FASHION NEWS

Το πρώτο φόρεμα που αλλάζει σχέδιο με το πάτημα ενός κουμπιού, το σχεδίασε γυναίκα

Iris van Herpern Spring 2021 Couture Launchmetrics Spotlight

Το ότι αλλάζει η μόδα, είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται. Αναπόφευκτο είναι επίσης και το να υπάρχουν γυναίκες που η ενασχόλησή τους με την τεχνολογία δεν περιορίζεται στη χρήση του smartphone τους. Αν και υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάμε καλά με την τεχνολογία, η ιστορία αποδεικνύει διαρκώς το αντίθετο. Η Marie Curie έκανε μια ριζοσπαστική ανακάλυψη που οδήγησε στην ανακάλυψη του ραδίου και της ραδιενέργειας, ενώ στη μόδα, η σχεδιάστρια Iris van Herpen πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό ρούχων μέσα από τη χρήση του 3D (προτού γίνει της «μόδας» το 3D στη μόδα) και άλλων αντισυμβατικών υλικών. Τώρα, μια ερευνήτρια της Adobe σχεδιάζει το πρώτο διαδραστικό φόρεμα.

Η μόδα αλλάζει και εξελίσσεται με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών μεθόδων και οι γυναίκες έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. Όλα αυτά τα αναφέρω, γιατί είναι απαραίτητο να θυμόμαστε τον ρόλο των γυναικών στη μόδα, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των μεγαλύτερων οίκων μόδας (του Kering group) να αποτελούνται αποκλειστικά από λευκούς άνδρες σχεδιαστές, με τις ταλαντούχες γυναικείες να παραγκωνίζονται διαρκώς, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη συνεισφορά των γυναικών στη βιομηχανία της μόδας.

Η Adobe, λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο στο πώς αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί τη μόδα και δη, το ένδυμα, δίνοντας σε μια γυναίκα ερευνήτρια by day – και μοδίστρα by night-, να εξελίξει τον σχεδιασμό των ρούχων. Μέσα από μια νέα τεχνολογία, η Christine Dierk παρουσιάζει το πρώτο διαδραστικό φόρεμα το οποίο αλλάζει μοτίβο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Adobe και η Christine Dierk αλλάζουν το μέλλον της μόδας

Η γνωστή εταιρία software Adobe με τη βοήθεια της Christine Dierk, παρουσίασε το πρώτο ψηφιακό, διαδραστικό φόρεμα. Με τον τίτλο “Project Primrose”, η επιστήμονας Dierk παρουσίασε στο συνέδριο Adobe MAX στο Λος Άντζελες.

Η Dierk έδειξε τις «ικανότητες» του πρώτου high-tech couture φορέματος που δημιούργησε. Η ερευνήτρια -η οποία φόρεσε και παρουσίασε η ίδια το design της-, εμφανίστηκε στο συνέδριο φορώντας ένα στράπλες cocktail dress με παγιέτες. Εκ πρώτης όψεως, το φόρεμα δείχνει σαν ένα συνηθισμένο φόρεμα. Όλα αυτά άλλαξαν όταν η Dierk πάτησε ένα κουμπί, με αποτέλεσμα το φόρεμα να «ζωντανεύει». Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ρούχα που είναι στατικά, το “Primrose” φόρεμα έχει την δυνατότητα να αλλάζει μοτίβα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάπως έτσι, το φόρεμα της από ένα απλό κρεμ φόρεμα με παγιέτες, άλλαξε σε ασημί χρώμα, ενώ με ένα ακόμα πάτημα, άλλαξε μοτίβο -για την ακρίβεια η Dierk παρουσίασε 2-3 διαφορετικά μοτίβα, ένα chevron και ένα diamond print. Η ίδια μάλιστα, δήλωσε ότι το διαδραστικό φόρεμα έχει την δυνατότητα να έχει και κινούμενα μοτίβα, κάτι που εντυπωσίασε το κοινό στο συνέδριο.

Η ερευνήτρια της Adobe δήλωσε μάλιστα ότι μπορεί κανείς να αλλάξει το σχέδιο του φορέματος και χωρίς το πάτημα ενός κουμπιού και ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από ειδικούς αισθητήρες. Ο Adam Devine, οικοδεσπότης του συνεδρίου, σχολίασε σχετικά: «Το κόκκινο χαλί από εδώ και πέρα θα έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον!».

Από τη μεριά της, η Dierk, η οποία έραψε η ίδια το φόρεμα, δήλωσε ότι η μόδα δεν χρειάζεται να είναι στατική αλλά μπορεί να έχει πιο δυναμικό και διαδραστικό χαρακτήρα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον, όπου θα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι να εκφραστεί κανείς».

Αυτό σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα της μόδας και πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που σίγουρα θα δούμε να εξελίσσεται κι άλλο και να χρησιμοποιείται στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων μόδας. Η τεχνολογία δεν είναι κάτι άγνωστο στον χώρο της μόδας εξάλλου, με brands όπως το Anrealage να «βάφει» τα ρούχα του επί σκηνής με τη χρήση UV ακτινοβολίας. Είναι το διαδραστικό φόρεμα της Christine Dierk το επόμενο βήμα;