FASHION NEWS

Matthieu Blazy: Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Bottega Veneta είναι ήδη θρύλος στον χώρο της μόδας

@2021 Antonio Calanni/Αssociated Press

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, Christina Binkley, και το gq.com, οι μετοχές του Kering Group έπεσαν 1% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Daniel Lee από τον οίκο Bottega Veneta.

To ποσοστό αυτό, μπορεί να ακούγεται μικρό. Στην πραγματικότητα όμως, κόστισε στον François-Henri Pinault (ιδιοκτήτη της εταιρίας), 860 εκατομμύρια δολάρια. Ο Daniel Lee με τη δουλειά του στον οίκο Bottega Veneta, κατάφερε να φέρει κέρδη στην εταιρία, ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή που πολλοί πολυτελείς οίκοι μόδας, μετρούσαν τις απώλειές τους.

Ο κόσμος της μόδας και το καταναλωτικό κοινό της luxury μόδας, απογοητεύτηκε με αυτή την τόσο ξαφνική αποχώρηση. Παρόλα αυτά, ο οίκος Bottega Veneta, βρήκε τον τρόπο να ανταποδώσει στο κοινό του, φέρνοντας στην ομάδα ένα πρόσωπο/θρύλο της μόδας: τον Matthieu Blazy.

O ακόλουθος τους Daniel Lee, Matthieu Blazy στον οίκο Bottega Veneta

Ο οίκος ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του brand. O Matthieu Blazy είναι ο σχεδιαστής που θα αναλάβει τα ηνία του brand. Ο σχεδιαστής ήταν ήδη μέρος της ομάδας του Bottega Veneta. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2020, του είχε ανατεθεί ο ρόλος του design director. Το brand προμοτάρει τον σχεδιαστή, προσφέροντάς του έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.

«Ο Matthieu Blazy είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχα οντότητα στον οποίο είμαι περήφανος και ενθουσιασμένος να του εμπιστευτώ τα δημιουργικά ηνία του πολυτελή Οίκου μας», αναφέρει ο Leo Rongone, CEO του Bottega Veneta. Λόγω του ρόλου που είχε ήδη ο Blazy στον οίκο, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτός του Lee ήταν εξαρχής περιορισμένου timeline. Φαίνεται σαν η επαγγελματική σχέση του με τον οίκο να ήταν περισσότερο κάτι σαν «συνεργασία» παρά σαν δέσμευση.

Η επιλογή του Blazy πάντως δεν ήταν καθόλου τυχαία. Μετά τις φήμες περί bullying από τη μεριά του Lee, στους συναδέλφους του, ο Matthieu Blazy, σαν ήδη μέλος της ομάδας του οίκου, φαίνεται ότι έχει ήδη καλές σχέσεις με το team. Αυτό φυσικά, αφορά και το creative κομμάτι της δουλειάς, μιας και ο σχεδιαστής γνωρίζει ήδη την ταυτότητα του οίκου. «Ξέρει τους κώδικες του Bottega και αντιλαμβάνεται τις προσθήκες του Lee», αναφέρουν πολλοί φαν του brand στο Twitter. Αλλά είναι και η ήδη μεγάλη εμπειρία του Blazy που τον οδήγησαν στο να διεκδικήσει τη θέση αυτή.

Το έργο του Blazy στη μόδα

Η δουλειά του Matthieu Blazy είναι ήδη αναγνωρισμένη στον χώρο της μόδας. Οπότε, οι προσδοκίες για το έργο του στον Bottega Veneta, είναι υψηλές. Έχουμε πολλά να περιμένουμε από τον σχεδιαστή που είναι ο protégé του Raf Simons (creative στην Prada). Ο ίδιος έχει σχεδιάσει για τον οίκο Calvin Klein -όταν ο Simons δούλευε για το brand. Το εντυπωσιακό βιογραφικό του συνεχίζεται με τη συνεργασία του με τον Martin Margiela, προ-Galliano εποχή, για τις couture Artisanal συλλογές του οίκου. Ο Blazy ήταν υπεύθυνος για τις φημισμένες encrusted Margiela μάσκες προσώπου που φορούσε ο Kanye West, στη Yeezus περιοδεία του, το 2013.

Πολύ πριν, λοιπόν, δούμε τη δουλειά του Blazy για τον Bottega Veneta, το internet και fans του οίκου είναι ήδη ενθουσιασμένοι για τον νέο του ρόλο. Πράγμα σημαντικό, αν σκεφτείς ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του brand, προέρχεται από την τεράστια προβολή του στα social media.

Ποιο είναι το μέλλον του Lee;

Όσον αφορά τον Lee, φήμες λένε ότι θα επανασυνδεθεί με τη Phoebe Philο, για την οποία δούλευε όσο ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια στον οίκο Celine. Η Philo έχει ανακοινώσει ότι ξεκινάει το δικό της ομώνυμο label και μια τέτοια συνεργασία θα ήταν iconic. Υπάρχουν βέβαια και «ψίθυροι» ότι ο Lee θα δημιουργήσει κι αυτός το δικό του brand. Όπως και να έχει, η Kering Group βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να «καλύψει» το κενό του Daniel Lee στον οίκο Bottega Veneta.

H πρώτη συλλογή του Matthieu Blazy για το brand θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2022.