FASHION SHOW

O Marc Jacobs είναι πανκ και πάει κόντρα στα στερεότυπα. Απόδειξη η Fall 2022 συλλογή

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

«Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για το ευ ζην». Αυτή ήταν μια από τις σημειώσεις του Marc Jacobs για την παρουσίαση της νέας του συλλογής. Αν κάτι, λοιπόν, πρέπει να κρατήσουμε όλοι, fashion lovers και μη, απ’ αυτό το fashion show είναι αυτό. Ο σχεδιαστής έχει κάνει τρόπο ζωής αυτή τη σκέψη ζώντας πάντα αυθεντικά. Για τον Jacobs, αυτό είναι το σημαντικό, κάτι που πρεσβεύει και μέσα από τις δημιουργίες του, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Θα βάψει τα νύχια του, θα φορέσει τακούνια και θα κυκλοφορήσει στον δρόμο, ως ο αυθεντικός εαυτός του.

Αυτό βέβαια, ίσως να είναι λίγο ριψοκίνδυνο στην Αμερική του σήμερα, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί νόμους που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας. Και που αυτό θα λειτουργήσει σαν αλυσιδωτή αντίδραση, επηρεάζοντας κι άλλες «ελευθερίες» που με τόσο κόπο η ανθρωπότητα έχει διεκδικήσει. Για έναν άνθρωπο σαν τον Marc Jacobs που δεν «κρύβει» την ομοφυλοφιλία του, ίσως είναι δύσκολο να το κάνει, όταν ο επόμενος νόμος που θα αντιστραφεί στην Αμερική, θα είναι ίσως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά αν κάτι πρέπει να περιμένουμε από τον σχεδιαστή, είναι συλλογές που «μιλάνε» για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Αυτό έκανε εν μέρει, και με τη Fall 2022 συλλογή του, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή ιατρικών ρούχων. Προμηνύοντας έτσι, όλες τις παράνομες αμβλώσεις που θα πραγματοποιούνται από εδώ και πέρα στις Η.Π.Α.

«Εν μέσω των διαρκών αλλαγών στο τοπίο των πόρων, απρόσμενων εμπόδιων και ενός μανιώδους κόσμου που χορηγεί νέα δεδομένα πραγματικότητας, τα συναισθήματα μου είναι ακλόνητα. Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για το ευ ζην». Αν και ο σχεδιαστής δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ζήτημα των αμβλώσεων, η συλλογή τα «είπε» όλα. Το έκανε όμως, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας αποσπάσει από την πραγματικότητα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της μόδας, καμιά φορά. Η μόδα είναι ένα μέσο διαφυγής και το γνωρίζει καλά αυτό ο Marc Jacobs. Και το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που είχε την τέλεια ισορροπία high-end μόδας και κοινωνικής μόδας. «Έχουμε την τέχνη με σκοπό να μην πεθάνουμε από την αλήθεια», είπε ο σχεδιαστής, χρησιμοποιώντας τη φημισμένη ατάκα του Friedrich Nietzsche.

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP
Dimitrios Kambouris/Getty Images for Marc Jacobs/Ideal Image

H Fall 2022 συλλογή του Marc Jacobs ήταν πολύ πανκ

Η τέχνη είναι πανκ. Ο τρόπος που πολλοί καλλιτέχνες τεστάρουν τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας είναι αυτό που την κάνει πανκ. Αυτό χαρακτηρίζει και τη Fall 2022 συλλογή Marc Jacobs. Εμπνεόμενος από αυτή τη φιλοσοφία αλλά και από το punk style καθ’ αυτό, η συλλογή είχε ένα edginess.

Dimitrios Kambouris/Getty Images for Marc Jacobs/Ideal Image

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Αν και παρουσίασε τη συλλογή του στη New York Public Library, ένα θεωρητικά καθωσπρέπει μέρος, υπήρχε κάτι που τελικά εναρμονιζόταν τέλεια με τη συλλογή. Υπήρχε μια ισορροπία στα ρούχα και το σκηνικό και μαζί έβγαζαν νόημα. Σε αυτό βοήθησαν και τα ρούχα.

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP
Dimitrios Kambouris/Getty Images for Marc Jacobs/Ideal Image

Αν και ο Jacobs έχει την τάση να «αντιγράφει» τον εαυτό του, υπάρχει πάντα ένας φρέσκος τρόπος με τον οποίο επαναπροσδιορίζει τα κομμάτια για τα οποία είναι γνωστός. Έτσι, είδαμε μια σειρά από signature κομμάτια του σχεδιαστή τα οποία έχει νόημα που βλέπουμε ξανά και ξανά.

Υπάρχει ένα process στην τελειομανία που διακατέχει τον κάθε designer και ο Marc Jacobs τελειοποιεί διαρκώς αυτά τα κομμάτια. Έτσι, τα iconic platform shoes του, ή τα μαντήλια στο κεφάλι που είδαμε και στη Fall 2022 συλλογή του και φυσικά οι exaggerated σιλουέτες του, είναι ένα κλείσιμο ματιού σε μερικά από τα classics του.

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Όλα αυτά τα κομμάτια που είδαμε και στη Fall 2022 συλλογή Marc Jacobs, ο σχεδιαστής τα επαναπροσδιορίζει με εξελιγμένο πάντα τρόπο. Φέρνει το «δράμα» πάντα στις συλλογές του και αυτό υπήρχε άπλετο και σε αυτή την περίπτωση. Όλα όμως, έβγαζαν νόημα μεταξύ τους. Οι απροσδιόριστες σιλουέτες με τα φορέματα από δέρμα και βινύλ, τα τεράστια puffer coats και οι τεράστιες tote bags, μιξαρίστηκαν με τα πουά και graphic prints αλλά και τα πιο glam στοιχεία, όπως τις παγιέτες. Τα πολύχρωμα πλεκτά δε και μικροσκοπικά sparkly μπικίνι τοπ, έδωσαν το έμφυτο sexiness και κουλ διάθεση που έχουν πάντα οι συλλογές του. Ο Marc Jacobs στόχευε στη δημιουργικότητα και τα κατάφερε.