VOGUE

H Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue είναι μεγάλη υπόθεση

Instagram/Lizzobeeating

Είμαι επιφυλακτική με τους ανθρώπους. Στα 33 μου χρόνια, έχω δει το ανθρώπινο είδος να θριαμβεύει στην τεχνολογία, την ιατρική. Έχω δει όμως και τη χειρότερη πλευρά του. Αυτή που δολοφονεί εν ψυχρώ αθώους ανθρώπους. Που κρίνει, που μισεί και τρέφεται απ’ αυτό. Η Lizzo σε όλη αυτή την αντιπαράθεση του είδους μας, είναι από τους λίγους (διάσημους) ανθρώπους που τρέφεται από τη θετική ενέργεια.

Αυτό όχι μόνο την κάνει αγαπητή στο κοινό αλλά και που σε προσωπικό επίπεδο, με κάνει να ταυτίζομαι μαζί της. Είναι αυτό το αισιόδοξο κομμάτι του εαυτού μου που μπορεί να μην είναι πάντα ενεργό, αλλά είναι εκεί. Και κάθε φορά που βλέπω τη Lizzo, σε μια live performance της, στο Instagram της κ.ο.κ., αυτό το κομμάτι μου, ξυπνάει.

Την αίσθηση της ελπίδας, και ότι υπάρχει καλό σ’ αυτό τον κόσμο που ζούμε, μου τροφοδότησε ξανά η Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Η εικόνα, μιας πληθωρικής, μαύρης και επιδραστικής προσωπικότητας σαν αυτή, στο περιοδικό αυτό, είναι μεγάλη υπόθεση.

Και το πιστεύω αυτό, για διάφορους λόγους. Αρχικά, το περιεχόμενο της συνέντευξης από μόνο του είναι σημαντικό να υπάρχει τυπωμένο στις σελίδες ενός τέτοιου περιοδικού. Η Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue και αυτά που συζητάει, όσον αφορά το τρέχον πολιτικό κλίμα στην Αμερική. Την εμπορευματοποίηση του body positivity κινήματος. Αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη μαύρη curvy γυναίκα στο εξώφυλλο της Vogue US είναι όλοι σημαντικοί λόγοι που κρίνεται αυτό ως κατάκτηση.

“Be the first”- Η Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue είναι (η) πρώτη

«Είμαι η πρώτη μαύρη curvy γυναίκα στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Η πρώτη γυναίκα στο οτιδήποτε, σημαίνει ότι είναι κάτι που έχει ήδη αργήσει να γίνει. Σε όλα τα μαύρα κορίτσια, αν κάποια από εσάς δεν το έχει κάνει ακόμα – ΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ». Αν και μια γυναίκα σαν τη Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα, εγώ λέω, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, αυτό επιβεβαιώνει ότι το κίνημα του body positivity έχει πολλά να κατακτήσει ακόμα. Η παρουσία όμως, της Lizzo στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue είναι σίγουρα εμψυχωτική. Είναι σημαντικό να βλέπεις μια γυναίκα με τον σωματότυπο της Lizzo να δείχνει πραγματικά εκθαμβωτική φορώντας designer’s ρούχα.

Με δημιουργίες του οίκου Valentino (το κόκκινο φόρεμα στο εξώφυλλο), Gucci, αλλά και Moschino couture, η τραγουδίστρια εντυπωσιάζει. Αυτό δεν τη σταματάει από το να μιλήσει για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το κίνημα του Black Lives Matter, τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική, αλλά και τo body positivity.

«Η εμπορευματοποίηση του body positivity έχει ως αποτέλεσμα το κίνημα να χάσει τον σκοπό του»

Σύμφωνα με την ποπ σταρ, ο όρος “body positivity”έχει εμπορευματοποιηθεί, στον βαθμό που αρχίζει να χάνει το νοήμά του. «Τώρα κοιτάς το hashtag #bodypositivity και βλέπεις πιο μικρόσωμα κορίτσια, γυναίκες με καμπύλες και πολλά λευκά κορίτσια. Και λέω, ‘με τίποτα!’ Γιατί το μήνυμα το δικό μου είναι το inclusivity. Χαίρομαι που γίνεται κουβέντα πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα σε ένα πιο mainstream επίπεδο. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι που ο κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο αυτό ο οποίος δεν δημιούργηθηκε για να επωφεληθείς απ’ αυτόν», εξηγεί σχετικά.

«Τα κορίτσια με λίπος στα πλαϊνά. Κορίτσια με κοιλιές που προεξέχουν. Κορίτσια που τα μπούτια τους ν’ ακουμπούν μεταξύ τους. Κορίτσια με ραγάδες. Ξέρεις κορίτσια που είναι size 18 και πάνω. Αυτές πρέπει να επωφελούνται από τον mainstream αντίκτυπο του body positivity».

«Το να είσαι παχιά είναι φυσιολογικό»

Η Lizzo συνεχίζει την κουβέντα, όσον αφορά τον σωματότυπο των γυναικών, διακηρύττοντας το αυτονόητο: «Είναι χαζό να πω ότι είμαι body positive.[..] Θέλω να είμαι body-normative. Θέλω ο σωματότυπος μου να είναι κάτι νορμάλ. Και όχι να λέμε ‘Α, δες αυτό το κουλ κίνημα. Το να είσαι παχύς είναι body positive’. Όχι το να είσαι παχύς είναι απλά φυσιολογικό».

Η Lizzo σχολιάζει και τα internet trolls που σχολιάζουν το σώμα της, όταν εκεί επιλέγει να γιορτάσει τις καμπύλες της. «Νομίζω ότι το χρωστάω στον κόσμο που το ξεκίνησε αυτό, να μην σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να νιώσει άβολα ξανά ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε την αλλαγή. Η αλλαγή είναι πάντα άβολη, σωστά;». Είδες τι εννοώ τόσο καιρό; Και καταλαβαίνεις τώρα, γιατί η Lizzo στο εξώφυλλο της Vogue είναι μεγάλη υπόθεση;