SIZE MATTERS

Valentino Spring Couture 2022: Ο οίκος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή του inclusivity στην πασαρέλα. F@ck ageism

Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Αν θες την πραγματική μου γνώμη, όσον αφορά τους σωματότυπους, κανένας μεγάλος, ιστορικός οίκος δεν έχει παρουσιάσει ένα show που να περιλαμβάνει πραγματικό, αληθινό inclusivity. Ειδικά, όσον αφορά τις couture συλλογές, που τα sample sizes των πανάκριβων αυτών ρούχων, έχουν μεγάλο κόστος κατασκευής, κανένας οίκος δεν δεσμεύεται για να διευρύνει τα μεγέθη του, μόνο και μόνο για την εκπροσώπηση. Το μόνο brand που το έχει κάνει αυτό, υπό μια έννοια, είναι το Area.

 

Παρ’ όλα αυτά, αν και δεν βρίσκω καμία ουσιαστική δικαιολογία στο γιατί δεν γίνεται αυτό, ειδικά από οίκους με τα εκατομμύρια σε έσοδα κάθε χρόνο, δεν μπορώ να μην επιβραβεύσω την προσπάθεια. Όταν, λοιπόν, βλέπεις να γίνεται μια προσπάθεια, την χαίρεσαι. Για λίγα λεπτά, πιστεύεις ότι ο χώρος αυτός, αρχίζει να μαθαίνει να αποδέχεται σιγά-σιγά. Ναι, δεν θα έπρεπε να διαπραγματευόμαστε το inclusivity, εν έτει 2022, αλλά να που είμαστε ακόμα εδώ και συζητάμε τα αυτονόητα. Μπορεί, όσον αφορά τους σωματότυπους, λοιπόν, η Valentino Spring Couture 2022 συλλογή να μην ήταν η απόλυτη έννοια της συμπεριληψιμότητας, μας έδωσε όμως ένα «τυράκι». Μάς έδωσε και μπόλικη «τροφή» ως προς τον ηλικιακό ρατσισμό.

Στη συλλογή αυτή, η ηλικία ήταν απλά ένας αριθμός. Αν μπορείς να περπατήσεις καλά και να υποστηρίξεις τα ρούχα που φοράς, δεν έχει σημασία αν είσαι 22 ή 62 ετών. Θα ήσουν κατάλληλη υποψήφια για να περπατήσεις στη Valentino Spring Couture 2022 συλλογή. Κάπως έτσι, ο Pierpaolo Piccioli, «σπάει» το φράγμα του ηλικιακού ρατσισμού.

Το inclusivity στη Valentino Spring Couture 2022 συλλογή

Με το cult icon και θρυλικό μοντέλο, Kristen McMenamy, να ανοίγει το show της Valentino Spring Couture 2022 συλλογής, μπήκαμε κατευθείαν στο πνεύμα της συλλογής. Η McMenamy, στα 57 της, επιστρέφει στην πασαρέλα σε μια παρουσίαση που της ταιριάζει. Γιατί της ταιριάζει; Γιατί η συλλογή, γιορτάζει την γυναικεία υπόσταση σε όλες τις εκφάνσεις της. Στους σωματότυπους, τις εθνικότητες και την ηλικία. Ξεκινώντας το show με έναν αρκετά αντί-Valentino τρόπο, με το μοντέλο να φοράει ένα μίνι και αρκετά μίνιμαλ μαύρο φόρεμα (στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν δημιουργία του Saint Laurent), ο σχεδιαστής μάς βάζει στο mood.

H Kristen McMenamy / Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images
H Kristen McMenamy

Με το όνομα “Anatomy of Couture”, η συλλογή Valentino, όπως αναφέρουν και οι σημειώσεις του σχεδιαστή, θεοποιεί όλες τις γυναίκες, όλων των σωματότυπων και όλων των ηλικιών. Ο στόχος ήταν «να δημιουργήσουμε έναν κανόνα που αντανακλά τον πλούτο και το diversity του σύγχρονου κόσμου, προμοτάροντας την ιδέα της ομορφιάς, άνευ όρων». Τα έχουμε ξανακούσει αυτά, αλλά είμαι σίγουρη ότι Piccioli, πιστεύει κάθε λέξη.

H Marie Sophie Wilson / Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images
H Marie Sophie Wilson

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Valentino Spring Couture 2022 συλλογή, δεν είχε τα γνωστά και πετυχημένα “sample-size” μοντέλα. Ήταν και σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία, αλλά μιξαρίστηκαν με τα μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας και mid-size σωματότυπων. Κάπως έτσι, είδαμε την Jill Kortleve (ένα mid-size ή αλλιώς curvy μοντέλο) να είναι μέρος του καστ (είναι η «εύκολη» επιλογή όταν οι οίκοι θέλουν να μας πείσουν ότι ενστερνίζονται το inclusivity στους σωματότυπους).

H Jill Kortleve / Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images
H Jill Kortleve

Μαζί της έκαναν και το couture ντεμπούτο τους πιο νέα mid-size μοντέλα, όπως οι Levie Hsieh, Antoinette Walford, Nyangath Lual και Apollo Yom, τις οποίες ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα στις πασαρέλες.

H Levie Hsieh / Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images
H Levie Hsieh

Έπειτα, ήταν τα μοντέλα που στα μάτια μου, «φώναζαν» “F@ck Ageism!”, με τα πανέμορφα silver μαλλιά και εκπληκτική ομορφιά τους, με γυναίκες όπως τις Lynne Koester, Marie Sophie Wilson και την Hannelore Knuts (στα 44), να δίνουν ζωή στην πασαρέλα με τον δυναμισμό τους. Ελπίζουμε οι παρουσίες αυτές, να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο του inclusivity στη μόδα, ειδικά όσον αφορά τον ηλικιακό ρατσισμό που με το ζόρι «αγγίζουν» οι σχεδιαστές.

Η συλλογή που δεν έμοιαζε καθόλου με τα signature designs του οίκου

To concept της «ανατομίας», ήταν ένα που πήρε κάπως κυριολεκτικά ο Pierpaolo Piccioli. Στην ουσία, «έγδυσε» τον μαξιμαλισμό και τις δραματικές και ογκώδεις σιλουέτες που χαρακτηρίζουν συνήθως τις συλλογές του οίκου και ενέδωσε στον μινιμαλισμό. Αυτό ήρθε και έδεσε και με το concept του inclusivity, μιας και η Valentino Spring Couture 2022 συλλογή, ήθελε να γιορτάσει με απλό τρόπο, το γυναικείο σώμα. Γι’ αυτό και τα ρούχα, έδειχναν τα σώματα των μοντέλων, γιορτάζοντας κάθε καμπύλη με την απόλυτη έννοια της υψηλής ραπτικής.

H Apollo Yom / Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images
H Apollo Yom

Οι σιλουέτες των ρούχων λοιπόν, δεν ήταν καθόλου σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει ο οίκος. Η Valentino Spring Couture 2022 συλλογή, περιλάμβανε «καθαρές» γραμμές και πολλά tailored κομμάτια τα οποία διέθεταν, here and there, μερικά στολίδια και φτερά -signature στοιχεία του οίκου.

Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Φυσικά, ο σχεδιαστής μπορεί να απλούστευσε, για τα δεδομένα του, τις σιλουέτες των ρούχων, δεν στερήθηκε όμως την αγαπημένη του «φωτεινή» χρωματική παλέτα με τις bold αποχρώσεις και τα neon φορέματα.

Εκεί ήταν, που είδαμε μερικές «μαξιμαλιστικές συμπεριφορές» στα ρούχα, να συνδυάζονται με τα πιο μίνιμαλ ρούχα. Η αντιπαράθεση στα styles είχε ενδιαφέρον πάντως. Με λίγα λόγια, υπήρχε το drama στη Valentino Spring Couture 2022 συλλογή, υπήρχαν και πιο fun κομμάτια και φυσικά τα απόλυτα breathtaking κομμάτια, που ήταν τόσο όμορφα που δεν υπάρχει γυναίκα στον πλανήτη που όταν τα δει, να μην τα λατρέψει.

Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Στην προσπάθεια του οίκου, λοιπόν, να γίνει current, πίστεψε το concept αυτό και το αποτέλεσμα, στα ρούχα τουλάχιστον, δικαίωσε. Δεν απογοητεύει ποτέ ο Pierpaolo Piccioli και δεν απογοήτευσε ούτε τώρα. Βρήκε την ομορφιά σε κάθε φιγούρα.