ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο: Tributes στη βασίλισσα Ελισάβετ, διαφορετικοί σωματότυποι και «βουβές» πασαρέλες

Imaxtree

Η Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο πραγματοποιείται σε μια περίεργη για τη χώρα, περίοδο. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση εθνικού πένθους, το μέλλον των Spring 2023 παρουσιάσεων ήταν θολό.

Μετά από ανακοίνωση του British Fashion Council, όπου ζήτησε από τους σχεδιαστές να μην κυκλοφορήσουν φωτογραφίες των συλλογών τους, μόνο μετά την κηδεία της βασίλισσας, πολλοί οίκοι, όπως ο Burberry, αποφάσισαν να ακυρώσουν τις παρουσιάσεις, προς σεβασμό απέναντι στη γαλαζοαίματη. Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος Burberry είναι ένας ήδη καταξιωμένος οίκος, που αποφέρει εκατομμύρια σε κέρδη κάθε χρόνο. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους όμως. Δεν έχουν όλοι οι σχεδιαστές την οικονομική δυνατότητα να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν τις παρουσιάσεις τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με ανεξάρτητους σχεδιαστές που για να παρουσιάσουν τις συλλογές τους στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, δουλεύουν αμέτρητες ώρες, επενδύοντας, χρόνο και χρήμα, για αυτή την παρουσίαση. Πολλοί σχεδιαστές, λοιπόν, είπαν “the show must go on”. Και κάπως έτσι, η παράσταση συνεχίζεται και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό, γιατί οι μέχρι τώρα παρουσιάσεις, προσφέρουν εκπληκτική μόδα.

Η Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο συνεχίζει κανονικά και δεν απαγοητεύει καθόλου

Η Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο είναι πάντα ανάμεσα σε αυτές που πρέπει να δει κανείς. Είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τη μόδα αρκετά πιο απελευθερωμένα. Υπάρχει πάντα κάτι το dark, το avant-garde και το unapologetic στα shows του Λονδίνου. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς σχεδιαστές που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της μόδας, οι δημιουργοί στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, δεν φοβούνται να στηρίξουν το «διαφορετικό». Αυτό αφορά το design και το concept των shows. Αφορά το diversity που βλέπουμε στις πασαρέλες. Αφορά όμως, και τη γυναικεία σεξουαλικότητα που είναι πάντα “trigger point” για τους Άγγλους σχεδιαστές. Η μόδα εδώ, μπορεί να είναι περίεργη, η μόδα συγκινεί, μπορεί όμως, να έχει και μια σκοτεινή πλευρά αλλά να είναι και όμορφη. Τίποτα δεν είναι off limits, από απόψη δημιουργικότητας, στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και αυτό ισχύει και για τις παρουσιάσεις των Spring 2023.

Γι’ αυτό και στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο είδαμε πώς η μόδα μπορεί να είναι απόλυτα δημιουργική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποφέρει κέρδη. Φέρνοντας στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, μπορούμε να δούμε πώς η νεά γενιά σχεδιαστών μπορεί να αλλάξει το αφήγημα σε μια exclusive βιομηχανία μόδας. Οι πασαρέλες μπορούν να είναι inclusive και να προμοτάρουν διαφορετικούς σωματότυπους χωρίς δικαιολογίες, όπως συνέβη στο show της Karoline Vitto. Η μόδα μπορεί να έχει αντίκτυπο, ακόμα και χωρίς πολλά φώτα ή μουσική, όπου τα ρούχα είναι ο πραγματικός σταρ του show, όπως είδαμε στη Spring 2023 συλλογή της Dilara Findikoglu. Η μόδα μπορεί να είναι high fashion, αλλά και campy ταυτόχρονα, μπορεί να είναι ρομαντική, αλλά και «σκληρή», μπορεί όμως και να τιμήσει μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της, σύμφωνα με τα shows των JW. Anderson και της Simone Rocha. Η μόδα, στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, μπορεί να είναι ό,τι θέλει να είναι, χωρίς να στερείται της νέας, ενθουσιώδους και πρωτοποριακής μόδας. Τα παρακάτω shows το επιβεβαιώνουν.

Dilara Findikoglu

Imaxtree

Απόδειξη της τρομερής δημιουργικότητας που είχαν τα shows στη φετινή Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο. Το show της Dilara Findikoglu για τη Spring 2023 συλλογή ήταν απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να είσαι κάποιο μεγάλο όνομα για να δημιουργήσεις αντίκτυπο με τη δουλειά σου. Η συλλογή ήταν η επιτομή της αγγλικής μόδας, και σε αυτό βοήθησαν οι ξεκάθαρες αναφορές στη δουλειά του Alexander McQueen.

Imaxtree

Παρουσιάζοντας το show σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, με ξύλινα πατώματα, και χωρίς καθόλου μουσική, το show ήταν πολύ επιβλητικό. Ο ήχος από τα ρούχα και τα παπούτσια που ακουμπούσαν τα ξύλινα πατώματα, σε συνδυασμό με τα bold σχέδια, τις «υπερβολικές» σιλουέτες στα ρούχα, τους «εποχιακούς» κορσέδες, τα cutting-edge εφαρμοστά φορέματα με διαφάνειες, τις υφές των ρούχων και τα μοναδικά κοσμήματα, συνέθεταν ένα αποτέλεσμα γεμάτο θεατρικότητα που μας μάγεψε.

Karoline Vitto for Fashion East

Imaxtree

Μια μόνιμη δικαιολογία των σχεδιαστών, όσον αφορά την έλλειψη iclusivity στους σωματότυπους, είναι μια: το κόστος. Ακόμα και για τις πολυεθνικές εταιρίες μόδας που βγάζουν εκατομμύρια σε κέρδη κάθε χρόνο, η δικαιολογία είναι αυτή. Ότι δεν μπορούν να σχεδιάζουν ρούχα σε μεγαλύτερα μεγέθη γιατί κοστίζει. Έρχεται, λοιπόν, μια γυναίκα από τη Βραζιλία, και δη, μια ανεξάρτητη σχεδιάστρια, να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να «ξοδευτείς» για να δημιουργήσεις ρούχα για όλ@. Η Karoline Vitto, παρουσίασε το show της μέσω του hub Fashion East στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και είχε πραγματικό και αληθινό αντίκτυπο, ως προς τη μόδα, αλλά και τη συμπεριληψιμότητα. Υπήρχε ποικιλία στους σωματότυπους, γιατί; Γιατί μόνο μια γυναίκα που είχε ανασφάλειες για το σώμα της, μπορεί να καταλάβει. Κατάφερε να μετατρέψει τις ανασφάλειες της, λοιπόν, σε έναν εορτασμό της μόδας και να συγκλονίσει μέσα από μια inclusive πασαρέλα.

Imaxtree

Απέδειξε όλους τους σχεδιαστές λάθος, και έδειξε πώς το γυναικείο σώμα μπορεί να είναι όμορφο μέσα από fashion forward ρούχα. Cutting-edge ρούχα, όπως φορέματα με τολμηρά cut-outs, εφαρμοστά πλεκτά και μεταλλικές λεπτομέρειες να κάνουν τα ρούχα πιο dark και grungy. Από τα ρούχα μέχρι το inclusivity, η Karoline Vitto είναι μια σχεδιάστρια που πρέπει να θυμάσαι.

Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο: JW Anderson

Imaxtree

Ο JW Anderson είναι από τα πιο hot ονόματα της μόδας, αυτή τη στιγμή. Μέσω της δουλειάς του για τον οίκο Loewe, αλλά και του ομώνυμου οίκου, έχει βαλθεί να καταρρίψει κάθε είδους σοβαροφάνεια που αφορά στη δημιουργία μιας συλλογής ρούχων. Καταφέρνει, λοιπόν, να επικοινωνήσει σοβαρά θέματα, μέσα από campy σχέδια. Σχέδια που χλευάζουν, που είναι fun, που στοχεύουν στο απροσδόκητο και που όμως θέλεις να φορέσεις.

Imaxtree

Αυτό συνέβη και στην παρουσίαση της Spring 2023 συλλογής, που η θεματική της ήταν το gaming. Παρουσιάζοντας το show στο Soho σε ένα σκηνικό με arcade παιχνίδια, τα ρούχα είχαν τον γνωστό σουρεαλισμό του Anderson. Είδαμε μεταλλικά φορέματα σε οβάλ σχήμα. «Τσαλακωμένα» φορέματα με τεράστια πλήκτρα υπολογιστή πάνω τους και άλλα που θύμιζαν πλαστικές σακούλες με ψάρια μέσα. Εντυπωσιακά prints ηλιοβασιλεμάτων, αλλά και basic boxy Τ-shirts. Όλα είχαν τη γνωστή, σαρκαστική διάθεση του σχεδιαστή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν high fashion. Μέσα σε όλα αυτά δε, κατάφερε να τιμήσει και τη βασίλισσα Ελισάβετ με ένα μαύρο T-shirt dress που την ευχαριστούσε και ανέγραφε την ημερομηνία γέννησης και θανάτου της.

Simone Rocha

Imaxtree

Υπάρχει πάντα κάτι το κατανυκτικό σχεδόν, στα shows της Simone Rocha. Ασχέτως, περιστάσεων, τα shows της σχεδιάστριας έχουν πάντα ατμόσφαιρα. Πόσο μάλλον αυτό που πραγματοποιήθηκε την παραμονή, πριν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Αναφορές στη γαλαζοαίματη μπορεί να μην υπήρχαν ξεκάθαρα, αλλά υπήρχε ένα κλίμα σεβασμού απέναντι στο τι συμβαίνει στη χώρα, τη δεδομένη στιγμή.

Imaxtree

Όσον αφορά τα ρούχα όμως, υπήρχαν ιστορικές αναφορές ως προς το concept τους, κάτι που η σχεδιάστρια κάνει αρκετά συχνά μέσα από τις συλλογές της. Τα διάφανα πέπλα που στόλιζαν τα militaire-εμπνευσμένα σύνολα, όπως τα utilitarian bomber jackets, αλλά και τα ευφάνταστα διάφανα φορέματα με τα χρωματιστά απλικέ από παγιέτες ή τους βικτωριανού ύφους κορσέδες φορεμένους με φαρδιές παντελόνες, ήταν όλα μια εξαιρετική αντιπαράθεση μεταξύ του ρομαντικού και το edgy.

Imaxtree

Αλλά αυτό είναι το ατού της σχεδιάστριας. Η ικανότητά της να «παντρεύει» δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Αυτό απέδειξε και όταν παρουσίασε menswear ρούχα στην πασαρέλα, για πρώτη φορά. Η θηλυκότητα και ο ανδρισμός είναι δυο αφηρημένες έννοιες για τη Rocha, εξού και τα παραδοσιακά θηλυκά στοιχεία, όπως τα παπούτσια μπαλαρίνες, έχουν θέση στα ανδρικά looks. Η Rocha έχει δημιουργήσει τον δικό της μικρόκοσμο και όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε αυτόν, έστω και για λίγο.

Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο: Erdem

Imaxtree

O Erdem Moralioglu είναι από τους πιο πετυχημένους σχεδιαστές. Και αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να μένει πάντα πιστός στο όραμά του. Δεν έχει σημασία ποια είναι η επικαιρότητα ή οι τάσεις. Θα καταφέρει να προσφέρει σύγχρονη μόδα, παραμένοντας πιστός στην αισθητική του. Αυτή τη φορά, για την παρουσίαση της Spring 2023 συλλογής, στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, ο οίκος Erdem επιβεβαίωσε την καλλιτεχνική ματιά της μόδας. Η μόδα είναι ένα είδος τέχνης, εμπνέεται από αυτές και μπορεί να πει τη δική της ιστορία, μέσα από τα ρούχα. Παρουσιάζοντας το show στο Βρετανικό Μουσείο, σε ένα μέρος γεμάτο έργα τέχνης, μέσα από τα 50s φορέματα με όμορφους κορδέσες που αγκάλιαζαν το σώμα και κατέληγαν σε ντελικάτες, τούλινες φούστες, η τέχνη ήταν το επίκεντρο.

Imaxtree

Η αντιπαράθεση του μαρμάρινου σκηνικού του μουσείου με την «ελαφρότητα» των ρούχων, ήταν ένα οπτικό αριστούργημα. Το ιστορικό background και τα woodcut prints, τα φλοράλ και δαντελένια ρούχα συνδυασμένα με μακριά πέπλα, έφεραν έναν σοφιστικέ ρομαντισμό στη συλλογή. Όλα αυτά, χωρίς ο οίκος να ξεχνάει τι συμβαίνει γύρω του, αποτίοντας τον δικό του φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ με μια σειρά από πένθιμα σύνολα, όπως μαύρα κοστούμια με φλοράλ λεπτόμερειες και 50s φορέματα, ντυμένα με μακριά, μαύρα πέπλα.