ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελεονώρα Αντωνιάδου: «Όλες οι σχέσεις είναι ίδιες, ανεξαρτήτως φύλου»

Φόρεμα Lynne. 24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Βλέποντας την Ελεονόρα Αντωνιάδου να έρχεται στο ραντεβού για τη συνέντευξή μας, πάνω στο πατίνι της, και κοιτάζοντας τις λήψεις από τη φωτογράφισή της στο City Circus Athens Hostel, σαστίζω. Διαφορετικές εικόνες μα καθόλου παράτερες. Η Ελεονώρα Αντωνιάδου έχει βρει τη Χρυσή Τομή μεταξύ δυναμισμού και ρομαντισμού μέσα της και έξω της. Φέτος υποδύεται το «τρίτο πρόσωπο» στην παράσταση «Εύα και Νόρα» που πραγματεύεται την ερωτική σχέση δύο γυναικών.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Styling: Έφη Καρύδη
MUA: Ολίβια Σαχινίδου
Hairstylist: THE HEADS- Μαίρη Νάνι

Αργότερα ετοιμάζεται να υποδυθεί μία τρανς γυναίκα στα «Κόκκινα Φανάρια». Με αυτές τις αφορμές συζητήσαμε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία μας και τον λόγο που ακόμα και σήμερα δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε το διαφορετικό.

Ελεονώρα Αντωνιάδου Πουκάμισο ZARA, φούστα Massimo Duti, ζώνη Bershka. Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson Styling: Έφη Καρύδη MUA: Ολίβια Σαχινίδου Hairstylist: Μαίρη Νάνι / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Πουκάμισο ZARA, φούστα Massimo Duti, ζώνη Bershka.
Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Styling: Έφη Καρύδη
MUA: Ολίβια Σαχινίδου
Hairstylist: Μαίρη Νάνι

Πώς ήρθε η πρόταση για το «Εύα και Νόρα»;

Το «Εύα και Νόρα» το συζητούσαμε με τη Σοφία Αδαμίδου, με την οποία έχουμε μια πολύ καλή και φιλική σχέση. Είμαι στην ομάδα του θεάτρου Cartel και η Σοφία έχει κάνει το κείμενο για το «Άνθρωποι και Ποντίκια». Ένα βράδυ, λοιπόν, στην αυλίτσα του Cartel συζητούσαμε και πίναμε κρασάκι και μου είπε: «Έχω ένα κείμενο του Μυρώδη Αδαμίδη (σ.σ. ο αδερφός της) να το διαβάσεις». Το διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενο, και τα μηνύματα που περνά και η γραφή του Μυρώδη. Η Σοφία το έτρεξε όλο αυτό, βρέθηκαν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί και γίναμε ομάδα. Εγώ είμαι η πρώτη που το διάβασε από τις ηθοποιούς που συμμετέχουμε στην παράσταση.

Είναι πιο σπάνιο να βλέπουμε στην ελληνική σκηνή παραστάσεις που να αφορούν την ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ δύο γυναικών. Γιατί;

Είναι πιο εύκολο να δεις ένα γκέι έργο που αναλύει τη σχέση δύο ανδρών παρά δύο γυναικών, είναι λίγο πιο σπάνιο. Εγώ ξεκίνησα και ήθελα να κάνω αυτό το έργο για τη θεματολογίο του. Αλλά τώρα παίζω σε ένα έργο με γκέι γυναίκες. Αργότερα φέτος θα παίξω σε ένα έργο με τρανς πρόσωπα (σ.σ. Τα Κόκκινα Φανάρια στο Cartel). Ιδανικά θα ήθελα οι ρόλοι να μην έχουν φύλο. Θα ήθελα να λες κάνω αυτό τον ρόλο και να μην αναγκάζεσαι να προσδιορίσεις τη σεξουαλική ταυτότητα του ρόλου. Γι’ αυτό έχω πει το ναι σε δύο τέτοιες παραστάσεις φέτος.

Το κοινό πώς το δέχεται ως τώρα;

Το κοινό το δέχεται πάρα πολύ κανονικά. Δεν μας έχει πει ποτέ κανείς κάτι άσχημο, κάτι κακό. Δεν έχουμε λάβει αρνητική κριτική για τη θεματολογία του έργου ποτέ. Ίσα ίσα, βλέπω και αυτό είναι το ελπιδοφόρο, straight ζευγάρια να μας λένε: «Αυτό που βγάλατε δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο δύο γκέι γυναίκες και μόνο αυτό το κοινό. Είναι ένα έργο σχέσεων». Και αυτό που φαίνεται, είναι ότι όλες οι σχέσεις είναι ίδιες, ανεξαρτήτως φύλου. Είτε είναι δύο άνδρες, είτε άνδρας γυναίκα, είτε δύο γυναίκες, όταν μιλάμε για σχέσεις τα συναισθήματα και το πώς φέρεσαι μέσα στις σχέσεις είναι ακριβώς το ίδιο.

Ελεωνόρα Αντωνιάδου Φόρεμα BSB. γόβες Tory Burch - Attica Golden Hall. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Φόρεμα BSB. γόβες Tory Burch – Attica Golden Hall.

Γιατί όμως είναι ακόμα δύσκολο να το δούμε αυτό;

Είναι θέμα της κοινωνίας πάρα πολύ. Το θέατρο όσο μπορεί κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά αν δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία στο σχολείο ή αν οι γονείς δεν μιλάνε μέσα στο σπίτι, να πουν ότι «υπάρχει και αυτό» και να μην τρέμουν αν το παιδί τους γίνει γκέι, δεν θα αλλάξει κάτι μόνο μέσα από το θέατρο, φοβάμαι. Χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σαν κοινωνία.

Τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει να δεχτούμε το διαφορετικό;

Πιστεύω ότι όλοι θεωρούμε τους εαυτούς μας τόσο σημαντικούς που δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Οπότε όταν βλέπουμε κάτι διαφορετικό από εμάς, αμέσως πιστεύουμε ότι αυτό που είμαστε εμείς είναι το σωστό και το διαφορετικό είναι το λάθος. Χωρίς να σκεφτούμε ότι και το διαφορετικό μπορεί να είναι εξίσου σωστό. Μπορεί να υπάρχουν δύο σωστά. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να δεχτούμε κάτι διαφορετικό από εμάς.

Θεωρώ όμως ότι φεύγοντας οι παλαιότερες γενιές και ερχόμενοι εμείς οι νεότεροι, δεν έχουμε τόσα ταμπού. Ήδη βλέπω μια αλλαγή από τους πιο νέους και για τους γκέι και για τους μετανάστες και για την ελευθερία του λόγου, δεν είμαστε τόσο κολλημένοι όσο οι παλαιότεροι.

Ο έρωτας έχει φύλο;

Για εμένα ο έρωτας είναι συναίσθημα. Δεν μπορεί να έχει φύλο ένα συναίσθημα, όχι.

Ελεονώρα Αντωνιάδου Ολόσωμη φόρμα και ζώνη BSB. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Ολόσωμη φόρμα και ζώνη BSB.

Θα βοηθούσε αν περισσότεροι διάσημοι άνθρωποι αναφέρονταν ανοιχτά στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό;

Μία σκηνή του έργου πραγματεύεται ακριβώς το αν ωφελεί να μιλάνε ανοιχτά τα δημόσια πρόσωπα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η Θεοδώρα Σιάρκου υποδύεται την Εύα που ήταν κάποτε μια πάρα πολύ γνωστή τραγουδίστρια. Η Αννίτα Κούλη που υποδύεται τη Νόρα, της λέει κάποια στιγμή: «Εσύ ως δημόσιο πρόσωπο θα έπρεπε να το πεις γιατί οι γκέι έχουν ανάγκη από πρότυπα». Η απάντηση της είναι ότι: «Κι εγώ είχα πρότυπα στην εποχή μου αλλά δεν με ενδιέφερε ποτέ ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός».

Δεν ξέρω, λοιπόν, αν η λύση είναι να βγουν πολλοί διάσημοι γκέι και να το πουν ή αν η κοινωνία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτοί οι γκέι άνθρωποι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, δεν θα έχουν κυρώσεις, δεν θα μείνουν εκτός των πραγμάτων επειδή βγήκαν να το πουν.

Και στην Αμερική όταν το έκανε η Ellen DeGeneres έμεινε 10 χρόνια χωρίς δουλειά. Μετά έγινε πρότυπο, αλλά με ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Δεν ξέρω αν ένας, δύο ή δέκα άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν το πρότυπο της κοινωνίας. Σίγουρα θα βοηθούσε, στο να δούμε ότι κι αυτοί είναι φυσιολογικοί άνθρωποι που έχουν τη δουλειά τους κλπ. Γιατί οι άνθρωποι ιδιαίτερα στην επαρχία, που δεν έχουν αυτή την εξοικείωση και μένουν με τα πρότυπα της τηλεόρασης που είναι πολύ λαθεμένα και συχνά υπερβολικά, και νομίζω έχουν πολύ λάθος εικόνα για τους γκέι.

Είσαι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;

Φυσικά είμαι υπέρ της υιοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών. Από το να μένουν τα παιδιά μέσα σε ιδρύματα με ένα άγνωστο μέλλον μπροστά τους, φυσικά και θα ήθελα και τα γκέι ζευγάρια να είναι πιο εύκολο να υιοθετούν όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή αν μια γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος του αν έχει τα χρήματα για να μπορέσει να μεγαλώσει και να υποστηρίξει ένα παιδί, γιατί να μην το κάνει; Θεωρώ ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες και ένα γκέι ζευγάρι που θέλει να υιοθετήσει, παίρνει μια πολύ πιο συνειδητή απόφαση από ένα straight ζευγάρι που απλά έτυχε η γυναίκα να μείνει έγκυος.

Ελεονώρα Αντωνιάδου Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson Styling: Έφη Καρύδη MUA: Ολίβια Σαχινίδου Hairstylist: Μαίρη Νάνι / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Styling: Έφη Καρύδη
MUA: Ολίβια Σαχινίδου
Hairstylist: Μαίρη Νάνι

Εσύ θα μιλούσες για τη σεξουαλική σου ταυτότητα;

Εγώ θεωρώ ότι η προσωπική μου ζωή είναι προσωπική. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για το αν είμαι ελεύθερη, αν είμαι σε σχέση, θέλω να μιλάω μόνο μέσα από τη δουλειά μου. Θεωρώ ότι το με ποιον ερωτεύεσαι και με ποιον άνθρωπο θέλεις να περάσεις όλη σου τη ζωή, είναι πολύ προσωπική η απόφαση. Δεν χρειάζεται να το μοιραστείς με κανέναν. Το μοιράζεσαι με τους ανθρώπους που εσύ επιλέγεις και μέχρι εκεί.

Έχεις νιώσει ποτέ καταπίεση ως προς το πώς θα ζήσεις τη ζωή σου, τι επάγγελμα θα επιλέξεις κλπ;

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Και το να είσαι ηθοποιός, δεν είναι η πεπατημένη. Είναι μία επιλογή που ξέρεις ότι θα περάσεις κάπως δύσκολα στην περίοδο των χρόνων, ίσως μείνεις χωρίς δουλειά, ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιες άλλες δουλειές. Ποτέ δεν με τρόμαξε η δυσκολία σε αυτό. Πηγαίνω εκεί με πίστη και ελπίδα ότι θα τα καταφέρω.

Ως ωραία γυναίκα και έχοντας δουλέψει και στην τηλεόραση που αρέσκεται στις «ταμπέλες», έχεις νιώσει το βάρος μιας ταμπέλας; Π.χ. η ωραία που κάνει καθημερινή σειρά;

Είμαι στον χώρο περίπου 10 χρόνια. Από αυτά τα 3 έχω κάνει τηλεόραση, τα υπόλοιπα έχω κάνει θέατρο. Απλά στην τηλέοραση έχω κάνει πολύ δυνατές δουλειές, όπως το «Τατουάζ». Δεν έχω νιώσει την ταμπέλα της «ωραίας που παίζει στο καθημερινό», ίσως επειδή κι εγώ δεν πουλάω αυτό. Ούτε στο Instagram μου, ούτε στις συνεντεύξεις μου, προμοτάρω ποτέ την εικόνα μιας ωραίας κοπέλας. Καθόλου. Μπορεί μερικές φορές να το σαμποτάρω μάλιστα και ασυνείδητα. Οπότε επειδή εγώ δεν το πουλάω, κανείς δεν το αγοράζει κιόλας.

 

Ελεονώρα Αντωνιάδου 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Γιατί το σαμποτάρεις;

Θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο μια πολύ ωραία κοπέλα να πείσει ότι είναι και καλή ηθοποιός. Θέλει λίγο αγώνα παραπάνω. Εγώ αυτόν τον αγώνα τον κάνω στη δουλειά μου προσωπαθώντας να γίνω καλύτερη. Δεν το έχω βιώσει προσωπικά, το να πρέπει να αποδέιξω περισσότερα επειδή είμαι γυναίκα. Αλλά ακούω τι συμβαίνει γύρω μας σε όλες τις δουλειές. Είναι πολύ πιο δύσκολο για μία γυναίκα να ανέβει σκαλοπάτια π.χ. σε μία εταιρεία. Για έναν άνδρα είναι ίσως πιο εύκολο.

Τρίτο πρόσωπο όπως στην παράσταση έχεις υπάρξει ποτέ;

Στην παράσταση υποδύομαι το τρίτο πρόσωπο που μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι. Προσωπικά δεν έχω υπάρξει ποτέ τρίτο πρόσωπο. Είμαι πολύ απόλυτη σε αυτό. Είναι κάπως ενάντια στην προσωπική ηθική μου. Δεν λέω πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ανήθικοι, απλώς εμένα η προσωπική ηθική μου δεν μου επιτρέπει ούτε να μπω ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, ούτε να παραμείνω σε μία σχέση γνωρίζοντας ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο.

Σε λίγο καιρό θα βρεθείς στα «Κόκκινα Φανάρια».

Τα «Κόκκινα Φανάρια» θα ανέβουν στο Cartel από τέλη Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Θα είναι μια Queer εκδοχή, όλες οι ιερόδουλες που είχαμε δει στην παλιά ελληνική ταινία θα είμαστε τραβεστί. Και όλο αυτό θα γίνεται στην Ελλάδα του σήμερα, με όλη την παρακμή που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ελλάδα του σήμερα.

Συντάσσεσαι με τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας; Με εκδηλώσεις όπως το Pride;

Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να γίνεται το Pride και όλα αυτά. Εμένα προσωπικά δεν ταιριάζει και πάρα πολύ στην αισθητική μου αλλά δεν με ενοχλεί. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που γουστάρει να κάνει αυτό το πράγμα μια φορά τον χρόνο. Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει αυτό που γουστάρει.

24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι άνθρωπος πολύ ενεργός κοινωνικά.

Εγώ ένας λόγος που ασχολούμαι με τον θέατρο είναι αυτό το ουτοπικό, το να αλλάξω κάτι μικρό στην κοινωνία ή στον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου. Και το θέατρο που κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι κατά βάση πολιτικό. Όχι από την άποψη της πολιτικής του πράγματος. Έχει να κάνει με την κοινωνία. Τα Κόκκινα Φανάρια, για εμένα ναι, θεωρείται πολιτικό θέατρο.

Θέλω από την πλευρά μου να αλλάξω τη σκέψη των ανθρώπων για το πώς βλέπουν τις τρανς γυναίκες. Έχουμε μία λαθεμένη εικόνα σίγουρα.

Δεν έχει σκεφτεί κανείς ότι είναι άνθρωποι σαν εμάς με μία διαφορετική ανάγκη και επιλογή για τη ζωή τους και είναι ελέυθερες να ζήσουν όπως θέλουν. Δεν χρειάζεται να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να παλέψουν τόσο πολύ για δικαιώματα που εμείς έχουμε κεκτημένα. Με συγκινούν οι άνθρωποι που παλεύουν τόσο πολύ για κάτι που εμείς έχουμε κεκτημένο.

*Εύα και Νόρα: Κάθε Σάββατο στις 18.30 στο θέατρο Αλκμήνη