FASHION SHOW

Schiaparelli Couture 2023: Μια αριστουργηματική, δυναμική συλλογή και τα λιοντάρια που έπεσαν να μας φάνε

Launchmetrics Spotlight

Αυτό που είναι καλό, αλλά και ταυτόχρονα κακό στη μόδα, στην εποχή των social media στην οποία ζούμε, είναι η προβολή. Από τη μια στρέφει την προσοχή σε μια συλλογή ρούχων που αξίζει να δουν πολλοί, και από την άλλη, ρίχνει φως σε κάποιες collections για τους λάθος λόγους. Από την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου δηλαδή, που έχουν κυκλοφορήσει οι φωτογραφίες με τα κεφάλια λιονταριών που είχαν τα ρούχα στη Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογή, που είδαμε στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, αλλά και στο φόρεμα που φόρεσε η Kylie Jenner στο front row του show, η προσοχή έχει, λανθασμένα, στραφεί στα ρούχα αυτά.

Οι περιστασιακοί ακτιβιστές-φιλόζωοι των social media, σχολίασαν τον οίκο και την reality star για τις «απαράδεκτες» αυτές προτομές (και συμφωνώ μαζί τους εν μέρει), αλλά από την άλλη η υποκρισία έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. Όταν αγοράζουμε δερμάτινες τσάντες και παπούτσια από πού νομίζουν κάποιοι ότι φτιάχνονται; Από δέρμα ζώων. Όταν καταναλώνουμε ρούχα από αλυσίδες μαζικής παραγωγής ρούχων, σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι τις επιπτώσεις που έχει η γρήγορη μόδα στο περιβάλλον; Δεν υποστηρίζω και δεν καταδικάζω κανέναν. Απλά ας κοιτάζουμε πρώτα τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι, πριν τρέξουμε να καταδικάσουμε κάποιον άλλον.

Κάπως έτσι, έχει χαθεί το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Daniel Roseberry, για τη Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογή: ότι η γυναίκα, είναι όπως αυτά τα λιοντάρια. Σύμβολο δυναμισμού. Με έμπνευση από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, η συλλογή αυτή, δεν ήταν μόνο τα ρούχα με τις προτομές ζώων. Η συλλογή ήταν ένας εορτασμός στη δύναμη της φύσης, της ομορφιάς, αλλά και στη δύναμη της γυναίκας που φοράει τα ρούχα Schiaparelli.

Launchmetrics Spotlight

Η Spring Schiaparelli Couture 2023 δεν είχε μόνο ρούχα με προτομές ζώων

Η προσοχή για τη Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογή, λοιπόν, στράφηκε σε ένα μόνο πράγμα. Πολλοί, έχουν τη διάθεση απλά να κρίνουν και να βλέπουν μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Όσοι είδαν το δάσος, λοιπόν, πρόσεξαν ότι η συλλογή είχε εκπληκτικά ρούχα. Ήταν μια ωδή στη δεξιοτεχνία και, ενώ είχε κάτι το μακάβριο, ήταν κομψή, αλλά και ρομαντική. Και αυτό, γιατί βλέπεις το όραμα του σχεδιαστή και τον τρόπο με τον οποίο επαναπροσδιόρισε τη μορφή κάποιον ρούχων. Είδαμε ένα δερμάτινο jacket σαν oversized φόρεμα, ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά μπολερό σαν καλοραμμένα, cropped σακάκια. Είδαμε ψηλόμεσες παντελόνες να έχουν την πιο αέρινη κίνηση και να συνδυάζονται με «σκληρούς», ψηλούς κορσέδες, άλλοι με διακοσμητικά στοιχεία και άλλοι να θυμίζουν έργα τέχνης από ξύλο.

Launchmetrics Spotlight

Είδαμε μοναδικά laser-cut σακάκια να συνδυάζονται με σέξι φούστες, κοστούμια με exaggerated ώμους και υπερβολικά τονισμένες μέσες, προσφέροντας μια νέα, φρέσκια ματιά στις γραμμές των ρούχων.

Launchmetrics Spotlight

Απαρατήρητα δεν πέρασαν και τα μοναδικά βραδινά φορέματα, άλλοτε με μακριές ουρές και άλλοτε με διαφάνειες και παγιέτες σε διαφορετικά σχήματα, δημιουργώντας τα πιο ωραία patterns. Όλα ήταν ένας εορτασμός στη δημιουργικότητα και την υψηλή ραπτική, της οποίας αυτός είναι ο σκοπός: να υπερβάλλει και να μην προσφέρει κάτι που είναι συνηθισμένο.

Launchmetrics Spotlight

Σε αυτό, βοήθησε και η έμπνευση της Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογής, που όπως σου είπα, ήταν η Θεία Κωμωδία του Δάντη και πιο συγκεκριμένα, η Κόλαση -το πρώτο από τα τρία μέρη του ποιήματος (όπου αναφέρονται και τα τρία τέρατα, το λιοντάρι, ο λύκος και η λεοπάρδαλη).

Launchmetrics Spotlight

Υπήρχε μια δικαιολογημένη θεατρικότητα στα ρούχα που βασίστηκε πολύ στο ποίημα και η οποία όμως, έβγαζε νόημα. «Αυτό που με τράβηξε στην ‘Κόλαση’ δεν ήταν η θεατρικότητα στη δημιουργία του Δάντη. Ήταν η τέλεια μεταφορά που πρόσφερε για το μαρτύριο που βιώνει κάθε καλλιτέχνης ή κάθε δημιουργική προσωπικότητα, όταν καθόμαστε μπροστά από τις οθόνες ή το μπλοκ ή τα ρούχα μας, και ταραζόμαστε από κάτι, αλλά δεν ξέρουμε από τι. Η αμφιβολία της δημιουργίας και η αμφιβολία της πρόθεσης», αναφέρει ο Roseberry στις σημειώσεις του για τη Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογή.

Ίσως αυτό το συναίσθημα ταραχής και αμφιβολίας να ένιωσε ο σχεδιαστής, όταν είδε τη Shalom Harlow, τη Naomi Campbell και την Irina Shayk να φοράνε τα ψεύτικα κεφάλια ζώων στα φορέματά του. Ή μπορεί να ήταν η εκπληκτική δεξιοτεχνία στα ρούχα και ο μακάβριος δυναμισμός που εξέπεμπε ολόκληρη η Spring Schiaparelli Couture 2023 συλλογή. Σε κάθε περίπτωση, μια εμμονή την πάθαμε.