ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

PFW: Οι «πανοπλίες» στη νέα συλλογή Balmain και η έκκληση για ενότητα

Imaxtree

«Είναι σαν να ζούμε σε δυο παράλληλους κόσμους. Τα social media βομβαρδίζονται από τον πόλεμο και τη μόδα». Εδώ και μερικές μέρα στα social media, κυκλοφορεί το έργο του Gaetano Di Dio, ενός artist που δείχνει μια επεξεργασμένη φωτογραφία κτιρίων που καταρρέουν, με τις επιγραφές μεγάλων οίκων μόδας, τοποθετημένες επάνω. Την ίδια στιγμή, το feed του Instagram μου, είναι γεμάτο με φωτογραφίες και βίντεο από τα πιο πρόσφατα fashion shows από τις Εβδομάδες Μόδας. Η φωτογραφία αυτή του Di Dio είναι η πιο αντιπροσωπευτική για τα συναισθήματα τα δικά μου και πολλών ακόμα ανθρώπων.

Δεν είναι εύκολο για μια γενιά η οποία μόλις «βγήκε» από μια πανδημία δύο ετών, μια οικονομική κρίση και εισέρχεται σε μια νέα, την #MeToo era κ.ο.κ., να μπορεί να διαχειριστεί και έναν πόλεμο. Έναν πόλεμο, που στην περίπτωση της Ευρώπης, γίνεται «δίπλα» μας. Από τη μια, θέλεις τη μόδα για τη διαφυγή. Από την άλλη, σου φαίνεται τόσο «λίγη» όταν πόλεις βομβαρδίζονται και κόσμος πεθαίνει. Ο οίκος Balmain, λοιπόν, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Olivier Rousteing, είχε τον ίδιο διχασμό, αλλά όπως κάνουμε και όλοι εμείς που προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ιδέα ενός πολέμου, έτσι και αυτός λέει “The show must go on”.

Τhe show must go on

Η παράσταση και η ζωή συνεχίζεται κανονικά (η έννοια του «κανονικού» είναι πολύ ρευστή τώρα), αλλά ο οίκος Balmain δείχνει ότι ενστερνίζεται όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή. Παρουσίασε τη Fall 2022 συλλογή του στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, αλλά δεν ξεχνάει τι συμβαίνει γύρω μας. Ο Rousteing, με ένα ένα post στα social media, αναγνωρίζει πόσο ανούσιος μπορεί να φαντάζει ο κόσμος της μόδας αυτή τη στιγμή.

«Ενώ ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε τη συλλογή μας, ξέρουμε καλά ότι συμβαίνουν σημαντικότερα πράγματα στον κόσμο σήμερα. Είναι δύσκολο να νιώσουμε καλά, ενώ επικεντρωνόμαστε στις πασαρέλες και τα ρούχα, μιας και με βαριά καρδιά ακούμε τα τελευταία νέα. Οι σκέψεις και προσευχές μας είναι με τους Ουκρανούς. Εμπνεόμαστε από την αξιοπρέπεια, την αντοχή και την αφοσίωσή τους για ελευθερία. Με σκοπό να αισθανθώ λιγότερο αχρείαστος, έκανα μια δωρεά στο Emergency Ukraine οργανισμό του UNHCR», έγραψε στο post του ο σχεδιαστής. Όλα αυτά, δεν αφαιρούν από το γεγονός ότι η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει κανονικά το «πρόγραμμά» της (είναι όλα μια μπίζνα στο τέλος της ημέρας, και οι οίκοι πρέπει να συνεχίσουν να βγάζουν λεφτά). Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της κατάστασης, ο οίκος Balmain, διαχειρίστηκε έξυπνα μια κατάσταση που δεν «χωράει» να πεις το «λάθος πράγμα». Σε αυτό βοήθησε και η ίδια η συλλογή Balmain που για έναν πολύ περίεργο τρόπο, ήταν αρκετά επίκαιρη. Στη συλλογή είδαμε να φιγουράρουν υψηλής ραπτικής «εξοπλισμοί πολέμου», σήμα κατατεθέν του οίκου, αλλά και μια πολύ καλή σύμπτωση.

Imaxtree

Τα body armors στη Fall 2022 συλλογή και η ωδή στην κληρονομιά του οίκου Balmain

«Αυτές οι προτάσεις στην πασαρέλα δεν σχεδιάστηκαν ως μια άμεση απάντηση στην πρόσφατη τραγική εισβολή στους γείτονές μας. Και δεν θα τολμούσα ποτέ ούτε καν να σκεφτώ να συγκρίνω τον πόνο που περνάνε αυτή τη στιγμή με τα προβλήματα που είχα στα social media. Παρ’ όλα αυτά, όσο βλέπουμε τα νέα, εγώ και η ομάδα μου, κρατάμε το μήνυμα αυτή της συλλογής: ενωμένοι στην αλληλεγγύη. Μπορούμε να βασιστούμε στη δύναμη της ελπίδας και της αλήθειας για να απωθήσουμε το μίσος, τα ψέματα και την εχθρικότητα», σχολίασε ο Rousteing μετά το τέλος του show Balmain.

Imaxtree

Με έμπνευση από τις δικές του εμπειρίες, και το ατύχημα με μηχανή που είχε τον προηγούμενο χρόνο, ο Rousteing βασίστηκε πολύ στην «αυτοπροστασία». Πώς προστατεύεσαι από τα σχόλια του κόσμου, από την καταδυνάστευση των social media; Όλα αυτά αποτέλεσαν έμπνευση για τον σχεδιαστή για τη Fall 2022 συλλογή Balmain τα οποία μεταφέρθηκαν στα ρούχα μέσα από couture body armors (πανοπλίες) και ρούχα σε αυστηρές γραμμές που απέδιδαν δυναμισμό.

Imaxtree

Αυτές οι αναφορές, προήλθαν και από τον ιδρυτή του οίκου, Pierre Balmain, ο οποίος όταν είχε παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή το 1945, μετά τον πόλεμο, είχε επικεντρωθεί πολύ στην κατασκευή των ρούχων.

Imaxtree

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, δόθηκε μεγάλη βάση στους κορσέδες των ρούχων που θύμιζαν προστατευτικά σώματος, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα έναν ρομαντισμό στα ρούχα.

Imaxtree

Αυτό, ο Rousteing, το πέτυχε τώρα με την χρωματική παλέτα της συλλογής Balmain που, καθόλου τυχαία, βασίστηκε στο «ειρηνικό» λευκό και τις κοντινές αποχρώσεις του.

Imaxtree

Όλα αυτά τα «ήρεμα», αλλά δυνατά looks, μιξαρίστηκαν όμορφα με το μαύρο, το χρυσό, το denim τα οποία έγραψαν πολύ ωραία στα ρούχα που ήταν εμπνευσμένα από τον προστατευτικό εξοπλισμό του μοτοκρός, που ήταν ένα ακόμα κλείσιμο ματιού στο ατύχημα του σχεδιαστή.

Imaxtree

Όλη αυτή η μοντέρνα, «στρατιωτική» συλλογή που θύμιζε και κάτι από κοστούμια σούπερ ηρώων, είχε κάτι το powerful από τη μία, αλλά και κάτι το λίγο costume-y, από την άλλη.

Imaxtree

Μπορεί τα ρούχα στο δεύτερο μισό του show Balmain να μην στόχευαν τόσο στο wearability, είχαν όμως, ένα coolness που τα έκανε αρκετά ελκυστικά.

Imaxtree

Χωρίς να το θέλει, η Fall 2022 συλλογή Balmain ήταν αρκετά επίκαιρη και σημαντική. Σημαντική μπορεί να μην είναι η μόδα αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως κι αυτό να είναι κάτι.