ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

LFW: Η Fall 2021 συλλογή Erdem είναι μια ωδή στη θηλυκότητα. Άνετες σιλουέτες, ντελικάτα πλισέ και 70χρονες μπαλαρίνες στην πασαρέλα

ImaxTree

Μου αρέσει πολύ όταν κάποιοι σχεδιαστές παραμένουν πιστοί στην αισθητική τους. Πιστεύω ότι κάποιοι οίκοι πρέπει να μένουν σ’ αυτό και να αφήσουν τους πειραματισμούς για τους άλλους. Ο καθένας έχει τον ρόλο του στην τελική.

Ο οίκος Erdem, λοιπόν, πιστεύω ότι είναι ένας που θα εκπροσωπήσει την αισθητική του, κάθε φορά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δοκιμάζει νέα πράγματα, νέα styles ή νέες σιλουέτες. Απλά κάθε φορά, θα υπάρχει αυτή η «ωδή στη θηλυκότητα», αν θες, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είδαμε να συμβαίνει και με τη Fall 2021 συλλογή Erdem, που παρουσίασε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου.

Εκτός από την έμπνευση από το μπαλέτο (και τις επαγγελματίες μπαλαρίνες στην πασαρέλα), η Fall 2021 συλλογή Erdem ήταν αφιερωμένη στη γυναικεία θηλυκότητα. Αυτή την κάπως «παλιακή» έννοια της θηλυκότητας που όμως «πάντρεψε» φανταστικά με τον γυναικείο δυναμισμό. Και το αποτέλεσμα δικαίωσε.

Η Fall 2021 συλλογή Erdem ήταν μια τέλεια εκπροσώπηση του feminine style

Αν και δεν μου αρέσει καθόλου να μπαίνει η θηλυκότητα ή η σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου σε κουτάκια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάνω μια εξαίρεση. Περισσότερο γιατί, η Fall 2021 συλλογή Erdem κατάφερε να παρουσιάσει την έννοια του feminine style με έναν ενδιαφέροντα τρόπο.

ImaxTree

Υπήρχε η παραδοσιακή έννοια του στιλ αυτού στα ρούχα της συλλογής, μέσα από το glam, τις σιλουέτες που «αγκάλιαζαν» το κορμί των μοντέλων, μέσα από τα φλοράλ μοτίβα κ.ά. Αλλά όλο αυτό, μεταφράστηκε με έναν σύγχρονο τρόπο. Υπήρχε το στοιχείο του δυναμισμού στη Fall 2021 συλλογή Erdem που ήταν αρκετό για να μας «κρατήσει».

ImaxTree

Το μπαλέτο ως η βασική πηγή έμπνευσης της συλλογής

O Erdem Moralıoğlu, ο σχεδιαστής του οίκου, εμπνεύστηκε από το Royal Opera House για τη Fall 2021 συλλογή Erdem. Εμπνεύστηκε από την κίνηση που είχαν τα ρούχα των χορευτών, μέχρι και το πώς πέφτει το φως πάνω τους, όταν είναι στη σκηνή.

ImaxTree

Θέλησε, λοιπόν, να δημιουργήσει ρούχα για χορευτές που μπορούν να φορεθούν όμως απ’ όλους. Εξ ου και αυτή η ντελικάτη διάθεση καθ’ όλη την πορεία της συλλογής. Τα υφάσματα και η κίνησή τους, από τα πιο ογκώδη φορέματα μέχρι και τα «δραματικά» πλισέ, η κίνηση των ρούχων έπαιξε τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα της κολεξιόν.

ImaxTree

Θέλοντας, λοιπόν, να μείνει πιστός στο όραμα που είχε για τη Fall 2021 συλλογή Erdem, ο σχεδιαστής έφερε τέσσερις επαγγελματίες μπαλαρίνες στην πασαρέλα, μαζί με τα υπόλοιπα μοντέλα του show. Η 62χρονη Elizabeth McGorian, η 72χρονη Marguerite Porter, η Zenaida Yanowsky και η Christina Arestis ήταν μέρος του show, προσφέροντας εκπληκτικές στιγμές στην πασαρέλα. «Άσχετα από το αν είσαι 60 ή 70 χρονών, είσαι χορευτής για όλη σου τη ζωή», σχολίασε σχετικά ο σχεδιαστής. Αυτό δείχνει την ελευθερία σκέψης του σχεδιαστή, κάτι που είδαμε και στα ρούχα.

ImaxTree

H Elizabeth McGorian

ImaxTree

H Marguerite Porter

Τα ρούχα της συλλογής

Η Fall 2021 συλλογή Erdem κατάφερε να μας δώσει απίστευτης κατασκευής και design, πλισέ φούστες, dramatic βραδινά jackets με φτερά και headpieces εμπνευσμένα από τη Λίμνη των Κύκνων.

ImaxTree

Από την κολεξιόν, δεν έλειπαν τα τοπ και τα leotards που «αγκάλιαζαν» το σώμα και τα άνετα ρούχα (για το σπίτι ίσως;), όπως τα μαλακά πλεκτά που είχαν μια τόση-όση δόση glam.

ImaxTree

Οι κορδέλες στα μαλλιά των μοντέλων και χορευτριών, τα ρομαντικά βραδινά φορέματα και τα εντυπωσιακά στολίδια στα ρούχα πρόσφεραν μια ονειρική σχεδόν, διάθεση στη συλλογή.

ImaxTree

Η θηλυκότητα γιορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να ξεχνάμε τη δύναμη που «κρατάει» στα χέρια του το γυναικείο φύλο.