FASHION NEWS

Είναι η αποχώρηση του Alessandro Michele από τον οίκο Gucci, το χειρότερο πράγμα στον κόσμο;

Launchmetrics Spotlight

Είναι γεγονός. Μετά από 7 πρωτοποριακά και πολύ πετυχημένα χρόνια στον οίκο Gucci, ο Alessandro Michele αποχωρεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ιταλικού label. Έναν οίκο που γνωρίζουν οι πάντες στον πλανήτη, ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με τη μόδα. Έναν εμβληματικό οίκο με αίγλη, που μέχρι τώρα, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο ύφος. Η συνεργασία του όμως, με τον Michele, έφερε όχι απλά έναν αέρα ανανέωσης στον ως τότε, καθωσπρέπει οίκο (δεν υπολογίζω τη θητεία του Tom Ford φυσικά), αλλά έθεσε και νέα στάρνταρτς στον χώρο της μόδας.

Ο, όχι και πολύ γνωστός τότε, Alessandro Michele, από την πρώτη του κιόλας συλλογή για τον οίκο Gucci, μας επανασύστησε τη μόδα χωρίς φύλο, διαδίδοντας το μήνυμα της δημιουργικότητας σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Η μόδα είναι για όλ@ και δεν θα έπρεπε να έχει ταμπέλες και μέχρι και την τελευταία του συλλογή, ο Michele, φρόντισε να σκορπίσει το σημαντικό αυτό μήνυμα.

Δημιούργησε, λοιπόν, το δικό του κίνημα, βάζοντας λιθαράκι του στο κεφάλαιο της genderless μόδας και το έκανε με τον δικό του τρόπο. Παρουσιάζοντας την ιταλική μόδα και τις μαξιμαλιστικές ρίζες της, μέσω του ρούχου. Η ιταλική ταυτότητα και κουλτούρα ήταν πάντα η βασική έμπνευση του Alessandro Michele στις συλλογές του για τον οίκο Gucci και αυτό ήταν που τον βοήθησαν να διατηρήσει ένα τόσο μεγάλο κοινό, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό σε κέρδη.

Η πρώτη συλλογή του Alessandro Michele για τον οίκο Gucci, αφορούσε τη Menswear collection, για τη σεζόν Fall 2015. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε από τον οίκο να αντιμετωπίζεται το ανδρικό ντύσιμο τόσο απελευθερωμένα / Launchmetrics Spotlight
Η πρώτη συλλογή του Alessandro Michele για τον οίκο Gucci, αφορούσε τη Menswear collection, για τη σεζόν Fall 2015. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε από τον οίκο να αντιμετωπίζεται το ανδρικό ντύσιμο τόσο απελευθερωμένα

Γιατί η αποχώρησή του, είναι μια καλή εξέλιξη

Όλα αυτά, τώρα όμως, έρχονται σε ένα τέλος. Και πολλοί αναρωτιούνται γιατί. Γιατί να φύγει ο Alessandro Michele από τον οίκο Gucci, ενώ έχει εμπορική επιτυχία, ενώ η συνταγή λειτουργεί; Γιατί η μόδα πρέπει να αλλάζει. Αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη. Γιατί οι άνθρωποι εξελίσσονται, το ίδιο και οι επιθυμίες τους και το δημιουργικό τους όραμα. Ειδικά, όσον αφορά τον χώρο της μόδας, η αλλαγή είναι (σχεδόν) πάντα καλή.

Πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους της μόδας χώρο να αναπνεύσουν και να εξελιχθούν και αυτό θα έπρεπε να αφορά και τη σχέση μας με τη μόδα, γενικά. Το βόλεμα δεν βοήθησε κανέναν και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η αποχώρηση, θα είναι ωφέλιμη και για τους δυο.

Και απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η απόφαση ήταν στα «σκαριά» εδώ και καιρό. Για διαφορετικούς λόγους τότε φυσικά.

Η παρολίγον αποχώρηση του Alessandro Michele από τον οίκο Gucci, πριν ένα χρόνο

Αν και για πολλούς, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούν τον οίκο Gucci, χωρίς τον Alessandro Michele, η αποχώρησή του, δεν είναι η μια εν βρασμώ απόφαση. Σύμφωνα με το WWD, ο λόγος της αποχώρησης του σχεδιαστή, λέγεται ότι οφείλεται σε μια απόφαση του François-Henri Pinault (CEO τoυ Kering Group που έχει υπό την κατοχή του τον οίκο Gucci, μεταξύ άλλων). Ο Pinault ζήτησε από τον Michele «να αλλάξει το ύφος» του οίκου, αλλά απ’ ότι φαίνεται ο σχεδιαστής δεν το έκανε αρκετά. Κρίνοντας από τις τελευταίες συλλογές Gucci, προσωπικά, θα συμφωνήσω με τον Pinault. Οι συλλογές του Michele, αν και έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό ύφος που έχει ταυτιστεί με το ιταλικό label, έχουν ένα αρκετά επαναλαμβανόμενο μοτίβο που ο σχεδιαστής φαίνεται να μην κατάφερε να αποβάλλει.

Ο Αlessandro Michele το 2018 / Launchmetrics Spotlight
Ο Αlessandro Michele το 2018

Φυσικά, αυτό συμβαίνει καιρό, και η κούραση του σχεδιαστή απέναντι στους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η μόδα, υπάρχει καιρό. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοίνωσε την αλλαγή πλεύσης του οίκου Gucci, ως προς τον αριθμό των συλλογών που παρουσιάζει, αλλά και στο γεγονός ότι πέρσι παραλίγο να φύγει από τον οίκο, οικειοθελώς.

Μιλώντας πέρσι στο ιταλικό podcast, Muschiο Selvaggio, ο Alessandro Michele εξήγησε πως ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από τον οίκο Gucci, το 2021. «Ήμουν λίγο μπουχτισμένος με το τι έκανα ως τότε. Είχα αρχίσει ήδη να κάνω άλλα δικά μου πράγματα. Έγινα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Richard Ginori, γιατί άρχισα να συλλέγω πορσελάνες και διάφορες αντίκες». Μετά όμως, από μια πολύωρη κουβέντα με τον CEO Marco Bizzarri, έπεισε τον Michele να μείνει.

Aπό τη Fall 2018 συλλογή του οίκου Gucci, όπου ο Alessandro Michele έβαλε τα μοντέλα να κρατήσουν αντίγραφα των κεφαλιών τους στην πασαρέλα / Launchmetrics Spotlight
Aπό τη Fall 2018 συλλογή του οίκου Gucci, όπου ο Alessandro Michele έβαλε τα μοντέλα να κρατήσουν αντίγραφα των κεφαλιών τους στην πασαρέλα

Ο Alessandro Μichele, απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, θέλει να εξελιχθεί. Και αυτή η αποχώρηση θα του επιτρέψει να το καταφέρει. Στο ίδιο podcast είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι σκεφτόταν να μετακομίσει στο Λονδίνο και να στραφεί στον σχεδιασμό ρούχων για τον κινηματογράφο, μια αγάπη που έχει εκφράσει και με τη δημιουργία του Gucci Fest. Αλλά, μια αλλαγή, θα ήταν καλή και για τον ίδιο τον οίκο, όσα κέρδη κι αν έχει φέρει ο Alessandro Michele στον Gucci (τα έσοδα του οίκου από το 2015 που ξεκίνησε ο σχεδιαστής μέχρι και το 2019, τριπλασιάστηκαν).

Η S&M inspired συλλογή Gucci για τη Fall 2019 σεζόν / Launchmetrics Spotlight
Η S&M inspired συλλογή Gucci για τη Fall 2019 σεζόν

Ο Michele μπορεί να ήταν το καλύτερο πράγμα που έτυχε στον οίκο Gucci, μετά τον Tom Ford, αλλά η αποχώρησή του είναι μια σωστή κίνηση. Όσο η κοινωνία, άρα και η μόδα, αλλάζει, καμία φορά, αυτές οι «μουσικές καρέκλες» που παίζει η βιομηχανία της μόδας, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των οίκων που αλλάζουν «ομάδες» κάθε τρεις και λίγο, ίσως να γίνονται για καλό.

Καμία φορά, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή, όπως το να διώχνεις τον άνθρωπο που έφερε πολλά εκατομμύρια στην εταιρεία σου, για να γεννηθεί κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο ή κάτι το ίδιο ριζοσπαστικό όσο ήταν ο ερχομός του Alessandro Michele στον Gucci, το 2015.

Ένα είναι το σίγουρο. Η “Michelian” αισθητική που έφερε ο Alessandro στον οίκο, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η αναγέννηση του μαξιμαλισμού που έφερε ο Michele, δεν θα πεθάνει ποτέ.