FASHION NEWS

Swishing: Ο «πράσινος» τρόπος να αποκτήσεις ρούχα είναι η νέα τάση στη μόδα για το 2020

ImaxTree

Στα swishing parties μπορείς να ανταλλάξεις τα ρούχα σου και να αποκτήσεις νέα χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον.

Η νέα τάση για το 2020 μας κάνει να αντιμετωπίσουμε το shopping με άλλο μάτι. Με τη μέθοδο του “swishing” ο τρόπος που αποκτάμε ρούχα φαίνεται ν’ αλλάζει. Με τις διαρκώς εναλλασσόμενες τάσεις της μόδας που προκύπτουν ανά σεζόν αλλά και την ανάγκη του να αποκτήσουμε όσο περισσότερα ρούχα μπορούμε για να υιοθετήσουμε τα εκάστοτε trends της εποχής, έχει ενισχυθεί η αύξηση της μαζικής παραγωγής ρούχων. Τα υπολείμματα από τα αχρείαστα υλικά δημιουργούν τελικά απόβλητα και το περιβάλλον κατ’ επέκταση μολύνεται. Τo swishing όμως, έρχεται να βάλει ένα στοπ σ’ αυτό και μας προκαλεί να αποκτήσουμε νέες συνήθειες στην αγορά ρούχων.

Τι είναι το swishing

Ο όρος “swishing” χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ρούχων ή αξεσουάρ μεταξύ φίλων ή γνωστών. Διοργανώνοντας τα λεγόμενα “swishing parties” οι fashion lovers έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ανταλλαγής ρούχων, δίνοντας ένα ρούχο δωρεάν και επιλέγοντας ένα από κάποιον φίλο ή γνωστό. Η αξία του κάθε ρούχου δεν παίζει σημαντικό ρόλο και ο καθένας μπορεί να ανταλλάξει ένα ρούχο με ένα άλλο όσο κι αν του κόστισε στο παρελθόν, εφόσον το προσφέρει.

Πώς προέκυψε το swishing

Έρευνες της Guardian αναφέρουν ότι το 83% των γυναικών στην Αγγλία αγοράζουν τουλάχιστον έξι ρούχα τα οποία δεν φορούν στο χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Ρούχα που αγοράζουν γυναίκες για πάρτι ή γάμους τα φορούν μια φορά μονάχα με αποτέλεσμα να παραμένουν στην ντουλάπα για το υπόλοιπο της ύπαρξής τους.

Το αποτέλεσμα; Οι γυναίκες συνεχίζουν να αγοράζουν καινούργια ρούχα για περιστάσεις σαν αυτές, αλλά και items που υπαγορεύει κάποια τάση της εποχής που μετά από 6 μήνες έχει ξεθωριάσει. Όλα αυτά τα ρούχα παραμένουν αφόρετα, οι ντουλάπες γεμίζουν και η μαζική παραγωγή ρούχων ενισχύεται, άρα και τα υπολείμματα από τα υφάσματα.

Σύμφωνα με μελέτη του NLWA (North London Waste Authority) έναν οργανισμό υπεύθυνο για τα απόβλητα στη Βόρεια Αγγλία και τη “Wise Up to Waste” εκστρατεία η οποία παροτρύνει τον κόσμο να ανταλλάξει τα ρούχα του μέσα από οργανωμένες εκδηλώσεις, προέκυψε και η άνοδος του swishing.

Υπεύθυνοι του NLWA ζητάνε από τους ανθρώπους να «ξεθάψουν» από την ντουλάπα τους ανεπιθύμητα ρούχα και να τα ανταλλάξουν για κάτι που πρόκειται όντως να φορέσουν. «Η πιο συνειδητή κατανάλωση μόδας επιτρέπει στους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης», αναφέρουν σχετικά.

Η τάση του swishing

Τελευταία το swishing έχει γίνει αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την κλιματική αλλαγή να απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο και τον χώρο της μόδας να μας παρακινεί να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας όταν αγοράζουμε ρούχα, το swishing αποκτάει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με celebrities όπως τη Jane Fonda να δηλώνει ότι «ψωνίζει» μόνο από την ντουλάπα της, το swishing γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στην Αμερική θεωρείται ήδη τάση. Για την ακρίβεια, υπάρχουν εταιρίες που διοργανώνουν τα πάρτι αυτά, ενώ προσφέρουν σεμινάρια όπου μπορεί κανείς να μάθει πώς να ράβει τα καινούργια του ρούχα με ανακυκλώσιμα κομμάτια ή απλά πώς να τα μεταποιεί. Φυσικά, υπάρχουν και “swap shops” που έχουν πάει το swishing σε άλλο επίπεδο διοργανώνοντας θεματικά πάρτι, εμπνευσμένα για π.χ. από το “Devil wears Prada” κ.ά., κάνοντας τη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα και fun.

Γιατί είναι αναγκαίο το swishing

Η μεταπώληση ρούχων έχει ανέβει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, από τη στιγμή που υπάρχει ευαισθητοποίηση από τον κόσμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη «συνεισφορά» του fast fashion. Η φιλοσοφία του “quality over quantity” (=ποιότητα αντί της ποσότητας) έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. ή η Αγγλία.

Χρειαζόμαστε ενέργειες σαν το swishing και νοοτροπίες του τύπου «λίγα και καλά» να γίνουν μέρος της ζωής μας. Ο υπερκαταναλωτισμός δεν έχει επίδραση μόνο στο πορτοφόλι μας αλλά σ’ όλο τον πλανήτη Γη.