θα δείξει!

– Το βίντεο εκτυλίσσεται σε ένα «σχολείο» με το όνομα «Τέρας». Τι είναι τελικά το «τέρας» στις σχέσεις του σήμερα;

Δεν είναι μόνο ένα το τέρας. Είναι πολλά μικρά τερατάκια που «τρυπώνουν» στις σχέσεις: Τοξικές συμπεριφορές των γονιών μας που αναπαράγουμε, μοναξιά, εγωκεντρισμός και πολλά ακόμα. Το τέρας-αρχηγός τείνω να πιστεύω πως είναι η ανικανότητα μας να μιλάμε με το συναίσθημα.

– Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το αλλόκοτο, αλλά συμβολικά δυνατό μάθημα ενδυνάμωσης μέσα από την εικόνα μιας τάξης;

Όταν ήμουν παιδί έκανα συνέχεια τη δασκάλα. Το ίδιο κάνω και στην ενήλικη ζωή μου. Οπότε είναι εν μέρει αυτοσαρκασμός. Αν και σε αυτό το «σχολείο» διδάσκω κορίτσια πώς να αναγνωρίζουν ένα fckboi, στην αληθινή ζωή το μάθημα πρέπει να απευθύνεται στα αγόρια και να έχει θέμα τη συναίνεση, τον σεβασμό, την αυτοδιάθεση και άλλα σημαντικά.

fckboiz: Η ολίνα τραγουδά το girl anthem για τις τοξικές σχέσεις

– Η Νάσια Στουραΐτη υπογράφει τη σκηνοθεσία, εσύ το σενάριο. Πώς «συνομιλήσατε» δημιουργικά για να χτίσετε αυτό τον μικρό, φεμινιστικό «μύθο»;

Α, ήταν πολύ εύκολο! Πρώτα απ’ όλα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε γιατί εκτιμάμε πολύ η μία τη δημιουργική δουλειά, αλλά και την προσωπικότητα της άλλης.

ολίνα: «Στην ιδέα ότι το fckboiz είναι ένα girl anthem, ήθελα το βίντεο κλιπ να δημιουργηθεί από κορίτσια για κορίτσια».

Έτσι όταν βρεθήκαμε της έβαλα το κομμάτι κι η ιδέα ήρθε πολύ σύντομα μέσα από μια δημιουργική ανταλλαγή ιδεών. Στο γύρισμα ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα νομίζω καθρεφτίζει το πώς το ζήσαμε εκείνη τη μέρα.

– Οι ηρωίδες σου (η Κατίνα, η Ελένη και η Λυδία) είναι πραγματικές γυναίκες στη ζωή σου. Τι σε έκανε να τις βάλεις ως πρωταγωνίστριες σε αυτή τη φανταστική τάξη;

Η Κατίνα έχει συνδημιουργήσει μια φοβερή DIY art κολεκτίβα και έχει μια περσόνα που εμπνέεται από τη μουσική και τον χορό που με κάνει να νιώθω απελευθερωμένη, παρακολουθώντας τη. Η Λυδία είναι ένα πλάσμα πολυπράγμον και μέσα σε όλα προλαβαίνει να δημιουργεί content εμπνευσμένο από τις εμπειρίες της, τα βιβλία της, τη ζωή της, εντελώς απενοχοποιημένα. Η Ελένη είναι καλλιτέχνιδα η οποία δίνει χρώμα, ζωή, συναίσθημα σε ό,τι δημιουργεί. Και επίσης μια μουσικός που θαυμάζω.

Όλες είναι φως! Φαίνεται χωρίς να το γνωρίζω προσωπικά πως έχουν μετατρέψει τα τραύματα τους σε τόλμη και έμπνευση, κάτι που κάνω κι εγώ.

– ολίνα, πιστεύεις ότι έχουμε κάνει πρόοδο ως προς το πώς βλέπουμε τις σχέσεις ή απλώς αλλάξαμε το περιτύλιγμα της τοξικότητας;

Δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι 8 στα 10 φίλα μου που έχουν την οικονομική δυνατότητα, κάνουν ψυχοθεραπεία. Κι αυτό ίσως αλλάξει το πώς δημιουργούμε σχέσεις. Ίσως φανεί βέβαια όταν εμείς κάνουμε παιδιά και τα μεγαλώσουμε αλλιώς.

– Υπάρχει «γυναικεία φωνή» στη mainstream pop σήμερα; Πόσο χώρο έχει τελικά μια γυναίκα που λέει τα πράγματα όπως είναι, χωρίς φίλτρα;

Και στη mainstream, αλλά και στην indie pop σκηνή υπήρχε και υπάρχει έντονη «γυναικεία φωνή». Στην ελληνική indie σκηνή που παρακολουθώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον το fem κίνημα είναι πολύ τολμηρό με δυνατά αντικαπιταλιστικά, αντισεξιστικά μηνύματα.

Κι αν κάποιοι λένε πως είναι απλά μια μόδα εγώ απαντώ ότι εμείς οι θηλυκότητες ζούμε τον φεμινισμό μέσα από το σώμα και τα βιώματά μας.

Κάποιες φορές το εκφράζουμε με συμβολισμούς, άλλες με χιούμορ και κάποιες φορές πιο ωμά. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κάτι σημαντικό έχουμε να πούμε και θα το πούμε.

– Η μουσική βιομηχανία αλλάζει συνεχώς. Τι σημαίνει «επιτυχία» για σένα σήμερα;

Επιτυχία ξέρουμε όλοι τι θα πει. Εγώ δεν είμαι επιτυχημένη και δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Όμως ξέρω ότι ένιωσα «γεμάτη» όταν ένα κορίτσι μου έδωσε ένα τριαντάφυλλο μετά από ένα live γιατί τη συγκίνησε το τραγούδι μου, όταν 3 έφηβες αγκαλιάστηκαν και κλαίγανε στις φίλες μου κι όταν ένα παιδί μου έστειλε μήνυμα ότι ακούγοντας τη μουσική μου ήρθε πιο κοντά στην ανακάλυψη της ταυτότητας του.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά το “fckboiz”;

Ηχογραφούμε το νέο μου άλμπουμ στο στούντιο της Mellowsophy Music με τον papatanice να υπογράφει τη μουσική παραγωγή των κομματιών, γυρίζουμε κλιπ, φτιάχνουμε εξώφυλλα και γενικά ανυπομονούμε να βάλουμε τις μουσικές μας στα ακουστικά σας.

Exit mobile version