ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Viktor & Rolf: Έκαναν την (couture) μόδα κυριολεκτικά άνω κάτω

Launchmetrics Spotlight

Οι πρώτες φορές που αντίκρυσα δημιουργίες των Viktor & Rolf, ήταν γύρω στο 2010. Είχαν μόλις παρουσιάσει τη Spring 2010 συλλογή τους, μια εξαιρετικά avant-gard-ική συλλογή, με «κομμένα», fluffy φορέματα και εκπληκτικές φούστες που αψηφούσαν την βαρύτητα, αλλά και όλους τους κανόνες της ραπτικής. Ερωτεύτηκα αμέσως. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν είχα δει κάτι τόσο τραγελαφικά σουρεαλιστικό που να χλευάζει τη μόδα και να τιμά το design, ταυτόχρονα, με τέτοιο τρόπο.

Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησαν τη Spring 2011 συλλογή, με μια σειρά από layered πουκάμισα, όπου παρουσίαζαν το απλό, κλασικό πουκάμισο σε πολλές (ίδιες) στρώσεις, το ένα πάνω στο άλλο. Τότε κατάλαβα αμέσως, ότι δεν επρόκειτο για ένα brand σαν όλα τ’ άλλα. Κατάλαβα ότι ο στόχος τους δεν ήταν να παρουσιάσουν το ένδυμα με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσω της φαντασίας και του campy style.

Και ξέρεις γιατί είναι σημαντικό να συμβαίνει αυτό, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή υψηλής ραπτικής; Γιατί, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τη μόδα (άρα και το ρούχο), αλλιώς. Τίποτα από τις παλαιότερες συλλογές των Viktor & Rolf δεν ταυτίζεται με το παραδοσιακό ένδυμα, και τίποτα δεν «φωνάζει» περισσότερο μοναδικότητα από αυτό. Η μόδα, η καταναλωτική μανία που προκύπτει μέσα από τη συναναστροφή μας με τη μόδα, ο καπιταλισμός, όλα είναι θέματα που αγγίζουν πάντα οι συλλογές των σχεδιαστών και η τελευταία τους, είχε μια «προκλητική» προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα, μέσα από όμορφα μεν, φορεμένα πολύ διαφορετικά δε, ρούχα.

Launchmetrics Spotlight

Ο σουρεαλισμός των Viktor & Rolf στο peak του με τα ανάποδα φορέματα της Spring 2023 Couture συλλογής

Η θεματική της Spring 2023 Couture συλλογής των Viktor & Rolf ήταν τρομερά επίκαιρη. Ο χώρος της μόδας βρίσκεται σε ένα αλαλούμ αυτή τη στιγμή, και αυτό επηρεάζει και τη δημιουργικότητα, αλλά και την άποψη που έχει ο κόσμος για τη μόδα. Η υψηλή ραπτική όμως, (και) γι’ αυτό υπάρχει. Για να προκαλεί και για να προσφέρει διαφορετικές μεθόδους διαφυγής. Η μόδα είναι μέσο διαφυγής και η τρέλα και ιδιορρυθμία που επικράτησε στη Spring Couture 2023 συλλογή των Viktor & Rolf, ήταν on point. Οι Ολλανδοί σχεδιαστές, λοιπόν, τα σαρώνουν όλα σε αυτή την Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής και μαζί με την Iris van Herpen, ηγούνται της δημιουργικότητας.

Launchmetrics Spotlight

Μένοντας πιστοί στη signature φιλοσοφία του οίκου, για τη νέα συλλογή, οι σχεδιαστές αψηφούν για ακόμη μια φορά, την βαρύτητα και τοποθετούν όμορφα, τούλινα και ογκώδη φορέματα στα κεφάλια των μοντέλων. Και δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Σε άλλες περιπτώσεις, βλέπουμε τα φορέματα τοποθετημένα στο πλάι, ανάμεσα στον κορμό τους (δίνοντάς μας vibes από την ταινία “Death Becomes Her”), διαγώνια, ενώ τα μοντέλα φοράνε nude κορσέδες.

Launchmetrics Spotlight

Όλη η συλλογή ήταν σαν «μια παρέλαση ονειρικών, αλλά σουρεαλιστικών κατασκευών», σύμφωνα με τους designers. Ε, λοιπόν, σε αυτό πέτυχαν διάνα. Με τη συλλογή να έχει το όνομα “Late Stage Capitalism Waltz” (=η τελευταία σκηνή του βάλς του καπιταλισμού), τα αιωρούμενα φορέματα πρόσφεραν αυτόν τον τραγελαφικό σουρεαλισμό που είχαν οι δημιουργίες των Viktor & Rolf, από τότε που τους θυμάμαι.

Launchmetrics Spotlight

Φυσικά, στη συλλογή, υπήρχαν και αρκετά φορέματα, φορεμένα παραδοσιακά στο κορμί του μοντέλου. Κανένα ρούχο όμως δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, όσο ο καινοτόμος τρόπος που έβαλαν μερικά από αυτά στα μοντέλα. Η Spring Couture 2023 συλλογή των Viktor & Rolf, παρουσίασε μόνο ball gowns, δηλαδή ογκώδη φορέματα που είχαν άλλοτε στράπλες ή «καρδιά» λαιμόκοψη, πολλές στρώσεις από τούλι, γλυκανάλατους, σατέν φιόγκους στη μέση και γενικά ήταν αρκετά, ρομαντικές δημιουργίες. Όχι απαραίτητα κάτι άσχημο ή κακό, αλλά το σχέδιό τους ήταν αρκετά basic.

Launchmetrics Spotlight

Ό,τι όμως, έλειπε από το σχέδιο των ρούχων, οι Viktor & Rolf ανταπέδωσαν στον αφαιρετικό τρόπο που παρουσίασαν τα φορέματα αυτά. Υπήρχε φαντασία, υπήρχε καινοτομία, υπήρχε campiness και ειρωνεία και όλα αυτά έκαναν τη συλλογή, πραγματικά καθηλωτική. Όταν η μόδα τείνει να γίνεται σφιγμένη, οι σχεδιαστές δείχνουν ότι μπορεί να είναι διασκεδαστική και απολαυστική.

Όπως, έχει πει και ο RuPaul «δεν πρέπει να παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά». Αυτό ακριβώς ισχύει και για τη μόδα. Αυτό ακριβώς πέτυχαν και οι Viktor & Rolf. Θρίαμβος!

Δες τα υπόλοιπα looks της συλλογής.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight