FASHION NEWS

Lee x H&M : Η βιώσιμη συλλογή denim που θα θέλεις να βάλεις στην ντουλάπα σου αμέσως

H&M

Γενικά, είμαστε πολύ φαν της βιώσιμης μόδας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα fashion brands παρουσιάζουν εκπληκτικές εναλλακτικές σε ρούχα. Ρούχα που δεν έχουν να «ζηλέψουν» απολύτως τίποτα από τις main collections σχεδιαστών και brands. Και ξέρεις, είναι σημαντικό αυτό, για το μέλλον της μόδας και τη μείωση άνθρακα και απορριμμάτων που προκύπτουν από τη δημιουργία ρούχων.

Πολλά είναι, λοιπόν, τα brands που κάνουν τρομερές προσπάθειες, όχι μόνο κυκλοφορώντας sustainable συλλογές ρούχων, αλλά και αλλάζοντας ολωσδιόλου την πολιτική τους. Μειώνουν έτσι την χρήση πλαστικού και υιοθετούν πιο «πράσινες» μεθόδους λειτουργίας των εργοστασίων τους. Ένα τέτοιο brand είναι και η H&M, η οποία είναι από τις πρώτες εταιρίες μόδας που δημιούργησε ρούχα από αειφόρα υλικά. Το τελευταίο project του brand όμως είναι ένα που θα σε ενθουσιάσει. Και αυτό γιατί «γιορτάζει» το πιο αγαπημένο ρούχο της γκαρνταρόμπας: το denim. Παρουσιάζει, λοιπόν, μια βιώσιμη συλλογή denim σε συνεργασία με ένα θρυλικό brand. Τη Lee.

Η H&M ανακοινώνει, λοιπόν, τη συνεργασία της με το θρυλικό, All American brand denim, Lee, προωθώντας τη δημιουργία αειφόρων denim επόμενης γενιάς. Είναι μια ολιστική συνεργασία με προχωρημένες διαδικασίες σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της παραγωγής. Για πρώτη φορά η H&M παράγει τζιν από 100% ανακυκλωμένο βαμβάκι και χρησιμοποιεί μπαλώματα που δεν προέρχονται από δέρμα, αλλά από φελλό ή από χαρτί jacron, ένα μοναδικό υλικό χαρτιού που θυμίζει δέρμα. Η Η&Μ, επίσης για πρώτη φορά, θα κοινοποιήσει στοιχεία Life Cycle Assessment (LCA) στο hm.com, επισημαίνοντας τις ακριβείς ποσότητες νερού, διοξειδίου του άνθρακα και ενέργειας που καταναλώθηκαν για την παραγωγή του κάθε denim, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Τι θα βρεις στη Lee x H&M βιώσιμη συλλογή denim

Μέσω oversized και άνετων γραμμών, όπως και σχεδίων που έχουν εμπνευστεί από στολές εργασίας, η βιώσιμη συλλογή denim, Lee x H&M, αναδεικνύει τη σπουδαία κληρονομιά της Lee.

Η γυναικεία βιώσιμη συλλογή denim, Lee x H&M περιλαμβάνει φαρδιά τζιν με διάθεση επιστροφής στα 90s και το κλασικό Rider τζάκετ της Lee επανασχεδιασμένο σε μια oversized, χαλαρή σιλουέτα. Οι κορσέδες από denim δίνουν μια θηλυκή διάθεση, ενώ οι σαλοπέτες και τα φαρδιά πουκάμισα προσφέρουν τη λειτουργική αίσθηση που υπάρχει στις στολές εργασίας. Ο συνδυασμός των κομματιών denim με τα ζέρσεΐ κομμάτια φτιαγμένα από ανακυκλωμένο βαμβάκι Texloop™ RCOT™ δίνει το πλήρες Lee x H&M στιλ.

H&M

Στην ανδρική συλλογή, τα τζάκετ εργασίας είναι απαραίτητα κομμάτια της γκαρνταρόμπας και αναδεικνύουν την πραγματική αυθεντικότητα της Lee στο σχεδιασμό. Πεντάτσεπα τζιν με χαλαρή εφαρμογή είναι φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένο βαμβάκι, ενώ τα χαμηλοκάβαλα, άνετα τζιν έχουν παραχθεί με διαδικασίες βαφής που εξοικονομούν νερό και οι ραφές τους είναι από 100% Tencel™ Lyocell. Η αειφόρα συλλογή περιλαμβάνει, επίσης σαλοπέτες, denim bucket καπέλα, tote τσάντες και μερικά oversized ζέρσεΐ κομμάτια.

H&M

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της συλλογής

Η Lee x H&M είναι μια φιλόδοξη συνεργασία που έχει ως κεντρικό γνώμονα την αειφορία στο σχεδιασμό της. Οι δύο μάρκες προσέγγισαν ολιστικά κάθε στάδιο της παραγωγής denim. Τα υφάσματα υπήρξαν καίριας σημασίας, όπως το τζιν από 100% ανακυκλωμένο βαμβάκι, που δημιούργησε για πρώτη φορά η H&M και είναι φτιαγμένο από 80% μεταβιομηχανικά και 20% μετακαταναλωτικά απορρίμματα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης denim για την παραγωγή του οποίου δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου βαμβάκι και αντ’ αυτού είναι φτιαγμένο από ανανεώσιμες, τεχνητές ίνες. Η μέθοδος βαφής που χρησιμοποιήθηκε και ο τρόπος πλύσης των denim έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος επιβεβαιώνει την κατανάλωση λιγότερου νερού, χημικών και ενέργειας κατά την παραγωγή.

H&M

«Αγαπήσαμε πραγματικά τη συνεργασία μας με τη Lee, η οποία υποστηρίζει την αλλαγή στον χώρο της μόδας. Μια αλλαγή που προωθεί πιο αειφόρα και κυκλικά κομμάτια denim. Εξετάσαμε κάθε λεπτομέρεια και προκαλέσαμε ο ένας τον άλλον με θετικό τρόπο. Ήταν επίσης φανταστικό το ότι δουλέψαμε με τα εμβληματικά σχέδια της Lee προσθέτοντάς τους τη δική μας πινελιά, για τους λάτρεις των denim της H&M σε όλο τον κόσμο,» λέει η Jon Loman, σχεδιάστρια της H&M.

«Η Lee είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με την H&M συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία πιο βιώσιμων denim. Η μάρκα μας ιδρύθηκε περισσότερα από 130 χρόνια πριν, έχοντας την καινοτομία σαν πυξίδα, και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις με την H&M και εξελίσσουμε το denim για ένα πιο αειφόρο μέλλον,» λέει ο Chris Waldeck, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Lee® παγκοσμίως.

Η βιώσιμη συλλογή denim, Lee x H&M περιλαμβάνει κομμάτια για γυναίκες, άνδρες και παιδιά και είναι διαθέσιμη στο hm.com και σε επιλεγμένα καταστήματα της H&M από τις 28 Ιανουαρίου.