FASHION NEWS

Ο Daniel Lee αποχωρεί από τον οίκο Bottega Veneta. Τα iconic αξεσουάρ του που λάτρεψαν όλες οι γυναίκες

ImaxTree

Σε μια πραγματικά αναπάντεχο statement, το βράδυ της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, ο όμιλος Kering ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας του με τον Daniel Lee. Ο σχεδιαστής, αποχωρεί από τον οίκο Bottega Veneta, μετά από 3 χρόνια συνεργασίας ως καλλιτεχνικός διευθυντής του brand. Έναν μήνα σχεδόν, μετά την παρουσίαση της Spring 2022 συλλογής του οίκου στο Detroit, τα νέα αυτά, σοκάρουν τον κόσμο της μόδας.

Με τις δημιουργίες του Daniel Lee από κάθε συλλογή του για τον οίκο Bottega Veneta, να γίνονται viral στα social media και να φοριούνται από χιλιάδες γυναίκες, τα νέα αυτά δημιουργούν ερωτήματα. Ο αιφνίδιος τρόπος με τον οποίο έληξε η συνεργασία και το χωρίς εξήγηση statement του οίκου, μάς αφήνει σχεδόν άφωνους.

Η δήλωση του Kering group και οι ως τώρα φήμες περί αποχώρησης

«Ο οίκος Bottega Veneta και ο Daniel Lee ανακοινώνουν την από κοινού απόφασή τους να λήξουν τη συνεργασία τους. Έφερε νέα ενέργεια στον οίκο και συνέβαλε θαυμάσια στο νέο μομέντουμ που ο Bottega Veneta απολαμβάνει σήμερα». Μετά από 3 πολύ πετυχημένα χρόνια στον οίκο, και με τα αξεσουάρ του Lee να φοριούνται από εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, και μετέπειτα να αντιγράφονται από όλα τα brands μαζικής παραγωγής ρούχων, η αποχώρηση αυτή μάς βάζει σε σκέψεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD, πηγές αναφέρουν ότι ο λόγος αποχώρησής του δεν είχε να κάνει με τον ρόλο του ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Λέγεται ότι ο Daniel Lee είχε κακή επικοινωνία με την ομάδα του Bottega Veneta. Για την ακρίβεια, πηγή στο WWD, αναφέρει ότι ο το κλίμα στην ομάδα δεν ήταν καλό. «Υπήρχε μια δυσαρεστημένη ατμόσφαιρα στην εταιρεία». Ο Lee μάλιστα, αν και ήταν πολύ δημιουργικός και ασκούσε επιρροή με τα σχέδιά του, είχε διαπληκτισμούς με πολλά άτομα από την εταιρία. Λέγεται ότι δεν επικοινωνούσε καλά μαζί τους. Αυτό εξηγεί αρκετά την αιφνίδια αποχώρησή του. «Όταν η εταιρία είναι υγιής και το brand αποδίδει τόσο καλά, θα πρέπει να ήταν προσωπικοί οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση, η οποία είναι ξεκάθαρα πολύ θαρραλέα, αν σκεφτείς την τεράστια επιτυχία του οίκου», λέει μια άλλη πηγή.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η παρουσίαση της Spring 2022 συλλογής του Bottega Veneta ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Daniel Lee παρουσίασε τη νέα συλλογή στο Detroit, αλλά λέγεται ότι υπήρχε πολύ στρες και δράμα, behind the scenes. «Αυτό πρέπει να ήταν το τελειωτικό χτύπημα», αναφέρει η ίδια πηγή. Μετά την ένταση στο show στο Detroit, λέγεται ότι ο Lee απολύθηκε αμέσως.

Αν ισχύουν οι φήμες, είναι σημαντικό το ότι το Kering Group δεν ανέχτηκε αυτή τη συμπεριφορά. Παρά την τεράστια επιτυχία που έφερε ο Daniel Lee στον οίκο Bottega Veneta, το bullying στον εργασιακό χώρο δεν πρέπει να «περνάει». Σε έναν χώρο που αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται «μέρος της δουλειάς», είναι ένα σημαντικό βήμα ότι ο όμιλος δεν δείχνει ανοχή στα tantrums του κάθε δημιουργού. Ακόμα κι αν αποφέρει τεράστια κέρδη στον οίκο.

Τα αξέχαστα αξεσουάρ του Daniel Lee για τον Bottega Veneta που λάτρεψαν εκατομμύρια γυναίκες και αντέγραψαν όλα τα brands

Αν ισχύουν οι φήμες περί bullying στον εργασιακό χώρο, δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση αυτού του είδους τις συμπεριφορές, σε οποιονδήποτε τομέα εργασίας. Παρόλα αυτά, και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη δημιουργικότητα του σχεδιαστή. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια, ο Daniel Lee έβαλε τον οίκο Bottega Veneta και πάλι στον χάρτη. «Έχτισε» την κληρονομιά του brand από την αρχή και έφερε έναν μοντέρνο και φρέσκο αέρα στις δημιουργίες του brand. Τα σχέδια του Lee είχαν τρομερή ανταπόκριση από τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Έθεταν της τάσεις και έφεραν έναν νεανικό τόνο στον οίκο. Αποκορύφωμα αποτελούν τα αξεσουάρ που σχεδίασε ο Lee για τον οίκο. Τα αξεσουάρ του σχεδιαστή ήταν instant hits, ήταν αναγνωρίσιμα, και μαζί με αυτά του οίκου Gucci ήταν από τα πιο πολυφωτογραφημένα στο street style, αλλά και το Instagram. Εκτός από τις fashion influencers που φορούσαν διαρκώς τις δημιουργίες του, ήταν και πολλές celebrities που επέλεγαν τα αξεσουάρ του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 9% των κερδών του Kering Group να προέρχεται αποκλειστικά από τα αξεσουάρ του Bottega Veneta.

Από την Cassette και την Pouch bag μέχρι και τα iconic καπιτονέ πέδιλα, τα αξεσουάρ του Daniel Lee για τον Bottega Veneta έχουν αντιγραφεί από χιλιάδες brands μαζικής παραγωγής ρούχων. Είναι και αυτά που θα θυμόμαστε από τη συνεργασία του με τον οίκο, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Παρακάτω, μερικά από τα iconic αξεσουάρ του.

The Cassette bag

Bottega Veneta Spring 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Spring 2020

The Lido sandals

The Pouch bag

Bottega Veneta Spring 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Spring 2020

The Chain Pouch bag

Bottega Veneta Spring 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Spring 2020

The Mesh pumps

The Fringe Pouch bag

Bottega Veneta Fall 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Fall 2020

The Curve mules

Bottega Veneta Spring 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Spring 2020

 

The Jodie bag

Bottega Veneta Spring 2020 / ImaxTree
Bottega Veneta Spring 2020

The Puddle boots