FASHION NEWS

Oι ταινίες μόδας στο Netflix που αξίζει να δεις αυτό το σαββατοκύριακο

outnow.ch

Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να είσαι πωρωμένη με τη μόδα, για να βρεις τις ταινίες μόδας ενδιαφέρουσες. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το storyline πάνω απ’ όλα. Αν υπάρχει ενδιαφέρον στους χαρακτήρες και την ιστορία που παρουσιάζεται στην οθόνη σου, θα δεις την ταινία και θα την απολαύσεις απόλυτα.

Τι εννοούμε όταν λέμε «ταινίες μόδας»;

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «ταινίες μόδας», δεν σημαίνει ότι θα δεις αποκλειστικά storylines που έχουν να κάνουν με μόδιστρους ή με τον χώρο της μόδας. Μπορεί να υπάρχουν τέτοιες ιστορίες, «μπλεγμένες» με ερωτικά δράματα ή με κοινωνικά συμβάντα στην εποχή που διαδραματίζονται. Ταινίες μόδας μπορεί να θεωρούνται φιλμ οι οποίες είναι άρτιες στον ενδυματολογικό τομέα. Ταινίες με κοστούμια που έχουν αναφορές στην ιστορία της μόδας ή σε κάποια χρονική περίοδο της ανθρωπότητας και που προσφέρουν μπόλικο #fashioninspo.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ειδικά τώρα που είσαι κλεισμένη σπίτι και νιώθεις ότι τα έχεις δει όλα στο Netflix, το να κάνεις switch σε ταινίες μόδας, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Γιατί αυτά τα φιλμ περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που θα σε ενθουσιάσει, θα σε εμπνεύσει και, αν μη τι άλλο, για 1,5-2 ώρες, θα σε διασκεδάσει.

PHANTOM THREAD (2017)

Το ”Phantom Thread” του Paul-Thomas Anderson, λέει την ιστορία ενός αναγνωρισμένου σχεδιαστή που ζούσε στο Λονδίνο, στα μέσα στου 20ου αιώνα. Από τις πιο καινούργιες ταινίες μόδας που αξίζει να δεις. Με τον Daniel Day-Lewis στον κεντρικό χαρακτήρα (ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο), το αποτέλεσμα είναι άκρως ρεαλιστικό. Φαίνεται η αγάπη του χαρακτήρα για τη δημιουργία ρούχων, και κυρίως το πάθος του για τη μόδα. Το μάθημα της ημέρας; Ίσως το τόσο πάθος να μην κάνει τόσο καλό.

CHICAGO (2002)

Η ταινία/μιούζικαλ υπερπαραγωγή, κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού όχι μόνο για τις τρομερές ερμηνείες, αλλά και για τα φανταστικά κοστούμια. Η ταινία η οποία σάρωσε τη χρονιά εκείνη στα βραβεία Όσκαρ, το ένα από τα έξι που απέσπασε ήταν για τα κοστούμια. Η ταλαντούχα costume designer, Colleen Atwood, έκανε από τις καλύτερες δουλειές της σε ταινία, ντύνοντας το καστ της ταινίας με εντυπωσιακά 20s εμπνευσμένα κοστούμια. Φυσικά και έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ταινία, συμβάλλοντας στο να υπάρχει όχι μονάχα ένα καλό οπτικά αποτέλεσμα αλλά και μια εγκυρότητα στο storyline.

PARIS IS BURNING (1990)

Σημαντική ταινία από πολλές απόψεις. Πέρα από ότι πρόκειται για ένα φιλμ που μιλάει για την τότε υποκουλτούρα του drag και τα φημισμένα “balls” aka εκδηλώσεις, δείχνει πώς χτίστηκε μια ολόκληρη κοινότητα μέσα απ’ αυτά. Η κοινότητα των μαύρων, λατίνων και όλων των περιθωριοποιημένων εθνικοτήτων ένιωθε ασφάλεια σε αυτά τα “balls”. Είχε την ευκαιρία να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από την τέχνη του drag και της μόδας και να πει όσα δεν επιτρεπόταν να πει δημόσια στην κοινωνία. Ήταν ένας δημιουργικός τρόπος διαφυγής αλλά και ένα μέσο ενδυνάμωσης. Το queer culture χτίστηκε μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που συνέβαλλε τόσο στην ιστορία της μόδας. Η μόδα μέσα απ’αυτό το φιλμ, αν μη τι άλλο, γιορτάζεται στο έπακρο.