FASHION SHOW

Τώρα και οι άνδρες φορούν καλσόν. Το ανδρικό ντύσιμο επιτέλους χωρίς ταμπού

JW Anderson Fall/Winter 2024 Launchmetrics Spotlight

Ζούμε σε μια χώρα που η νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάτι που δυστυχώς ισχύει για πολλά ακόμα κράτη στον κόσμο. Το να ντύνεται, λοιπόν, ένας άνδρας με φόρεμα, το να φοράει καλσόν ή το να κάνει το οτιδήποτε «γυναικείο» ή διαφορετικό, είναι μια εικόνα που παρ’ ότι υπάρχει, ακόμα κάποιοι δεν μπορούν να την αποδεχτούν και που θεωρείται το λιγότερο shocking. Γι’ αυτό και πολύ θα ήθελα να δω στους δρόμους της Αθήνας να περπατούν «βαρβάτοι» και «πραγματικοί άνδρες» (ξέρεις απ’ αυτούς τους μάτσο που πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα), να φοράνε τα καλσόν και τα φορέματα από το show του JW Anderson.

Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να ξέρουν όλοι οι άνδρες ότι μπορούν να τα φορέσουν, όχι γιατί ντύνονται για τις Απόκριες ή γιατί αποτελεί μέρος κάποιας φάρσας, αλλά γιατί έχουν την επιλογή. Αυτή είναι μια επιθυμία που έχω και για τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά ξέρω ότι αυτό είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όμως πιστεύω ότι θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή. Το να φοράμε ρούχα χωρίς ταμπέλες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, εν έτει 2024 και σε μια σύγχρονη κοινωνία, δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού. Παρ’ όλα αυτά είναι, γι’ αυτό και υπάρχουν σχεδιαστές όπως ο JW Anderson που βοηθούν στην πνευματική και ενδυματολογική εξερεύνηση του κόσμου. Στο νέο show του σχεδιαστή για τη Fall/Winter 2024 συλλογή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο για τις ανδρικές συλλογές, είδαμε άνδρες να φορούν καλσόν και φορέματα και το αποτέλεσμα εμπνέει και σίγουρα έχει μια υποβόσκουσα kinky διάθεση.

Το Eyes Wide Shut του Stanley Kubrick πίσω από την έμπνευση της συλλογής του JW Anderson

«Τα καλσόν είναι σαν δεύτερο δέρμα και μπορούν να αποτελέσουν φετίχ», σχολιάζει ο JW Anderson, μετά το τέλος του show. Ο σχεδιαστής, ο οποίος είναι από τα αγαπημένα «παιδιά» της μόδας που λατρεύουν οι κριτικοί και κοινό, θέλησε να απενοχοποιήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ανδρικό ντύσιμο, προκαλώντας για όλους τους σωστούς όμως λόγους.

Για τη Fall/Winter 2024 συλλογή για την ανδρική σειρά του οίκου του, παρουσίασε looks όπου άνδρες φοράνε μαύρα καλσόν πάνω από εσώρουχά τους και τίποτα άλλο. Τα καλσόν συνοδεύονταν από πλεκτές ζακέτες ή μακριά πουλόβερ-φορέματα, από badydoll inspired pajama sets, αλλά και φορεμένα με πανέμορφες δερμάτινες καμπαρντίνες.

Ο JW Anderson αποδομεί τον παραδοσιακό ανδρισμό και παρουσιάζει μια πιο απελευθερωμένη αντιμετώπιση του ανδρικού ντυσίματος που δεν έχει κανόνες.

Launchmetrics Spotlight

Παρόμοια looks παρουσίασε και μέσα από μερικά γυναικεία looks που είχε η συλλογή και στα οποία με αντίστοιχο τρόπο, βλέπουμε μοντέλα να φορούν καλσόν πάνω από εσώρουχά τους, συνδυασμένα με πλεκτά και πανωφόρια.

Launchmetrics Spotlight

Είναι η παρουσίαση αυτή του ανδρικού και γυναικείου ντυσίματος λίγο extreme; Για πολλούς είναι, χωρίς αμφιβολία. Δεν είναι ότι βλέπεις κάθε μέρα έναν άνδρα να κυκλοφορεί χωρίς παντελόνι στους δρόμους και δη, φορώντας καλσόν.

Μια τέτοια εικόνα στη σύγχρονη κοινωνία δεν ξέρω αν θα ήταν αποδεκτή ή αν είναι καν νόμιμη, αλλά το νόημα δεν είναι καν αυτό. Η πρόταση του JW Anderson δεν είναι να αρχίσουν οι άνδρες να κυκλοφορούν έτσι στους δρόμους. Είναι ένας σχολιασμός στο τι συμβαίνει στα παρασκήνια στη ζωή ενός ανθρώπου και μάλιστα, ενός άνδρα ο οποίος δεν είναι απόλυτα ελεύθερος να εκφράσει τον εαυτό του, με τον «φόβο» να μην φανεί γκέι. Όρος που για πολλούς αντιμετωπίζεται ακόμα και ως βρισιά. Σε αυτό στο οποίο θέλει στην ουσία να στοχεύσει ο σχεδιαστής, λοιπόν, είναι στο να απελευθερώσει το ανδρικό ντύσιμο και να γκρεμίσει τους (άγραφους) όρους και τους κανόνες που υπάρχουν.

Launchmetrics Spotlight

Όλα αυτά, εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν αφού ο Anderson είδε ξανά την ταινία του Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut (1999), κάτι που τον ενέπνευσε να προσεγγίσει πιο απελευθερωμένα τις δημιουργίες του. Σε αυτό βοήθησαν και τα έργα της χήρας του Kubrick (η οποία τώρα είναι 91 ετών!), μια ζωγράφος της οποίας τα έργα πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες του θρυλικού σκηνοθέτη.

Launchmetrics Spotlight

Πολλά από τα τυπώματα στα πουλόβερ και στις τσάντες της συλλογής, λοιπόν, εμπνέονται από τα έργα της Christiane Kubrick με την οποία ο σχεδιαστής δηλώνει εμμονή. «Μια ταινία δεν υπήρξε ποτέ πηγή έμπνευσης για εμένα προηγουμένως. Αλλά έπαθα εμμονή με την Christiane Kubrick και πώς ζωγράφιζε τα περισσότερα έργα στις ταινίες του άνδρα της», σχολιάζει ο JW Anderson σχετικά. Το καλοκαίρι, ο σχεδιαστής συνάντησε την καλλιτέχνιδα και της ζήτησε να συνεργαστούν.

Launchmetrics Spotlight

Παρ’ όλα αυτά, μια ματιά στη συλλογή του σχεδιαστή και μπορεί να δει κανείς ότι εκτός από τα πιο «παράξενα» looks, τα ρούχα είναι αρκετά φορέσιμα. Από τα φαρδιά παντελόνια και όμορφες καμπαρντίνες αλλά και τα πανέμορφα πλεκτά, με ένα διαφορετικό styling, τα ρούχα μπορούν να φορεθούν παντού. Τώρα αν κάποιος θέλει να φορέσει καλσόν κάτω από το παντελόνι του, δικαίωμά του.