FASHION NEWS

NYFW: Η Nike τιμά τον Kobe Bryant και ντύνει την αμερικανική ολυμπιακή ομάδα με ρούχα από βιώσιμα υλικά

Εκ γενετής, ο ανθρώπινος νους είχε κάποιες βασικές λειτουργίες: υπάρχει ο μετωπιαίος λοβός που αφορά τη λήψη αποφάσεων και τη συμπεριφορά. Στον ινιακό λοβό είναι απ’ όπου βλέπουμε τα χρώματα. Στον βρεγματικό, είναι η οπτική αντίληψη. Σε αυτή τη λειτουργία συγκαταλέγονται και τα στερεότυπα. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος νους αυτά που βλέπει και ο τρόπος που τα καταχωρεί στο μυαλό του, με βασικό σκοπό την επιβίωση. Για παράδειγμα, στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, μια καρέκλα έχει τέσσερα πόδια και μια πλάτη.

Για τους πολλούς, δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν καρέκλες με τρία πόδια. Ή για να σ’το πω λιγότερα φιλοσοφικά, στο μυαλό κάποιων δεν μπορεί να καταγραφεί το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να είναι αθλητής. Ή μοντέλο. Για κάποιους το κουτάκι των στερεοτύπων που έχουν στο μυαλό τους, έχει περιορισμένο αριθμό αντιλήψεων και δεν έχει χώρο για οτιδήποτε καινούργιο. Οτιδήποτε το διαφορετικό. Η Nike, με το πρόσφατο show της στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύει ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Ότι αντιλαμβάνονται πώς υπάρχουν καρέκλες με τρία πόδια.

Η NEXT% πλατφόρμα

Σε έναν χώρο (σ.σ. αυτόν της μόδας) γεμάτο στερεότυπα, η Nike πασχίζει να διαψεύσει τα κλισέ. Σε ένα εντυπωσιακό show που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη, το brand αθλητικών ειδών δημιούργησε μια συλλογή που σκοπό είχε την καινοτομία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Nike fashion show

Οι υπεύθυνοι του brand χρησιμοποίησαν την πασαρέλα ως μια πλατφόρμα για να περάσουν το σημαντικό μήνυμα της κλιματικής αλλαγής. Παρουσίασε μια βιώσιμη συλλογή με ανακυκλώσιμα υλικά από ρούχα, αξεσουάρ μέχρι και παπούτσια. Έντυσε την Αμερικανική ομάδα που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020. Παρουσιάζοντας τη νέα γενιά αθλητικών παπουτσιών NEXT% (στην οποία μας είχε πρωτοσυστήσει το 2016 μέσω του μαραθωνοδρόμου, Eliud Kipchog), η πλατφόρμα εξελίσσεται προσφέροντας προϊόντα με περισσότερη ανθεκτικότητα και πειθαρχία στο τρέξιμο.

Nike fashion show

Η καινοτόμα βιώσιμη συλλογή της Nike

Σε ένα εμψυχωτικό show, που στην πασαρέλα πρωταγωνίστησαν τα μέλη της ολυμπιακής και παραολυμπικής ομάδας, η Nike λάνσαρε τις νέες και προοδευτικές συλλογές της από βιώσιμα υλικά. Όσο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής γίνεται και πιο κρίσιμο, το brand με τις βιώσιμες καινοτομίες της, δεσμεύεται να βοηθήσει και να προστατέψει το μέλλον του πλανήτη.

Nike fashion show

Οι εικόνες στο show ήταν συναρπαστικές. Άνθρωποι με αναπηρίες έκλεψαν την παράσταση ενώ περπάτησαν γεμάτοι αυτοπεποίθηση στην πασαρέλα, κάνοντας μας να αναθεωρούμε για τον δικό μας τρόπο σκέψης και αυτοεκτίμησης.

Nike fashion show

«Στη Nike, αντιμετωπίζουμε τα σπορ σαν την μεγαλύτερη πλατφόρμα και ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία μας να δείξουμε στον κόσμο ποιες είναι οι πιθανότητες», αναφέρει σχετικά ο John Donahoe Πρόεδρος και CEO της Nike. «Στην τελική αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο τα ρεκόρ αλλά και το μέλλον των σπορ γενικότερα. Στο Τόκιο θα βοηθήσουμε τις καλύτερες αποδόσεις του κόσμου ώστε να φτάσουν σε νέα επίπεδα με την επαναστατική πλατφόρμα μας, ενώ μοιραζόμαστε πραγματικές λύσεις για τα εμπόδια που όλοι οι αθλητές αντιμετωπίζουμε στην συνεχώς μεταβαλλόμενη κλιματική συνθήκη».

Τα ρούχα της συλλογής έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, στοχεύοντας στη λιγότερη δυνατή χρήση άνθρακα αλλά και υπολειμμάτων, χρησιμοποιώντας παράλληλα ανακυκλωμένα υλικά που περισσεύουν από τη δημιουργία συλλογών.

Nike fashion show

Ο φόρος τιμής στο Kobe Bryant

Nike fashion show

Χρόνια συνεργάτης της Nike, ο Kobe Bryant ήταν μέρος της φαμίλιας του brand. Εξ ου και ο φόρος τιμής στον μεγάλο αθλητή. Κοριτσάκια εμφανίστηκαν στην πασαρέλα φορώντας τις φανέλες του Kobe Bryant, δημιουργώντας έτσι μια συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια του show.