SIZE MATTERS

Βλέπεις συχνά curvy μοντέλα στην Haute Couture; Η Spring 2021 συλλογή του Area γιορτάζει το inclusivity

Peter White/WireImage/Getty Images/Ideal Images

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια εξέλιξη στον χώρο της μόδας. Μετά από πολλά χρόνια όπου «δοξαζόταν», αποκλειστικά και μόνο, ένα συγκεκριμένο είδος ομορφιάς, η «διαφορετικότητα» στους σωματότυπους, εθνικότητες, status, των μοντέλων αρχίζει να κάνει την παρουσία της αισθητή.

Υπάρχει όμως, ακόμα πολύς «χώρος» για εξέλιξη. Είμαστε σε αυτό το κομβικό σημείο, κοινωνικά, που πρέπει να τα γκρεμίσουμε και να τα ακυρώσουμε όλα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαρακτηριστούμε σχεδόν «εξτρεμιστές», για να βρούμε τελικά τις ισορροπίες μας. Αυτές που φαίνεται να αποδέχονται και να θεωρούν αυτονόητο το γεγονός ότι θα δεις, για παράδειγμα, curvy μοντέλα στην haute couture. Γιατί, η haute couture είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Μπορεί στις ready-to-wear συλλογές, να αντιμετωπίζονται λίγο διαφορετικά τα πράγματα πλέον, ως προς το diversity και τα διαφορετικά στερεότυπα ομορφιάς, κι όσο κι αν υπάρχει περιθώριο για εξέλιξη, στην haute couture, η κατάσταση αλλάζει. Είναι πιο κλειστός ο κύκλος. Οι δημιουργίες στην πασαρέλα χρειάζονται πολλή περισσότερη δουλειά για να φτιαχτούν αυτά τα one-of-a-kind ρούχα. Αυτόματα αυτό, βάζει ένα εμπόδιο στο iclusivity. Για να συμπεριληφθούν curvy μοντέλα στις haute couture συλλογές, σημαίνει ότι οι οίκοι μόδας πρέπει να ράψουν ρούχα σε περισσότερα και μεγαλύτερα μεγέθη.

Αυτό αμέσως-αμέσως, είναι λόγος αρκετός για να μην προσλάβουν οι οίκοι μόδας, γυναίκες με καμπύλες. Το αποτέλεσμα; Να μην υπάρχει εκπροσώπηση στην υψηλή ραπτικής. Το brand Area, όμως, αντιστέκεται σ’ αυτή τη φιλοσοφία. Γι’ αυτό και στη Spring 2021 couture συλλογή του, γιόρτασε το inclusivity. Γιόρτασε το diversity.

To Area γιορτάζει την πρώτη couture συλλογή του με ένα diverse καστ μοντέλων

Οι σχεδιαστές του Area, Beckett Fogg and Piotrek Panszczyk, αν και νέοι, σχετικά, στο συνάφι της high-end μόδας, αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Αν και με περιορισμένους πόρους (δεν είναι ακόμα το οικονομικό powerhouse που είναι άλλοι οίκοι), πραγματοποίησαν την πρώτη τους couture συλλογή. Μια συλλογή, με curvy μοντέλα και ένα diverse καστ γενικότερα. Μια συλλογή, ωδή στην τέχνη του tailoring.

«Για την πρώτη μας υψηλής ραπτικής συλλογή, θέλαμε να τονίσουμε το πάθος μας για το custom tailoring. Νιώθουμε ότι κάθε σώμα είναι όμορφο και μοναδικό, με τον δικό του τρόπο. Θέλαμε να το αναδείξουμε αυτό παίζοντας με μια ποικιλία από σιλουέτες, καθεμία από τις οποίες κολακεύει αυτόν που το φοράει. Παρουσιάζοντας έτσι ότι η ομορφιά και η τέχνη μπορεί να είναι exclusive αλλά παράλληλα περιλαμβάνει διαφορετικούς σωματότυπους», αναφέρουν οι σχεδιαστές στις σημειώσεις τους.

Αν και το Area δεν είναι επίσημα μέρος τους Fédération de la Haute Couture et de la Mode και παρ’ όλους τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, κατάφεραν να προσφέρουν μια νέα γενιά πραγμάτων στην haute couture μόδα. Συμπεριλαμβάνοντας διαφορετικής εθνικότητας και curvy μοντέλα, το Area αποδεικνύει τη σημαντικότητα του inclusivity, και στις συλλογές υψηλής ραπτικής.

Μέσα από το lookbook, μέσω του οποίου παρουσίασε την Spring 2021 couture συλλογή του, το Area έφερε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας που εκπροσωπεί τα curvy μοντέλα: την Precious Lee. Η Lee, μαζί με την Yasmin Wijnaldum, ήταν οι μόνες δυο γυναίκες που συμμετείχαν στην παρουσίαση της συλλογής του Area, δείχνοντας έτσι ότι η υψηλή ραπτική πρέπει γιορτάζει την τέχνη του ενδύματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας φανταστικό κόσμο, μέσω της μόδας και της τέχνης, αλλά, από την άλλη, θέλουμε ο θεατής να μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του μέσα στις δημιουργίες μας”

Λίγα λόγια για τη συλλογή

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά gowns και περίτεχνα couture ρούχα που έχουμε δει από πασίγνωστους οίκους μόδας, το Area επικεντρώνεται στο γυναικείο σώμα. Τα ρούχα της Spring 2021 couture συλλογής, λοιπόν, γιορτάζουν τους διαφορετικούς σωματότυπους και «χτίζονται» γύρω απ’ αυτούς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δημιουργίες που θυμίζουν σχεδόν ασπίδες και που αγκαλιάζουν εκπληκτικά το σώμα, με λαμπερά στολίδια. Για την ακρίβεια, για τα ρούχα της συλλογής, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο κρύσταλλα Swarovski, οπότε ετοιμάσου για πολύ “bling”. Kορσέδες, περίτεχνα φορέματα που τονίζουν το μπούστο, κοστούμια με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και “netted” dresses, όλα συνθέτουν μια άκρως μοναδική συλλογή απ’ όλες τις απόψεις.

Η «διαφορετικότητα» σε ρούχα και μοντέλα, βάζουν το Area στο «στόχαστρο» ως ένα από τα πιο ανερχόμενα fashion brands της γενιάς μας. Ετοιμάσου να δεις πολλά από το σχεδιαστικό δίδυμο.