FASHION NEWS

Metaverse Fashion Week: Η πρώτη εικονική Εβδομάδα Μόδας είναι γεγονός. Ναι, το ζήσαμε κι αυτό

Instagram.com/etro/

Εδώ γίνονται πόλεμοι, βιασμοί, γυναικοκτονίες και ένα σωρό ακόμη δυσάρεστα γεγονότα, και η μόδα «ζει» σε ένα παράλληλο σύμπαν. Η μόδα και η εικονική πραγματικότητα μαζί, δηλαδή, δυο έννοιες, πλέον, συνδεδεμένες. Το Metaverse είναι η νέα γενιά πραγμάτων και ένας χώρος στον οποίο έχουν αρχίσει να πιστεύουν πολλοί άνθρωποι της μόδας. Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς, με πολλά fashion brands να επενδύουν όλο και περισσότερο στο Metaverse, πουλώντας τις εικονικές τους δημιουργίες μέσω digital πλατφορμών. Μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας, πραγματοποιήθηκε και πριν λίγες ημέρες η πρώτη εικονική Εβδομάδα Μόδας. Ή αλλιώς το Metaverse Fashion Week.

Η τόσο απαραίτητη εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει βοηθήσει τη μόδα σε τόσο σημαντικούς τομείς (όπως αυτός της βιωσιμότητας), έρχεται τώρα να μας πείσει ότι η εικονική μόδα είναι το νέο “thing”. Λες και η καθημερινότητά μας μέχρι τώρα, δεν περιφέρεται αρκετά από την τεχνολογία και τα social media, επηρεάζοντας έτσι τις ουσιαστικές, ανθρώπικες σχέσεις, πολλοί θέλουν να εξαλείψουν και τα βασικά θεμέλια της μόδας: την αίσθηση που νιώθει ένας άνθρωπος όταν φοράει ένα ρούχο. Τη χαρά, την αυτοπεποίθηση και τον δυναμισμό που νιώθει κανείς όταν ένα ρούχο αγγίζει, αληθινά, το κορμί του.

Παρ’ όλες τις αμφιβολίες μου, περί εικονικής μόδας, πολλά fashion brands βρίσκουν ότι αυτή η νέα κατηγορία στη μόδα, είναι το μέλλον. Σαν άνθρωπος που πιστεύει στην πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας και δη, της μόδας, μέσω της τεχνολογίας, θα κρατήσω, λοιπόν, ανοιχτό μυαλό. Ξεκινώ, βλέποντας τι συνέβη στο πρώτο Metaverse Fashion Week.

Τι συνέβη στο πρώτο Metaverse Fashion Week

Διανύουμε ήδη τον 3ο μήνα του 2022, και μετά από έναν «ταραχώδη» Fashion Month, άπειρες παρουσιάσεις συλλογών, σε χώρες από τη Γαλλία μέχρι και το Τόκιο, στο Decentraland πραγματοποιήθηκε το πρώτο Metaverse Fashion.

Από τις 24 μέχρι τις 27 Μαρτίου, περίπου 60 brands εισήλθαν στην πλατφόρμα του Decentraland για να παρουσιάσουν τις πρώτες τους, εικονικές επιδείξεις μόδας. Αν και στο Metaverse Fashion Week, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο brand ή οίκος μόδας παρουσιάζει ένα εικονικό fashion show, αυτή ήταν η πρώτη, πιο οργανωμένη (και πολυέξοδη) προσπάθεια να συστήσει το Metaverse στον κόσμο τη νέα πλευρά της μόδας.

Η πλατφόρμα του Decentraland είχε ελεύθερη πρόσβαση για όλους, αλλά για να παρακολουθήσει κανείς τα shows έπρεπε να πληρώσει. Αγοράζοντας NFTs από τα brands και δημιουργώντας το δικό τους avatar, μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει τα fashion shows στο Metaverse Fashion Week.

Το πρόγραμμα της πρώτης εικονικής Εβδομάδας Μόδας πάντως, ήταν αρκετά γεμάτο. Εκτός από το Selfridges, που εγκαινίασε το πρώτο του εικονικό κατάστημα κατά τη διάρκεια του event, οίκοι μόδας όπως οι Dolce & Gabbana, Hugo, Roberto Cavalli, Dundas, Tommy Hilfiger και Etro παρουσίασαν τις πρώτες εικονικές τους συλλογές μόδας. Εκτός από τα brands και τα 500 looks που παρουσιάστηκαν στο Metaverse Fashion Week, πραγματοποιήθηκαν και 4 after parties με γνωστούς καλλιτέχνες. Πιο συγκεκριμένα, ένα avatar της Grimes έκανε τη δική του performance στο Metaverse. Εκεί, ο κόσμος μπορούσε να συνομιλήσει με άλλους παρευρισκόμενους και να απολαύσει τη μουσική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ημερου event, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ψωνίσουν» και να «δοκιμάσουν» μέσω του avatar τους, ρούχα από τις συλλογές των brands που παρουσίασαν τις συλλογές τους. Αλλά και να δοκιμάσουν iconic εμφανίσεις celebrity γυναικών, όπως το εμβληματικό Guo Pei φόρεμα της Rihanna από το Met Gala. Exclusive digital events, αλλά και meet & greets με σχεδιαστές ήταν επίσης, διαθέσιμα στο VIP κοινό του Metaverse Fashion Week.

Όλα αυτά τα εξωπραγματικά γεγονότα, με τα avatars που φοράνε “couture” ρούχα, αλλά παρ’ όλα αυτά θυμίζουν χαρακτήρες από βιντεοπαιχνίδια, με κάνουν να σκέφτομαι αν είμαι πολύ “set in my ways” για να αντιληφθώ το σούσουρο που έχει γίνει γύρω από την εικονική μόδα και το Metaverse γενικότερα. Αν και πιστεύω ακράδαντα στο γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες στη μόδα μπορούν να μας προσφέρουν μια πιο ηθική και «καθαρή» βιομηχανία, το Metaverse Fashion Week, δεν ξέρω κατά πόσο, στοχεύει στο μέλλον. Μπορεί το Metaverse να είναι το μέλλον (της κοινωνίας ίσως), αλλά μέχρι εκεί. Στο μυαλό μου, τίποτα και ποτέ δεν θα συγκριθεί το αληθινό, χειροπιαστό ένδυμα. That’s just me.