ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Iris van Herpen: Η επιμονή, το πείσμα και η δύναμη. Η couture συλλογή αφιερωμένη στις γυναίκες του Ιράν

Iris van Herpen Couture Spring 2023 Launchmetrics Spotlight

Υπάρχει μια ελευθερία στη δημιουργία, σε ό,τι αφορά τις συλλογές υψηλής ραπτικής. Είναι η “carte blanche” των σχεδιαστών να δημιουργούν και να πράττουν μόνο με βάση τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το συναίσθημα. Οι couture συλλογές είναι ο τρόπος των δημιουργών να υπενθυμίζουν στον κόσμο, ότι η μόδα δεν είναι μόνο πόσο πουλάς ή καταναλώνεις. Αλλά τι αισθάνεσαι όταν βλέπεις ένα έργο τέχνης (σε αυτή την περίπτωση, ένα ρούχο-μια συλλογή). Οι couture συλλογές είναι ένα δείγμα ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης. Όπως και οι υπόλοιπες 7 τέχνες, είναι συναισθηματική, είναι εκρηκτική, είναι πολιτικοποιημένη, περνώντας στο κοινό μηνύματα που αφορούν την κοινωνία του σήμερα. Αυτό ακριβώς, έκανε και η Iris van Herpen για τη Spring Couture 2023 συλλογή της.

Αν υπάρχει μια/ένας designer που είναι κατάλληλη/ος να αγγίξει ακόμα και τον άνθρωπο με σιδερένια καρδιά, αυτή είναι η Iris van Herpen. Η Ολλανδή σχεδιάστρια είναι μια δημιουργός που αν και τα σχέδιά της βασίζονται πάρα πολύ στην τεχνική και τα σωστά μαθηματικά, ως προς την κατασκευή τους κρύβουν πάντα ένα συναισθηματικό background. Η θεατρικότητα είναι το επίκεντρο του στιλ της σχεδιάστριας και αυτό επιβεβαιώνει και η Spring Couture 2023 συλλογή της.

Στοχεύοντας πάντα, στο να αναδείξει τη γυναικεία δύναμη, η van Herpen παρουσιάζει μια συλλογή η οποία είναι ποιητική, μαγική και γεμάτη σκοπό. Ποιος είναι ο σκοπός αυτός; Μέσω των καινοτόμων ρούχων της, να παρουσιάσει τη γυναίκα ως το υπέρτατο ον.

Εμπνέεται από τις Ιρανές που από τη δολοφονία της Mahsa Amini κι έπειτα, δείχνουν διαρκώς τον ηρωισμό τους, αντιστέκονται στην πατριαρχία και τον αυταρχισμό μιας κουλτούρας που όχι μόνο υποβιβάζει τη θέση τους στην κοινωνία, αλλά και τις σκοτώνει.

“Carte Blanche”: Βουτώντας στα άδυτα της μοναδικής couture συλλογής της Iris van Herpen

Οι συλλογές υψηλής ραπτικής, αυτό πρέπει να κάνουν, λοιπόν: να λένε ιστορίες και να προκαλούν τα συναισθήματα που δεν προκαλούν στον ίδιο βαθμό οι ready-to-wear κολεξιόν. Η Spring Couture 2023 συλλογή της Iris van Herpen πέτυχε διάνα, μεταφέροντάς μας σε έναν άλλο κόσμο, προβάλλοντας το καινοτόμο design και τον αντίκτυπο του χορού και της κίνησης.

Με τον τίτλο “Carte Blanche”, η Spring 2023 couture συλλογή της σχεδιάστριας κυκλοφόρησε μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους, και εμπνέεται από τη γυναικεία γενναιότητα και επιμονή. «Είναι μια ωδή στη διαρκή αντοχή και δύναμη των γυναικών και τη δύναμη των Ιρανών γυναικών», αναφέρει η σχεδιάστρια σε post της στο Instagram.

Για την ταινία, η σχεδιάστρια συνεργάστηκε με την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, Julie Gautier και δείχνει τα μοντέλα να έχουν βυθιστεί στο νερό, ενώ χορεύουν. Στο φιλμ, βλέπουμε τις δημιουργίες της Iris van Herpen στην καλύτερη μορφή τους, με κίνηση. Τα «κινούμενα» ρούχα της σχεδιάστριας, με τη signature κατασκευή τους, στα χρώματα του μωβ, μπλε του κοβαλτίου, κόκκινου και λευκού, ενισχύουν αυτή την μαγική στιγμή που προσφέρει η συλλογή. Συμπεριλαμβάνοντας τους κορσέδες στα φορέματά της, τα κομμάτια της Spring Couture 2023 συλλογής έχουν εξαιρετική δεξιοτεχνία και λεπτομέρειες. Ένα από τα φορέματα που φοράει η Gautier, περιλαμβάνει αληθινά και συνθετικά μαλλιά τα οποία έχουν βαφτεί σε έντονο κόκκινο χρώμα, προσφέροντας ακόμη περισσότερη κίνηση στο ρούχο.

Σε μια σκηνή δε, η Gautier φαίνεται να ουρλιάζει, βγάζοντας φουσκάλες από το στόμα της, λες και βρίσκει τη χαμένη φωνή της. Απελευθερώνει όλη την κοινωνική καταπίεση και αναδύεται προς την επιφάνεια, κερδισμένη, συναντώντας τις υπόλοιπες γυναίκες-μοντέλα. «Μεταφέρεται από να δείχνει συνέχεια την αντοχή της, στο να είναι ανίκητη», εξηγεί η σχεδιάστρια στο IG.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Iris van Herpen ηγείται της καινοτομίας, της αφοσίωσης, της μοναδικότητας και της δεξιοτεχνίας, καθιστώντας την μια από τις καλύτερες σχεδιάστριες της γενιάς της.

Σε παρακαλώ, αφιέρωσε 4 λεπτά από τη ζωή σου, για να δεις αυτό το βίντεο. Δεν θα το μετανιώσεις, στο υπόσχομαι.