ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Τα κιλοτάκια του οίκου Miu Miu έχουν στρας και γιορτάζουν τη γυναικεία ανεξαρτησία

Launchmetrics Spotlight

Αυτό που με προβληματίζει τελευταία, με μια σχεδιάστρια σαν τη Miuccia Prada και το έργο της στον οίκο Miu Miu, είναι κατά πόσο η δουλειά της γιορτάζει όντως τις γυναίκες. Είμαι άνθρωπος που περιμένω πολλά από τη μόδα. Που έχω προσδοκίες από τους μεγάλους δημιουργούς, πρώτον, γιατί θαυμάζω πολλούς από αυτούς και δεύτερον, γιατί, σε ό,τι αφορά το γυναικείο ρούχο, έχουν τρομερό αντίκτυπο στο πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και το ντύσιμό τους στην κοινωνία.

Η Miuccia Prada μέσα από τις συλλογές της, για τους οίκους Prada και Miu Miu, μαχόταν από πάντα για τη γυναικεία ισότητα, άλλοτε πιο έμμεσα και άλλοτε πιο ξεκάθαρα. Είναι μια γυναίκα που θεωρείται φεμινίστρια και που ήθελε πάντα να βλέπει τη γυναίκα να θριαμβεύει. Δεν είμαι, λοιπόν, απόλυτα σίγουρη αν αυτό συμβαίνει στις τελευταίες συλλογές για τον οίκο Miu Miu. Ειδικά, όταν κυκλοφόρησαν οι μικροσκοπικές μίνι φούστες στις Fall και Spring 2022 συλλογές, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα για την έλλειψη εκπροσώπησης των σωμάτων. Και αυτή για το φθινόπωρο 2023 είναι μια ακόμη ένδειξη ότι υπάρχει ακόμα χώρος για εξέλιξη στην εκπροσώπηση και το design, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι η Fall 2023 συλλογή Miu Miu δεν είχε και τα καλά της.

Κιλοτάκια με διακοσμητικά πετράδια, «άσχημες», γιαγιαδίστικες ζακέτες και εκπληκτικά πανωφόρια: Αυτή είναι η Fall 2023 συλλογή Miu Miu

«Αφορά το να κοιτάς τα σώματα και πώς τα ρούχα λειτουργούν πάνω στα σώματα. Μπορείς να κάνεις τόσα πολλά με το σώμα και τα ρούχα», εξηγεί η Miuccia Prada στις σημειώσεις της για τη Fall 2023 συλλογή Miu Miu. Έχει τρομερό ενδιαφέρον αν σκεφτείς ότι το concept της συλλογής είναι βασισμένο στο γυναικείο σώμα, αλλά το show αυτό καθ’ αυτό δεν είχε τίποτα να προσφέρει ως προς τη συμπερίληψη των διαφορετικών σωμάτων.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Παρά την έλλειψη διαφορετικών σωματότυπων, η Fall 2023 συλλογή Miu Miu βασίστηκε αρκετά στην γυναικεία ενδυνάμωση, ανεξαρτησία και περηφάνεια. Μπορεί να επηρεάστηκε από το γεγονός ότι παρουσίασε το show μια μέρα πριν την Ημέρα της Γυναίκας, και ακόμη κι αν δεν υπήρχε η εκπροσώπηση που διψάμε να δούμε από τον οίκο, η Miuccia Prada τίμησε τη σύγχρονη γυναίκα, αλλά και τις πολλές, διαφορετικές πτυχές της γυναικείας θηλυκότητας και σεξουαλικότητας.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο, δεν εκφραζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και μέσω της Fall 2023 συλλογής Miu Miu, η σχεδιάστρια μάς υπενθυμίζει τα αυτονόητα.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Κάπως έτσι, τα ρούχα της συλλογής, αν και δεν θα τα χαρακτήριζε κάποιος αμιγώς «θηλυκά» (με την ευρύτερη έννοια που ορίζεται από τους περισσότερους η γυναικεία θηλυκότητα), είχε σέξι στοιχεία που όμως, αγγίζουν όλες αυτές τις διαφορετικές πτυχές της γυναικείας σεξουαλικότητας.

 

Υπήρχε μια ειρωνεία σχεδόν, στο πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και το ντύσιμό τους. Όλες τις φορές που στοχοποιούνται όλοι οι διαφορετικοί τύποι γυναικών και το στιλ τους. Από αυτές που φοράνε «συντηρητικά» ρούχα και χαρακτηρίζονται ως πουριτανές, μέχρι και εκείνες που ντύνονται «προκλητικά» και θεωρούνται εύκολες.

 

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης, είχε ως αποτέλεσμα στη Fall 2023 συλλογή Miu Miu να δούμε κιλοτάκια, άλλοτε πλεκτά και άλλοτε στολισμένα με πετράδια, να φοριούνται με απλά ζιβάγκο ή με «γιαγιαδίστικες», «συντηρητικές» ζακέτες.

Launchmetrics Spotlight

Το καλό με αυτό, είναι το γεγονός ότι υπήρχε μια αβίαστη και σχεδόν, ειρωνική παρουσίαση αυτού του “ugly chic” για το οποίο είναι γνωστή η σχεδιάστρια, και το οποίο είχε μια unapologetic διάθεση. H γυναίκα Miu Miu μπορεί να είναι σοβαρή και εργατική σε περιβάλλον εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί, μετά το γραφείο, να παρτάρει μέχρι το ξημέρωμα, να κάνει one-night stands και να γυρίζει το πρωί στο σπίτι με τα «συντηρητικά» ρούχα και τα sparkly κιλοτάκια της.

Launchmetrics Spotlight

Αυτά τα looks με τις διάφανες φούστες και ζακέτες συνδυασμένες με χρωματιστά καλσόν, τα πλεκτά co-ord σετ πάλι με ζακέτες και matching κιλοτάκια, τα σούπερ μίνι φορέματα (είναι αυτά τα φορέματα η μετεξέλιξη των μικροσκοπικών φουστών των προηγούμενων συλλογών άραγε;), και τα πιο «γιαγιαδίστικα» σύνολα με τις pencil φούστες και matching ζακέτες, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε το γυναικείο ντύσιμο και τη γυναικεία σεξουαλικότητα, με πιο απελευθερωμένο τρόπο.

 

Launchmetrics Spotlight

 

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, τα highlights της συλλογής ήταν τα εκπληκτικά δερμάτινα jackets τα οποία ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη, ανάγλυφη υφή που είχαν, αλλά και για το ενδιαφέρον, τόσο-όσο ογκώδες σχήμα τους. Ενώ τα διάφανα “secretary” looks, στα χρώματα του μπεζ και του πράσινου, που περιλάμβαναν 3D λουλούδια ήταν απλά υπέροχα.

Launchmetrics Spotlight

Φυσικά, από τα shows του οίκου Miu Miu δεν λείπουν ποτέ οι λαμπεροί καλεσμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν και στο front row της παρουσίασης, αλλά και στην πασαρέλα. Με τις Emma Corrin, Mia Goth και Zaya Wade (την κόρη του μπασκετμπολίστα Dwyane Wade) και Ethel Cain να συμμετέχουν στο show, η συλλογή ήταν συμπεριληπτική ως προς τα γένη και πώς ορίζεται η γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά όχι ως προς τα σώματα. Αυτό φαίνεται να είναι το «κόκκινο πανί» πολλών αναγνωρισμένων οίκων μόδας που αποφεύγουν το body inclusivity όπως ο διάολος το λιβάνι. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Μπορούμε όμως, να έχουμε κιλοτάκια διακοσμημένα με πετράδια. Αυτή είναι η σημερινή μας νίκη μας στον χώρο της μόδας, I guess.