FASHION NEWS

Sabato De Sarno: Ποιος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci;

@2023 Gucci Press Office Via AP

The cat is out of the bag. Το μεγάλο μυστικό για το ποιος θα ακολουθήσει την ξαφνική αποχώρηση του Alessandro Michele στον οίκο Gucci, αποκαλύφθηκε. Ο όμιλος Kering, στον οποίο ανήκει ο οίκος Gucci (μεταξύ πολλών ακόμη πολυτελών οίκων μόδας), βρήκε τον ακόλουθο του Michele, ενός σχεδιαστή που καθόρισε την πορεία της μόδας των τελευταίων ετών, που (ξανα)έβαλε τη μόδα χωρίς φύλο στον χάρτη, που απενοχοποίησε τον μαξιμαλισμό και το διαφορετικό, και που έφερε πολλά εκατομμύρια σε κέρδη στον οίκο. Η νέα γενιά του ιταλικού οίκου που ιδρύθηκε το 1921, είναι εδώ, και ο Sabato De Sarno, είναι ο νέος «καπετάνιος».

Παρ’ όλες τις υποψίες (και επιθυμίες) πολλών, ότι ο Tom Ford θα επέστρεφε στα παλιά του λιμέρια (ο Ford σχεδίαζε για τον οίκο από το 1994 μέχρι το 2004), κάτι που, μεταξύ μας τώρα, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμβεί, ο όμιλος Kering επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες. Όπως και με τον Alessandro Michele, το 2015, έτσι και τώρα με τον Sabato De Sarno, ο όμιλος αποφάσισε να φέρει έναν άνθρωπο “behind the scenes” (και όχι ένα ήδη δημοφιλές πρόσωπο της μόδας), για να αναλάβει τον οίκο. Και αυτή είναι πάντα η σωστή κίνηση, και ίσως και η μοναδική για έναν οίκο σαν τον Gucci. Μετά την επιτυχία του Michele σε έναν τόσο αναγνωρισμένο οίκο, δύσκολα θα μπορούσε ένα ήδη μεγάλο όνομα να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρντ ενός φανατικού κοινού.

Ο De Sarno, αν και ένας βετεράνος της μόδας, παρουσιάζεται από τον οίκο, ως ένα φρέσκο πρόσωπο, με φρέσκιες ιδέες, χωρίς όμως, να είναι γνωστός από όλους, για την αισθητική ή το ύφος του σαν σχεδιαστής. Φυσικά, η εμπειρία του σε μεγάλους οίκους μόδας και σαν ένας άνθρωπος «εκ των έσω», θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τον όγκο και τις προσδοκίες του να σχεδιάζεις μια συλλογή για έναν τόσο σημαντικό οίκο μόδας. Τώρα είναι η στιγμή που η προσωπική του αισθητική, εμπειρία και αναφορές, θα τον βοηθήσουν να προσφέρει την δική του ματιά στον ιταλικό οίκο. Αλλά ποια είναι η αισθητική του Sabato De Sarno; Πώς ξεκίνησε την καριέρα του και πώς κατέληξε στο να κατέχει μια από τις πιο αξιοζήλευτες και σημαντικές θέσεις στον χώρο της μόδας;

Ποιος είναι ο Sabato De Sarno;

Ο Sabato De Sarno, γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας, το 1984. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο 39χρονος Ιταλός σχεδιαστής, αναλαμβάνει θέση ισχύος, σε έναν τόσο σημαντικό ρόλο, παρ’ όλη την 15ετή και βάλε, εμπειρία του στον χώρο αυτό.

Δεν είναι ένα μεγάλο όνομα, αλλά όπως και ο Alessandro Michele, όταν ξεκίνησε στον οίκο Gucci, έτσι και ο De Sarno, δεν έχει το “star power” που έχει ο Michele τώρα, μετά το ξεκίνημά του στον οίκο. Ο Sabato De Sarno μπορεί να μην έχει αναλάβει ξανά μια τόσο σημαντική θέση, αλλά είναι σίγουρα το «φρέσκο αίμα» που χρειάζεται ο χώρος της μόδας, αυτή τη στιγμή. Σίγουρα, η 18ετή καριέρα του στον χώρο της μόδας, θα τον βοηθήσει ώστε να κατευθύνει τον οίκο στη νέα γενιά (και αισθητική) που τόσο πολύ ήθελε ο οίκος να αποκτήσει. Εξάλλου, ένας από τους λόγους της αποχώρησης του Michele, ήταν το γεγονός ότι δεν άλλαξε το ύφος των ρούχων του, ενώ του είχε ζητηθεί από τον όμιλο.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων που θα αναλάβω τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Gucci. Είμαι περήφανος που θα είμαι μέρος ενός οίκου με τόση αξιοσημείωτη ιστορία και κληρονομιά, που ανά τα χρόνια, έχει καταφέρει να υποδεχτεί και να εκτιμήσει τις αξίες στις οποίες πιστεύω. Είμαι πολύ συγκινημένος και ενθουσιασμένος να συμβάλλω το δημιουργικό μου όραμα για τον οίκο», δήλωσε ο De Sarno για τη νέα του θέση. Αλλά από που ξεκίνησε ο Ιταλός σχεδιαστής;

Η ως τώρα καριέρα του στον χώρο της μόδας

O Sabato De Sarno μπορεί να μην είναι ένα όνομα που γνωρίζουν (ακόμη) πολλοί, αλλά, είναι ένας σχεδιαστής που έχει κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων του στον χώρο αυτό. Ο De Sarno είναι γνωστός στον χώρο, σαν ένας σχεδιαστής που έχει «περάσει» από διάφορους πολυτελείς οίκους μόδας, ανά τα χρόνια.

Η πρώτη του μεγάλη δουλειά ήταν το 2005, στον οίκο Prada. Μερικούς μήνες μετά, άρχισε να δουλεύει για τον οίκο Dolce & Gabbana. Λίγο καιρό μετά, αποφάσισε να αλλάξει και πάλι δουλειά, ξεκινώντας στον οίκο Valentino, το 2009, όπου και «στέριωσε», μέχρι και το 2023. Είναι αρκετά γνωστός για τη δουλειά του στον οίκο Valentino, μιας και έχει δουλέψει πολύ στενά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Pierpaolo Piccioli, με τον οποίο σχεδίαζαν μαζί τις γυναικείες και ανδρικές συλλογές του label.

Στον νέο του ρόλο, θα είναι υπεύθυνος για όλες τις συλλογές του οίκου Gucci, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση των γυναικείων και ανδρικών συλλογών, των δερμάτινων ειδών, αξεσουάρ αλλά και των lifestyle συλλογών.

Sabato De Sarno x Gucci: Τι να περιμένουμε;

Αν κρίνουμε από την 14ετή καριέρα του Sabato De Sarno στον οίκο Valentino, το ύφος του σχεδιαστή, και αυτό που περιμένει ο όμιλος Kering, να φέρει στον οίκο Gucci, προβλέπεται να ξεφεύγει από τον γνωστό μαξιμαλισμό του Alessandro Michele. Και στην τελική, αυτό είναι το νόημα. Να βλέπουμε την ερμηνεία του κάθε σχεδιαστή που αναλαμβάνει τα καλλιτεχνικά ηνία του οίκου, μέσα από την δική του αισθητική και τις αναφορές του. O Tom Ford έφερε τον αβίαστο και unapologetic αισθησιασμό στον οίκο Gucci, η Frida Giannini τον κλασικισμό και τις αυστηρές γραμμές, ο Michele τη μόδα χωρίς φύλο και τον μαξιμαλισμό και τώρα είναι η σειρά του De Sarno.

Αν σκεφτούμε όμως, ότι τα τελευταία 14 χρόνια, εργάζεται στον οίκο Valentino, σίγουρα η πολυετής καριέρα του στον ιταλικό οίκο θα έχει επηρεάσει την αισθητική του. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο De Sarno μπορεί να μην μας εκπλήξει με κάτι τελείως διαφορετικό από τη δουλειά του στον οίκο Valentino. Αυτό έκανε και η Maria Grazia Chiuri, όταν αποχώρησε από τον οίκο Valentino -όταν ήταν δίδυμο με τον Pierpaolo Piccioli μέχρι που έφυγε για να αναλάβει τα ηνία στον οίκο Dior.

Σύμφωνα πάντως με τον Jean Vigneron, consultant της εταιρίας ερευνών, Egon Zehnder, αυτή ήταν η στρατηγική του ομίλου Kering για να ανανεώσει τον οίκο Gucci και να αλλάξει την αισθητική του οίκου σε πιο κλασικές και επίσημες σιλουέτες. Αυτό επιβεβαιώνει την «αποχώρηση» από τις πιο extravagant σιλουέτες του Michele, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό.

Ο Sabato De Sarno μπορεί να μην έχει το ίδιο όραμα που είχε ο Michele για τον οίκο Gucci, αλλά αυτό είναι το νόημα. Αυτό που τους συνδέει όμως (χωρίς να θέλω να ενδώσω σε συγκρίσεις), είναι ότι και οι δυο έχουν τον ίδιο ρομαντισμό και αγάπη προς το design.

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι όλοι θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την πρώτη συλλογή του Sabato De Sarno για τον οίκο Gucci που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβρη, στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο. All bets are off, οπότε ξεκινάμε από την αρχή. Ξεχνάμε όσα ξέραμε για τον οίκο Gucci (τα τελευταία 7 χρόνια τουλάχιστον) και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την εποχή του. Let the games begin.