SIZE MATTERS

Οι μικροσκοπικές μίνι φούστες της Miu Miu επιστρέφουν. Μαζί τους και η έλλειψη εκπροσώπησης

Imaxtree

Γενικά, είμαι άνθρωπος που προσπαθεί πάντα, να βλέπει και τις δυο πλευρές του νομίσματος. Προσπαθώ, δηλαδή, να είμαι δίκαιη σε έναν άδικο κόσμο. Δίκαιο θα ήταν οι γυναίκες να μην σκοτώνονται από τα so-called «εγκλήματα πάθους». Δίκαιο θα ήταν να θεωρούνται ίσες με τους άνδρες. Δίκαιο θα ήταν να μην υπάρχουν εκφράσεις, όπως η φημισμένη αγγλική φράση “don’t be a pu&&y” που χρησιμοποιεί το γυναικείο όργανο για να εκφράσει την αδυναμία ενός ανθρώπου. Δίκαιο θα ήταν να ζούμε σε ένα κόσμο που η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι αποδεκτή, το ίδιο και το σώμα της. Όχι μόνο ένα σφριγηλό και καλογυμνασμένο σώμα. Αλλά όλα τα σώματα ανεξαρτήτως. Στον κόσμο της Miuccia Prada και του οίκου Miu Miu, αυτό δεν υπάρχει.

Και με προβληματίζει αυτό, γιατί είναι μια γυναίκα που μέσα από τις συλλογές της, για τους οίκους Prada και Miu Miu, μαχόταν από πάντα για τη γυναικεία ισότητα, άλλοτε πιο έμμεσα και άλλοτε πιο ξεκάθαρα. Μια γυναίκα που θεωρείται φεμινίστρια και που ήθελε πάντα να βλέπει τη γυναίκα να θριαμβεύει. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, στα δυο τελευταία show Miu Miu, αυτό δεν υπάρχει.

Στο show Μiu Miu δεν υπάρχει εκπροσώπηση. Υπάρχουν όμως χαμηλόμεσες μίνι φούστες και σορτς για τις αδύνατες

Γιατί, μάντεψε, ο χώρος της μόδας, δεν νοιάζεται για την ισότητα μάτια μου. Δεν νοιάζεται για την ίση εκπροσώπηση στους σωματότυπους ή των κοινωνικών τάξεων (γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες μόδας, όπως η μαζικής παραγωγής μόδα και η πολυτελής). Και καταλαβαίνω, ότι η Miuccia Prada, δεν μάχεται γι’ αυτό. Αν μαχόταν πραγματικά, θα έβλεπα αυτή την άτιμη εκπροσώπηση στα shows της για τον οίκο Prada και τον Miu Miu. Θα έβλεπα την επιστροφή των μικροσκοπικών μίνι φουστών, με χαρά και θα χαιρόμουν για την gender free συλλογή που παρουσίασε. Μια πολύ ωραία συλλογή, την οποία όμως, ηθικά, δεν μπορώ να την απολαύσω. Ίσως γιατί, παλινδρομώ και ζω για δεύτερη φορά, το ίδιο συναίσθημα ότι μπαίνω στο περιθώριο. Εγώ και όλες οι γυναίκες που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην πασαρέλα.

Τι θα θέλαμε να δούμε στη Fall 2022 συλλογή

Όπως σου είπα, στη ζωή (και τη μόδα), προσπαθώ πάντα να βλέπω και τις δυο πλευρές του νομίσματος. Καταλαβαίνω, λοιπόν, τις αναφορές στο show του οίκου Miu Miu που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Βλέπω την έμπνευση και βλέπω μια πραγματικά ωραία συλλογή και ένα δυναμικό comeback από τον οίκο που τελευταία ήταν λίγο “meh”.

Βλέπω την εμπορική επιτυχία της συλλογής, αλλά αυτό που δεν βλέπω, είναι η συμπεριληψιμότητα. Δεν γίνεται, εν έτει 2022, να μην υπάρχει έστω ένα μοντέλο που να μην είναι petite, curvy ή που να έχει, τέλος πάντων, κάτι που να το ξεχωρίζει από την όψη των παραδοσιακών ψηλών, αδύνατων μοντέλων. Και για να είμαι ξεκάθαρη. Το θέμα μου δεν είναι τα ψηλά, αδύνατα μοντέλα. Είναι η έλλειψη όλων των υπόλοιπων ειδών ομορφιάς. Έτσι, θα καταλάβαινα καλύτερα τη συλλογή. Και εξηγώ. Η Fall 2022 συλλογή Miu Miu εμπνεύστηκε από την πρώτη menswear συλλογή που κυκλοφόρησε το 1999. Φέτος, ο οίκος Miu Miu, κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του και το να εμπνευστεί από μια ανδρική συλλογή για τη γυναικεία του, είναι μια φανταστική επιλογή, κατά τη γνώμη μου.

Μιας και η συλλογή από την οποία εμπνεύστηκε, ήταν η δεκαετία που η μόδα των 2000s ή αλλιώς η Y2K μόδα, ανέδειξε τις χαμηλόμεσες σιλουέτες, καταλαβαίνω απόλυτα την παρουσία των χαμηλόμεσων σούπερ μίνι φουστών και σορτς στην πασαρέλα. Όλα αυτά, συνδυάστηκαν ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά με oversized και πιο παραδοσιακά ανδρόγυνες γραμμές στα σακάκια και τα πανωφόρια που ήταν το τέλειο πάντρεμα της γυναικείας και ανδρικής μόδας. Η Fall 2022 συλλογή Miu Miu ήταν μια εξαιρετική εκπροσώπηση της μόδας χωρίς φύλο. Δεν υπήρχαν ξεκάθαρες ταμπέλες στα ρούχα και σ’ αυτό η Miuccia Prada είναι «μανούλα». Είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να εκπροσωπήσει ακριβώς αυτό.

Μου έλλειψε όμως και η εκπροσώπηση στους σωματότυπους. Ήθελα, μετά το «φιάσκο» (στα μάτια μου, anyway) των micro μίνι φουστών της Spring 2022 συλλογής, να επιστρέψει με μια συλλογή που να δείχνει και curvy μοντέλα να υποστηρίζουν αυτές τις χαμηλόμεσες σιλουέτες. Και ξέρεις γιατί το θέλω αυτό; Γιατί, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι εάν κάποια γυναίκα που δεν έχει φλατ κοιλιά, μπορεί να φορέσει αυτές τις φούστες, ούτως ή άλλως. Το να βλέπεις όμως το “stamp of approval” από μια τόσο επιδραστική και αναγνωρισμένη σχεδιάστρια, και μοντέλα να φοράνε ρούχα σαν αυτά στην πασαρέλα, είναι αλλιώς. Υπάρχει μια εικόνα που θα μείνει για πάντα. Δείχνει, επίσης, ότι η σχεδιάστρια μάς καταλαβαίνει. Όχι μόνο εμάς τις χοντρές γυναίκες, αλλά όλες τις γυναίκες.

Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που θα ήθελα να δω, αυτό το τόσο απλό αλλά τόσο μεγάλο πράγμα, για το γυναικείο φύλο. Σε μια τόσο επιτυχημένη συλλογή που καταρρίπτει τα ιδεατά του τι εστί γυναικείο και ανδρικό ντύσιμο, θα είχε ακόμα μεγαλύτερη επιδραστικότητα, αν υπήρχε και εκπροσώπηση όλων των σωματότυπων.

Ίσως να χρειαστεί ένα ακόμα εξώφυλλο σαν αυτό του i-D με την Paloma Elsesser που φόρεσε τη μικροσκοπική φούστα Miu Miu στο εξώφυλλο, δείχνοντας το εκπληκτικό σώμα της, για να εκτιμήσουμε παραπάνω τη μόδα αυτή.