FASHION SHOW

Schiaparelli Couture 2022: Φοριέται η τέχνη; Φοριέται

Ίσως τίποτα να μην είναι τυχαίο. Η έναρξη της Εβδομάδας Μόδας για τις Couture συλλογές, ξεκίνησε την ημέρα που πέθανε ο Thierry Mugler. Ο σχεδιαστής που οι παρουσιάσεις των συλλογών του στα 80s και τα 90s, έμοιαζαν με θεατρικές παραστάσεις. Που τα ρούχα του ήταν τόσο avant-garde και με μια ξεκάθαρη δόση σουρεαλισμού -στοιχεία που χαρακτηρίζουν συχνά τις couture συλλογές μόδας.

 

Ο σουρεαλισμός δεν ήταν κάτι που «ξεκίνησε» ο Mugler, γιατί πριν απ’ αυτόν υπήρξε η αείμνηστη Elsa Schiaparelli, η οποία επηρεάστηκε από τον Salvador Dalí για τις δημιουργίες της. Η έμπνευση προκύπτει από παντού (αυτό είναι γνωστό), και οι μεταγενέστερες γενιές των designers εμπνέονται από αυτούς που θριάμβευσαν προηγουμένως κ.ο.κ. Αυτό αποδεικνύει και η νέα συλλογή του Daniel Roseberry, του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Schiaparelli, ο οποίος, όπως αναφέρει και το @diet_prada, είναι στιγμές, σαν αυτές τώρα, που νιώθεις ότι η μόδα, γράφει ιστορία.

Η ιστορία γράφεται όταν παρουσιάζεις μια συλλογή που εμπνέεται από την κληρονομιά του οίκου αλλά και από σχεδιαστές, σαν τον Mugler, που μόλις πέθανε. Είναι τυχαίο όλο αυτό; Στη μόδα, τίποτα δεν είναι.

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, λοιπόν, ξεκίνησε και όσο εδώ απολαμβάνουμε το χιόνι (το απολαμβάνουμε τελικά;), στην Πόλη του Φωτός γιορτάζεται η μόδα. Γιορτάζεται η δημιουργικότητα (να, κάτι που δεν γιορτάζουμε στην Ελλάδα), γιορτάζονται οι τέχνες. Με θεατρικό τρόπο, με αναφορές στο κίνημα του σουρεαλισμού που υπάρχει πάντα στις δημιουργίες του οίκου, αλλά και με αυτές από τις δημιουργίες άλλων σχεδιαστών, ο οίκος Schiaparelli παρουσίασε τη Spring 2022 Couture συλλογή του.

Space Age: Η νέα-παλιά γενιά του οίκου Schiaparelli

“An Age of Discipline”: Η γενιά της πειθαρχίας. Έτσι, ονόμασε ο Roseberry τη συλλογή Schiaparelli Spring Couture 2022. Αυτό, βασίζεται όχι τόσο στην έμπνευση της συλλογής, αλλά στα ρούχα αυτά καθ’ αυτά. Στόχος του σχεδιαστή ήταν να «ελαττώσει» τους έντονους όγκους στις σιλουέτες και να ενδώσει στις απαρχές του σουρεαλισμού. Στις θεμελιώδεις αρχές για τις οποίες είναι γνωστός ο οίκος. Έτσι, στη χρωματική παλέτα προστέθηκαν οι χρυσές και εκρού αποχρώσεις (εκτός από αυτές του άσπρου-μαύρου) αλλά και πιο εντυπωσιακά κομμάτια/αξεσουάρ, τα οποία κόβουν την ανάσα. Αν αναρωτιόσουν αν υπάρχει τέχνη που να φοριέται, τότε αρκεί να δεις τη συλλογή Schiaparelli.

Αυτό όμως, που μεταφράζεται ως η «εποχή της πειθαρχίας» για τον σχεδιαστή, είναι οι αναφορές στη Space Age περίοδο και τις sci-fi ταινίες, από τις οποίες η έμπνευση ήταν ξεκάθαρη. Από ταινίες, όπως το Dune και το Interstellar και φυσικά, σχεδιαστές όπως ο Pierre Cardin, ο master του Space Age στη μόδα, όλοι και όλα ήταν στις βασικές αναφορές του Roseberry για τη συλλογή.

Imaxtree

Φυσικά, η βασικότερη πηγή έμπνευσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ιδρύτρια του οίκου, Elsa, τη «βασίλισσα του σουρεαλισμού» στη μόδα, η οποία είτε με το φημισμένο “lobster dress” ή το “tears dress”, σχεδίασε μερικά από τα πιο iconic designs στην ιστορία της μόδας. Ο Roseberry, λοιπόν, «βούτηξε» στα άδυτα του σουρεαλισμού και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Imaxtree

Οι αναφορές ήταν οι σωστές με σκοπό να παραδώσει σχέδια που ήταν μεν μοντέρνα, αλλά αβίαστα κομψά. Δημιουργίες που θα φορεθούν σίγουρα από τις celebrities του σήμερα και που η επόμενη γενιά σχεδιαστών θα χρησιμοποιούν ως αναφορά, στις συλλογές τους.

Imaxtree

Τα work of art ρούχα της συλλογής

Aυτό, λοιπόν, που έκανε ο Roseberry με τη Schiaparelli Spring Couture 2022 συλλογή, είναι να δώσει βάση στο tailoring. ΟΚ, πάντα το κάνει αυτό με τις ογκώδεις σιλουέτες και τις τονισμένες μέσες (να, οι αναφορές στον Mugler) και αυτό έκανε και τώρα, αλλά με περισσότερη προσοχή στο design. «Υπερβολικοί» shawl γιακάδες, τεράστια necklines στις αποχρώσεις του άσπρου-μαύρου αλλά και του χρυσού, λευκά trims σε biker shorts και φορέματα, 3D τονισμένοι ώμοι, εκπληκτικά “matador” σακάκια και εξαιρετικοί κορσέδες. Όλα απέδωσαν αυτή την υπερβολή που έχει ο σουρεαλισμός σαν concept. Μόνο που τώρα αυτός ο σουρεαλισμός μπορεί να φορεθεί.

Imaxtree

Αλλά αυτό που έκανε τη Spring Couture 2022 συλλογή Schiaparelli για να εισέλθει στη «νέα γενιά της πειθαρχίας», ήταν τα «εξτραδάκια». Ήταν οι χρυσές «λεπτομέρειες» aka αξεσουάρ/pieces τα οποία συνόδευσαν ή συχνά πρωταγωνιστούσαν στα looks της πασαρέλας. Χρυσά μεταλλικά pieces, συνόδευσαν τα looks της συλλογής και οφείλονται γι’ αυτή την αξεπέραστη μοναδικότητα της συλλογής.

Imaxtree

Ο σουρεαλισμός, εδώ, συναντάει τη δεξιοτεχνία και με τον έναν ή άλλο τρόπο, μας επιβεβαιώνει ότι τα αξεσουάρ είναι κυρίαρχα των συνόλων μας. Κάπως έτσι, οι βελούδινοι κορσέδες με κώνους, στολίστηκαν με χρυσό σύρμα, αφαιρετικά κολιέ «γέμισαν» τις στράπλες λαιμοκόψεις, ημιδιάφανα opera gloves, μεταμορφώθηκαν σε έργα τέχνης με εντυπωσιακά χρυσά pieces.

Imaxtree

Imaxtree

Φυσικά, σταρ της συλλογής, ήταν το χρυσό “cage dress” το οποίο εμπνεύστηκε από τις ηλιαχτίδες του ήλιου και δημιουργήθηκε στο χέρι από δέρμα και καλύφθηκε με φύλλα χρυσού και vintage πετράδια.

Imaxtree

Το σύγχρονο αλλά και το παλιό, το δραματικό αλλά και ονειρικό εφέ της Spring Couture 2022 συλλογής, ήταν ό,τι χρειαζόμασταν για να εισέλθουμε στον «Πλανήτη Schiaparelli». Ήταν ό,τι χρειαζόμασταν για να δούμε ότι η μόδα δεν είναι ένα πράγμα. Δεν είναι μόνο άνεση, δεν είναι μόνο αναγκαιότητα, δεν είναι μόνο καταναλωτισμός. Είναι μια μορφή τέχνης και conversation starter. Η πραγματικότητα είναι πολύ ρεαλιστική για να την αντέξουμε καμιά φορά, και η συλλογή αυτή, είναι η διαφυγή μας.

Απόλαυσε όλη τη συλλογή, παρακάτω.