FASHION SHOW

H συλλογή του Glenn Martens για τον οίκο Jean Paul Gaultier είναι dark & twisted. Ό,τι πιο “Gaultier”

Imaxtree

Βρίσκω αυτή τη δουλειά, αρκετά δύσκολη. Δηλαδή, το να πρέπει να ακολουθήσεις το έργο και την κληρονομιά που έχει αφήσει στη μόδα, ένας σχεδιαστής σαν τον Jean Paul Gaultier, τότε σημαίνει ότι έχεις θάρρος. Σημαίνει ότι είσαι σίγουρος για το όραμά σου. Γιατί ξέρεις κάτι; Θα σε συγκρίνουν. Θα πουν «ο Gaultier το έκανε καλύτερα». Και πώς γίνεται να μην υπάρξει αυτή η σύγκριση, όταν αναλαμβάνεις τα ηνία ενός τόσο επιδραστικού οίκου;

Μέχρι και πριν την απόσυρσή του από καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου οίκου, ο Jean Paul Gaultier έκανε επιτυχίες. Εμπορικές και καλλιτεχνικές, που συζητιόντουσαν. Πώς «ματσάρεις» το καινοτόμο όραμα ενός τέτοιου σχεδιαστή που τα έκανε όλα πριν απ’ όλους (στην πασαρέλα του είδαμε πρώτη φορά μοντέλα με καμπύλες, μην το ξεχνάμε αυτό); Είναι δύσκολο να έρθεις μετά από τόσο greatness και από μια μόλης συλλογή να τα καταφέρεις. Ε, λοιπόν, ο Glenn Martens τα κατάφερε.

Ο Glenn Martens έκανε τη συνεργασία του στον οίκο να δείχνει παιχνιδάκι

Για 38 ολόκληρα χρόνια, ο Jean Paul Gaultier, «έχτιζε» την εικόνα αυτού του οίκου με την καινοτόμο ματιά του και το να έρθει ένας «ξένος οργανισμός» να το ακολουθήσει αυτό, είναι παραπάνω από δύσκολο. Ο Glenn Martens όμως, ο ιδρυτής του οίκου Y/Project και guest designer του οίκου Gaultier, κάνει αυτό το δύσκολο task, να δείχνει παιχνιδάκι. Μέσα από την Couture Spring 2022 συλλογή του οίκου Jean Paul Gaultier, που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας, o Martens γιορτάζει την πλούσια κληρονομιά του οίκου, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δική του dark & twisted ματιά που τον χαρακτηρίζει σαν σχεδιαστή. Το αποτέλεσμα είναι θριαμβευτικό. Η συλλογή είναι το καλύτερο homage που έχουμε δει να γίνεται από έναν σχεδιαστή στη θέση αυτή.

Imaxtree

Τα 90s και τα 2000s επιστρέφουν στον οίκο Jean Paul Gaultier με την Couture Spring 2022 συλλογή

Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η επιλογή του Martens ως guest designer στον οίκο Jean Paul Gaultier δεν προέκυψε τυχαία. Η πρώτη του δουλειά στον χώρο της μόδας, ήταν στον οίκο Gaultier, 15 χρόνια πριν. Υπάρχει, λοιπόν, μια ξεκάθαρη σύνδεση εδώ. Υπάρχει η συναισθηματική «επικοινωνία» που είναι τόσο απαραίτητη, στην περίπτωσή του.

Imaxtree

Η Couture Spring 2022 συλλογή, λοιπόν, «έπιασε» αυτό το πνεύμα του οίκου το οποίο ο σχεδιαστής μετέφερε με μια πιο dark & twisted ματιά. Ο Jean Paul Gaultier είχε πάντα αυτή τη «δημιουργική διαστροφή», σαν designer, οπότε οι αισθητικές τους ταιριάζουν.

Imaxtree

O Glenn Martens, λοιπόν, έκανε κάτι πολύ έξυπνο. Κάτι που τιμάει την ιστορία του οίκου, χωρίς να χάνει ο ίδιος την ταυτότητά του ως σχεδιαστής και που θα έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, εμπορική επιτυχία. Βασίστηκε, λοιπόν, σε signature σχέδια και σιλουέτες του οίκου, και πρόσθεσε τη δική του ματιά σε αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν μακριά, εντυπωσιακά φορέματα, 3D λεπτομέρειες, new age κορσέδες, ντελικάτα ντραπαρίσματα και cuts που ήταν τόσο “Gaultier”, όσο σέξι, αλλά και σύγχρονα μαζί.

Imaxtree
Imaxtree

Όλα αυτά, ήρθαν και έδεσαν εκπληκτικά με τα μοναδικά eveningwear που ήταν πραγματικά breathtaking. Και αυτό, γιατί δεν περιμένεις να δεις ένα ογκώδες φόρεμα με εντυπωσιακά βολάν και στρώσεις από ντραπέ να προσφέρουν ένα “dark & twisted” αποτέλεσμα. Έμεινε, λοιπόν, σε αυτό το θέμα αποδίδοντας κομμάτια που ένιωθες ότι είχαν κάτι καινούργιο να προσφέρουν, ακόμα κι αν βασίζονταν στους βασικούς κώδικες που είχε από πάντα ο οίκος Jean Paul Gaultier.

Imaxtree
Imaxtree

Αλλά ο Martens δεν σταμάτησε εκεί. Πειραματίστηκε και με την iconic μαρινιέρα του οίκου και τις hourglass σιλουέτες ώστε να κάνει τα ρούχα να δείχνουν φρέσκα και φτιαγμένα από το παρελθόν, αλλά για το σήμερα.

Imaxtree

Τα bondage dresses, τα πολύχρωμα, αυτά του τύπου tie-dye από διάφανα υφάσματα, τα stripped κομμάτια που δημιουργούσαν ένα 3D εφέ, τα looks με τα “spikes”, όλα «βαστούσαν» την αισθητική του οίκου Gaultier, με την νταρκίλα που χαρακτηρίζει τον οίκο αλλά και το brand του Martens, Y/Project.

Imaxtree
Imaxtree

Ήταν όλα τόσο ισορροπημένα, ειδικά σε συνδυασμό με την μαύρη πασαρέλα η οποία επέτρεψε στα ρούχα να δείξουν ακόμα πιο δραματικά. Ήταν όλα τόσο ωραία, τόσο σωστά και κυρίως; Νιώσαμε το συναισθηματικό connection του Glenn Martens με τον Jean Paul Gaultier. Μια εξαιρετικά εξαιρετική συλλογή.