CELEBRITY STYLE

Το «φόρα ό,τι σε εκφράζει» στιλ της Lizzo είναι η επιτομή του body positivity

Getty Images Kevin Winter

Ποια είναι η πραγματική έννοια του body positivity; Η αποδοχή. Τόσο απλά. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς (και όταν λέω εμείς, εννοώ όλο το ανθρώπινο είδος); Να αποδεχτούμε. Να δεχτούμε ότι υπάρχει αυτή η άτιμη, so called, «διαφορετικότητα» στους σωματότυπους. Και κυρίως; Να μην ορίζουμε έναν μονάχα σωματότυπο ως τον μόνο κοινωνικά αποδεκτό. Η ομορφιά δεν έχει ένα πρόσωπο. Έχει πολλά. Και όλοι οι σωματότυποι είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αποδεκτοί, εφόσον ο/η καθένας/καθεμία από εμάς, νιώθει καλά στο πετσί του.

Έχεις, λοιπόν, μεγάλη περιφέρεια και μεγάλο στήθος; Αποδέξου τα και μην τα «κρύβεις» φορώντας φαρδιά ρούχα. Έχεις μικρός στήθος αλλά καθόλου καμπύλες; Αγάπησε τον εαυτό σου με αυτά που έχεις. Έχεις μεγάλη κοιλιά και μικρό στήθος; Βρες «χώρο» στα outfits σου, αναδεικνύοντάς τα στο έπακρο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα καταφέρεις όμως, αν δεν σε αποδεχτείς. Αν δεν αποδεχτείς τις, σύμφωνα με την κοινωνία, «ατέλειές» σου. Η Lizzo είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου, όλων αυτών. Μια γυναίκα που, απλά και ξεκάθαρα, έχει αποδεχτεί τον σωματότυπό της.

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπάω

Όλα όμως κρίνονται από την αποδοχή. Ή καλύτερα από την κοινωνική αποδοχή. Αυτή που η Lizzo, προσπαθεί με πάση θυσία, να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη. Και ξέρεις κάτι; Δεν την έχει. Αυτό είναι που την κάνει τόσο inspiring. Είναι αυτή η «δεν με νοιάζει τι λέτε εσείς, θα φοράω ό,τι θέλω» στάση ζωής της που την καθιστά μια τόσο επιδραστική παρουσία. Γιατί αν ακολουθούσαμε όλοι αυτή τη στάση ζωής, ίσως να ζούσαμε και σε μια καλύτερη κοινωνία. Η Lizzo όμως έχει βρει την απάντηση σ’ αυτό: ακούει το ένστικτό της. Πράττει και φοράει ό,τι την εκφράζει και αψηφά κάθε κοινωνικό acceptance. Αρκεί που αποδέχεται (άρα και αγαπάει), η ίδια τον εαυτό της. Με τις καμπύλες της, την κυτταρίτιδα της, με την μεγάλη της κοιλιά. Με τα όλα της. Αγαπάει κάθε πόντο του «αντικομφορμιστικού», με βάση τα στάνταρ της κοινωνίας, σωματότυπού της. Και τον γιορτάζει κάθε λεπτό της, μέσα από το στιλ της.

ΑP Photo / Jordan Strauss/Invision

Το στιλ της Lizzo δεν χωράει σε καλούπια

H Lizzo στοχεύει σε ένα πράγμα. Στην προσωπική της ευτυχία. Και σύμφωνα με τα δικά της μέτρα, η ευτυχία προέρχεται από την αγάπη και την αποδοχή του προσωπικού εαυτού. Στοιχεία που εκφράζει, no matter what, μέσω του στιλ της. Είτε πρόκειται να παρευρεθεί στο MET Gala (τα Όσκαρ της μόδας), είτε βρίσκεται στη σκηνή του Coachella Festival.

Η τραγουδίστρια, δεν φοβάται. Πειραματίζεται με τις εμφανίσεις της και το size 50 που γράφει η ταμπέλα των ρούχων της, δεν τη σταματάει από το να δοκιμάσει πράγματα. Φοράει στενά ρούχα, αλλά και φαρδιά. Μονόχρωμα αλλά και πολύχρωμα. Κοντά αλλά και μακριά. Ό,τι θα φόραγε μια γυναίκα με τις «τέλειες αναλογίες» (ποιος ορίζει ποιες είναι αυτές;), η Lizzo το φοράει. Και το μυστικό για την επιτυχία του στιλ της; Α-Υ-Τ-Ο-Π-Ε-Π-Ο-Ι-Θ-Η-Σ-Η. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο απ’ αυτό.

AP Photo / Scott Roth/Invision

Ναι, μπορεί το στιλ της να έχει «χώρο» για πιο σοφιστικέ εμφανίσεις, αλλά αυτό έρχεται με τα χρόνια. Μπορεί η “in your face” διάθεση των ρούχων της, που περιλαμβάνει αρκετά αποκαλυπτικά ρούχα, να χρειάζεται μια ισορροπία, αλλά αυτή είναι η πορεία που έχει το στιλ κάθε 32χρονης γυναίκας. Μέσα από τον πειραματισμό, προκύπτει και η «ενδυματολογική σοφία».

Αυτό όμως που αποκομίζουμε εμείς από το στιλ της Lizzo είναι ένα πράγμα: η τόλμη και η αποδοχή έχουν σημασία. Δεν βλέπει τον εαυτό της ως «ατελή», όπως η κοινωνία θα έκρινε έναν τέτοιο σωματότυπο. Αντιθέτως. Βλέπει την ομορφιά που υπάρχει σε μια πληθωρική παρουσία σαν τη δική της και την αναδεικνύει μέσα από κάθε της outfit. Αυτό την κάνει το απόλυτο style icon. Και οι fun ενδυματολογικές της επιλογές, φυσικά.

Τι μας έχει μάθει το στιλ της Lizzo για το body positivity

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, όσον αφορά στο στιλ της Lizzo είναι η προσωπική έκφραση. Αυτό είναι το μυστικό για πετυχημένες εμφανίσεις. Όποιο κι αν είναι το στιλ σου. Όποιος ο σωματότυπός σου. Σου αρέσουν τα prints; Τα χρώματα; Οι στενές εφαρμογές; Όλα μπορούν να συνυπάρχουν στο στιλ σου, εφόσον μπορείς να τα υποστηρίξεις. Αυτό και τα παρακάτω 3 μαθήματα στιλ είναι τα σημαντικότερα που έχουμε μάθει από το «φοράω ό,τι μ’ αρέσει» στιλ της Lizzo.

#1. Δεν φοβάται να φορέσει prints

Στοχεύοντας σε μια κολακευτική για τον σωματότυπό της, σιλουέτα ρούχων, η Lizzo συμπεριλαμβάνει διαρκώς τα prints στις εμφανίσεις της.

#2. Φοράει έντονες αποχρώσεις

Επιλέγοντας μονόχρωμα looks, η popstar δεν φοβάται τα έντονα χρώματα. Μέσα από μια ολόσωμη φόρμα, ένα form-fitting φόρεμα, βρίσκει τρόπο να «χωρέσει» τις έντονες αποχρώσεις στις εμφανίσεις της.

#3. Δείχνει τις καμπύλες τις

Πολλές γυναίκες προσπαθούν να «κρύψουν» τις καμπύλες τους, μέσα σε φαρδιά ρούχα. Η Lizzo κάνει το ακριβώς αντίθετο. Τις γιορτάζει μέσα και από εφαρμοστά ρούχα, διδάσκοντας παράλληλα τη σημαντικότητα του να τις αγαπήσουμε. Βρίσκοντας μια σωστή ισορροπία στις γραμμές που τις ταιριάζουν, δεν κρύβει τις καμπύλες αλλά τις αναδεικνύει μέσα από κάθε outfit.